2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Eltűnnek a fenyők a Keszthelyi-hegységben

Meg fog változni a Keszthelyi-hegység erdőképe
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   Jelentősen meg fog változni a Keszthelyi-hegység Balaton felőli képe - tudhattuk meg a gyenesdiási községházán pénteken tartott sajtótájékoztatón. Leginkább Keszthelytől Balatongyörökig sújtotta, sújtja a vékony termőrétegen, dolomit kopárokon telepített erdőket a 2011-től kezdődő meleg, száraz ősz, a csapadékszegény tél, majd a 2012. évi aszály, illetve a másodlagos gomba és szú károsítók.
 

(Kép: pannonremark.)
   Varga László, a sajtótájékoztatót meghirdető Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója bevezető prezentációjában bemutatta a korábban többnyire legelőként használt, majd három ütemben, az 1860-70-es évektől feketefenyővel, később cserrel telepített erdők sorsát. A keszthelyi erdészet területe kétharmadát érinti az erdőpusztulás, összesen kb. 100 ezer köbméter, nagyobb részt fenyves, kisebb részben keményfa kitermelése szükséges a kárelhárítás során. A több évtizedre szóló távlati terveket néhány év alatt kell megvalósítani. A telepített erdőket őshonos lombos faállománnyal cserélik le, megjelennek nyiladékok, sziklagyepek, ún. felnyíló erdők  ahol a lombok nem záródnak sűrű erdővé. Ezzel együtt meg fog változni az eddig megszokott erdőkép, főleg télen, ahol eddig üdezöld fenyőerdő volt, most a lombok lehulltával más kép lesz látható.

   Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója szintén kiemelte a kiszáradt és vele együtt sok helyen a még egészséges állomány mihamarabbi eltávolítása, a fafajcsere szükségességét. A tervszerű, gyors munkával megóvják a kialakuló sziklagyepeket, illetve az újratelepített erdőket és annak aljnövényzetét az ismételt munkavégzéssel, taposással járó degradációtól.

   Munkatársa, Megyer Csaba szerint jelentős figyelem kíséri a sokszor lakott terület határán lévő erdőkben folyó eseményeket. Az első lépéseket a Bakonyerdő Zrt megtette, táblákkal tájékoztatják az arra járókat az eseményekről. A Nemzeti Park is szeretné a készülő koncepciót minél szélesebb körben bemutatni, mely szerint a hatalmas tarvágások indokoltak lehetnek, ahogy indokolt az is, hogy meghosszabbítsák a vegetációs időben végezhető fakitermelések idejét. Törekednek arra, hogy a faültetvényekből fajgazdag erdő legyen, a termőhelyhez illő fafajokkal, botanikai, zoológiai értékekkel, turisztikailag is hasznos sziklagyepekkel, megakadályozva az un. idegenhonos fafajok különösen a bálványfa, de ilyen az akác is  terjedését.

   Nagy Frigyes Vince, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága vezetője erdőtervezési, jogi, munkatársa Kürtösi András erdőfelügyeleti oldalról közelítette meg a gazdálkodó és a hivatal kötelezettségeit.


Forrás: Forestpress
Cikk első megjelenése: 2013-07-31 10:09

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter