2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Erdőkezelési megállapodás

Tahitótfalu Önkormányzata a Pilisi Parkerdő Zrt. között
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Mintegy 160 hektárnyi tahitótfalui erdő kezelésére írt alá megállapodást az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt-vel. A kedvelt kirándulóhelyek közelében régóta kezeletlen erdőtömböt a térség állami erdeit gondozó erdőgazdaság segítségével természetközeli parkerdővé tervezi fejleszteni az önkormányzat.

Évtizedek óta kezeletlen erdőterületek helyzetének rendezésébe kezdett a Tahitótfalui Önkormányzat a térség állami erdeit gondozó Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével. A község határában több száz hektár osztatlan közös tulajdonú erdő található, melyek kezelése a sok tulajdonos miatt eddig nehézségekbe ütközött – mondta el Dr. Sajtos Sándor, a település polgármestere. – Ezen szeretne változtatni most az önkormányzat, amely a tulajdonosok egyikeként két éve a helyzet rendezését határozta el. Az előkészítő munkák után július 16-án írták alá az első, 160 hektárnyi erdőtömb erdészeti munkáinak elvégzésére szóló szerződést a közbeszerzési pályázaton nyertes Pilisi Parkerdő Zrt-vel.

A jobbára középkorú és idős tölgyesekben több erdőtervi ciklus, mintegy negyed évszázad alatt elmaradt munkákat kell pótolni. Az erdőgazdaság a következő két évben megkezdi az erdők megújításához szükséges fakitermeléseket, mintegy 30 hektár fiatal erdő ápolását végzi el, és mintegy három kilométeres szakaszon felújítja a területen átvezető erdei utat, gondoskodva a megfelelő vízelvezetésről. A fakitermelésekből származó bevételt az önkormányzat az erdőterület fejlesztésére, a többi kezeletlen erdő gondozására tervezi fordítani. A térség állami kezelésben lévő kedvelt kirándulóhelyeit (pl. Vörös-kő, Hétvályús-forrás) ezeken az erdőrészeken keresztül lehet megközelíteni, így kiemelt jelentőségű ennek a térségnek a rendben tartása, a nagy kirándulóforgalmú erdőterület és a település közötti kapcsolat megteremtése. A későbbiekben letelepedők, erdei pihenőhelyek kialakítását tervezik a turistautak mentén.

Nagy jelentőségűnek tartom ebben a munkában a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek tapasztalatát a természetközeli erdőgazdálkodás területén. Ugyanis a jelenleg jobbára hagyományos módszereket előíró erdőtervek módosítását is tervezzük, hogy a fakitermelésekkel járó gazdálkodás során minél több területen folyamatosan fenntartható legyen az erdőborítás. Nagy öröm, hogy már a közeljövőben is több helyen alkalmaznak szálaló vágást, és ahol lehet, kíméletes módon, lóval mozgatják a kitermelt faanyagot – tette hozzá Dr. Sajtos Sándor.

Örvendetes, hogy egyre több település fordul hozzánk segítségért a területén található erdők kezelésével kapcsolatban – mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. – Társaságunk közel ötvenéves tapasztalattal rendelkezik a főváros környéki és dunakanyari parkerdők kezelésében, kialakításában. Az állami tulajdonú területek kezelése mellett jelenleg 15 önkormányzattal vagyunk kapcsolatban a helyi jelentőségű erdőterületek gondozásában. Van, ahol erdőgazdálkodóként teljes egészében átvállaltuk az önkormányzati erdők kezelését, és van – mint itt Tahitótfaluban –, ahol egyes munkák elvégzésére kapunk megbízást. Az egyre több ilyen jellegű megkeresés azt mutatja számomra, hogy a társadalom mindinkább elismeri, az állami erdőket kezelő szakemberek jó gazdái a rájuk bízott területnek. A közös munka mindemellett jó alapot teremt az összehangolt turisztikai fejlesztések számára is. A Duna-kanyar különösen jó példa erre, mert itt az elmúlt időszakban egyre tudatosabban épülnek egymásra a központi infrastrukturális, az önkormányzati és az erdőgazdasági turisztikai fejlesztések. Így például az elmúlt időszakban megvalósított turistaház-fejlesztési programunk jól illeszkedik a dunai hajóállomások fejlesztéséhez vagy a Volán-járatok újraindításához.


Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-07-18 12:12
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter