2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Erdőlátogatás korlátozása több erdészet területén

Megkezdődtek az ónos eső utáni jégkárok elhárításával kapcsolatos munkák
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az erdészeteknél megtörtént a december elején történt jegesedés utáni károk felmérése. Megkezdték a balesetveszélyes helyek veszélytelenítését a Pilisi Parkerdő, az Északerdő és a Vértesi Erdő által kezelt területeken.

A PILISI PARKERDŐ Zrt. által kezelt erdőterületeken már megnyitott turistautak folyamatosan frissülésű listája ITT TALÁLHATÓ (frissítve június 18-án).

BÖRZSÖNY


Február 20.
Túrautak a jégkárok után
Bár már sok turista út járható a Börzsönyben, még mindig vannak lezárt utak, erdőterületek!

Börzsönyben a decemberi ónos eső okozta károk elhárításán és az utak felszabadításán folyamatosan dolgoznak, de továbbra is korlátozzák az erdő látogatását; ugyanakkor vannak már bőven járható utak, a turistákat pedig arra kérik, hogy kirándulásuk előtt tájékozódjanak, illetve az engedélyezett utakról ne térjenek le.

Az érintett helyszíneken a Börzsönyben az alábbi táblákkal találkozhatunk, melyek eligazítást adnak a járható turistautak kapcsán.

  

Az Ipoly Erdő Zrt. korábbi közleménye szerint a Börzsönyt ért jégkárokkal összefüggő veszélyelhárítás munkálatait elkezdték, a károk felmérése és a kárfelszámolás előkészítése folyamatban van. A jégkárokkal leginkább érintett területen az erdőgazdálkodó az erdőlátogatás korlátozását rendeli el.
Az előzetes adatok szerint a dőléskárok kiemelten az Észak-Börzsöny 30 és 80 év közötti, bükkös és tölgyes állományaiban következtek be.

A koronatöréssel érintett terület mintegy 12 – 15 ezer hektárt tesz ki. Sok helyütt a fiatalosokat is erős törések jellemzik, a talajfelszínt az egész térségben letört ágak tömege borítja. A területen jelentős mennyiségben fordulnak elő stabilitásukat vesztett, ill. fennakadt fák és koronarészek.

A jégtörések 300 kilométert meghaladó nyomvonalhosszon érintettek erdészeti utakat és turistautakat, tették azokat veszélyessé vagy járhatatlanná.

Az Észak-börzsönyi régió erdeinek látogatása a turisták testi és épségét, életét veszélyeztetheti.

Az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó a Diósjenői és a Kemencei Erdészet területére vonatkozóan, a fenti indokokkal, átmenetileg korlátozza az erdő látogatását, az Evt. 94. § (1) bekezdése szerint.

A korlátozással érintett terület induló kiterjedését e bejelentéshez mellékelt térképen ábrázolták, az Evt. 95. § (4) bekezdése szerint.


A fokozatosan veszélymentesített turistautakat lépésről-lépésre szabadítják fel a korlátozás hatálya alól. Erről a folyamatról az alábbi specifikus térképes felületen fogják a nagyközönséget tájékoztatni.


A kialakult helyzet miatt kérik a tisztelt erdőlátogatók megértését, türelmét!

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

BÜKKNagy erővel folyik a jégkárok felszámolása a Bükkben, az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőterületeken. Az erdészek elsőként az utak mentén levő élet- és balesetveszélyes törzseket távolították el, ezen túl részt vettek a közutak felszabadításában is. Az erdei utak, turista útvonalak megtisztítása és a károk felmérése csak ezt követően, a hét elején indulhatott el.


A veszteségek elsősorban a Lillafüredi Erdészeti Igazgatóságnál jelentkeztek. Az elsődleges becslések alapján több tízmillió forint lehet a kár. A jég már leolvadt a fákról, de még sok helyen találhatók kiborult törzsek, ágak. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. azt kéri a természetjáróktól, hogy a munkavégzés befejezéséig átmenetileg ne látogassák ezeket a területeket.

Forrás: Északerdő Zrt.

VÉRTES, GERECSE

Február 4.
Jégkárt követő helyreállítás
Az országos kék-túra útvonalat, valamint a piros és a sárga jelzésű turista utakat, a rászakadt, rádőlt faágaktól megtisztítottuk.

A Gerecse-hegység erdeiben december elején történt jégtörés okozta károk felszámolása, valamint az életveszély megszüntetése folyamatosan zajlik erdészetünknél. Az erdők turisztikai célú látogatása korlátozott, egyes szakaszokon a veszélyesen megdőlt fák és a letört, fennakadt ágak miatt az erdőben való tartózkodást nem javasoljuk.

  

Az említett turista utakon kívül, a hegyre vezető erdei feltáró utakról és a jelentősebb földutakról a ledőlt fák és letört ágak eltakarításra kerültek. Ezeken a felszabadított utakon és az erdőterületen - fokozott óvatosság mellet - munkavégzés céljából már lehet közlekedni, illetve tartózkodni, azonban a kirándulást csak a veszély teljes megszüntetése után javasoljuk.

Kérjük a természetjárókat és a helyi lakosokat, hogy a látogatási tilalom kényszerű fenntartásáig, indulás előtt tájékozódjanak a még életben lévő korlátozásokról, veszély helyzetekről.


Január 19.
Halad a jég által okozott károk felszámolása.

Folyamatosan zajlik a december elején esett ónos eső okozta károk felszámolása a Vértesben és a Gerecsében.

Jellemzően a magasabb térszíneken, a 300-350 m tengerszint feletti magasságú területeken volt súlyos a jégkár. Az életveszélyes állapotot a fák ágaira rakódott vastag, helyenként akár 8-10 cm-t is elérő jégréteg, illetve az ezek súlya alatt leszakadó ágak, koronarészek okozták, de több helyen egész faegyedek is tövestül kifordultak a felázott földből. Az utak ennek következtében sok helyen járhatatlanná váltak.

A jég leolvadt, így az erdőgazdaság munkatársai gőzerővel dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Folyamatosan zajlik a fák, ágak, koronarészek eltávolítása, de a helyzetet nem könnyítette meg a hétvégén lehullott jelentős mennyiségű csapadék sem.

A Kisbéri Erdészet területét nem sújtotta jégkár. A Csákvári és a Pusztavámi Erdészetek területén az utak nagy részét felszabadították, a főbb vonalak járhatóak, de még így is akad több fennakadt fa az erdőben, ami komoly balesetet okozhat. A legjobban az Oroszlányi és a Tatabányai Erdészetek kezelésébe tartozó erdőket viselte meg a szélsőséges időjárás, a magasabb részeken még járhatatlanok az úttestek, a veszélyes fák nem kerültek eltávolításra, a munkálatok még heteket vehetnek igénybe.

A turista útvonalak jelzésére szolgáló fák is a jég áldozatául eshettek, az állapotok felmérését a megyei természetjáró szövetséggel karöltve tervezzük. Összességében elmondhatjuk, hogy folyamatosan dolgozunk a veszélyhelyzet elhárításán, és bár a jég már elolvadt, nem javasoljuk az erdő látogatását, míg a károkat teljesen fel nem számolták munkatársaink!

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.

BAKONY

A Kőris-hegyi kilátó és a környékén található turistautak látogatását az időjárásra való tekintettel nem javasolják. Amint a terület látogatásra alkalmas lesz közölni fogják.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-12-16 09:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter