2022. december 06., kedd - Miklós
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Erdőlátogatás korlátozása a Bakonyerdő Zrt.-nél

Az erdészet közleménye
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Bakonyerdő Zrt. kéri a lakosság, a természetjárók és a kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, a bakonyi erdő élővilágára azzal, hogy elviselik az elrendelt korlátozás nem is olyan nagy terhét, és 2017. április 30-ig ne hagyják el a kijelölt turista utakat.

Erdőlátogatók figyelem!

A korábbi évekhez hasonlóan erdőlátogatási korlátozást vezetett be a Bakonyerdő Zrt. a működési területén. A hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbált enyhíteni a Társaság, hogy az etető helyeken többlet takarmány kijuttatásával növelte a fellelhető energia forrásokat. Szemes-, lédús-, és szálas takarmányt biztosított tonnaszám több hónapon keresztül külön a kérődzőknek, és külön a vaddisznóknak.

A tél és az időjárás enyhülésével azonban nem szűntek meg a vadgazdálkodók feladatai, hiszen a vaddisznónál most zajlik a malacozás, ellés időszaka, a kérődzők nőivarú egyedeinél pedig az idei szaporulat is intenzív növekedésnek indult. Ilyenkor fokozott nyugalomra van szükség, amit a Bakonyerdő Zrt. azzal kíván biztosítani, hogy felhívja az erdő látogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el.  A vad ösztönösen távolabb húzódik azoktól, olyan helyekre, amelyet a turistautak nyomvonala elkerül. Az erdőlátogatók mozgásukkal, beszédjükkel felhívják magukra a figyelmét a vadnak, és idővel megszokottá válik számára az ilyen jellegű zavarás, nem készteti őket folyamatos menekülésre. Később, a lombfakadást követően nemcsak takarmányhoz jutnak a kérődzők, de a lombkorona elrejti majd őket, így nagyobb biztonságban fogják magukat érezni, fokozódik nyugalmuk. Ezzel összefüggésben döntött a Bakonyerdő Zrt. úgy, hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne a fentiekkel.

Kérjük a lakosság, a természetjárók, kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, a bakonyi erdő élővilágára azzal, hogy elviselik az elrendelt korlátozás nem is olyan nagy terhét.

2017. április 30-ig csak a kijelölt turista utakon engedélyezett az erdőlátogatás.

Bakonyerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2017-03-15 15:31
Módosítva: 2017-03-15 15:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter