2020. május 26., kedd - Fülöp, Evelin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Erdőhasználat 2. rész

Az erdei haszonvétel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Az MTSZ Természetvédelmi Szakbizottságának vezetőjének írása az erdőhassználatról, 2. rész.

 

Az erdei haszonvétel

Az erdő egyik legkellemesebb használati módja az erdei termékek haszonvétele, ami régi hagyomány. Régebben a tulajdonos engedélyével e jogon gyűjtötték a hullott gallyat, makkoltatták a kondákat a tölgyesekben, gyűjtötték az avart alomnak, és tuskózták a letermelt erdőt télire. Manapság minket, természetjárókat az erdei gyümölcs, a gomba, és az őszi színes lombok és termések érdekelnek. Mert nincs jobb ízű a magunk gyűjtötte szamócánál, rókagombánál. Mikor, hol és mennyit szedhetünk belőlük? A vonatkozó két törvény az Erdőtörvény és Természetvédelmi törvény.

Erdei haszonvételnek minősül turista gyakorlatunk alapján az elhalt fekvő fa, illetőleg elhalt, száraz ág és gally gyűjtése, nyesése, a kidöntött fáról történő fenyőgally, toboz és díszítőlomb a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése.
 


Az erdei haszonvétel törvényi alapszabálya, hogy ez csak úgy történhet, hogy az erdő kincsei, természeti erőforrásai hosszabb távon is „betakaríthatóak” legyenek, tehát a haszonvétel fenntartható kell, hogy legyen. Ez azt jelenti esetünkben, hogy mindig kell hagynunk annyi bogyót, gyümölcsöt, gombát hogy az erdei életközösség, a faj fennmaradhasson. Tehát a bokor, a gombatelep letarolása tilos!

Hogy mekkora mennyiséget gyűjthetünk? „Az erdőgazdálkodó köteles tűrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdőben való gyűjtését.” Ez persze eléggé szubjektív mennyiség, de hátizsákunk befogadóképessége és józan eszünk időben szokott jelezni. Gond inkább a „megélhetési” begyűjtőkkel szokott lenni.

A természetvédelemi szabályozás védett fajok, életközösségek és területek esetében szigorúbb. Általában a védett területeken tilos bármiféle gyűjtögetés, haszonvétel. S ami megnehezíti életünket, egyes fajok (nem is kevés) önmagukban (egyedikben, s annak bármely fejlődési alakjában), bárhol védettek. S ma már arra kényszerülünk, hogy akár egyes gombafajokat is védjünk a törvény erejével. S igaz ez a gyógynövények, virágok jó részére is. S így a virágszedéshez már bizony alapos fajismeret, sőt határozókönyv szükséges.

Összegezve azt javasoljuk, hogy inkább a fényképezőgép memóriájába gyűjtsünk, mint csokorba, gombászkosárba! Ez időt állóbb és etikusabb, természet-barátabb megoldás.

 

                                                                                                Németh Imre

                                                                                       Természetvédelmi Bizottság

 

Cikk első megjelenése: 2012-07-25 13:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 882 regisztrált felhasználó
 • 2 308 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 73 esemény
 • 2 774 megjelent cikk, hír
 • 260 belső oldal
 • 2 197 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter