2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Előkészítő megbeszélés a Turistautak Új Nemzeti Rendszerével kapcsolatban

Hiányzott a stratégiai gondolkodás, a turista háttérmunka
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2011. május 24-én tartotta a VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Igazgatóság (TTÉI) szervezésében a Magyar Gyalogos, Turista és Zarándokutak Új Nemzeti Rendszerének (MGYTZÚNR) kialakítását célzó első előkészítő operatív szakmai megbeszélést, amelyen az MTSz is képviseltette magát. Szubjektív beszámoló következik.

Vegyes érzésekkel álltam fel a Turistautakkal kapcsolatos egyeztető fórum után. Egyrészt nagyon jó, hogy az új kormányzatban elindult egyfajta stratégiai tervezési, fejlesztési folyamat előkészítése a turistautakkal kapcsolatban. Másrészt viszont van ok aggódni, és vannak leszűrendő tapasztalatok számunkra, a turista szervezetek vezetői részére is.
 
Maga a megbeszélés meglehetősen nyitott, pörgős volt. Nagyon sokféle gond is előkerült, amelyek a turistautak karbantartóit érintik. Garancsi miniszterelnöki megbízott úr több alkalommal is mondta, hogy egy teljesen új rendszer lerakása a cél, ne nézzünk hátra, mert a jelenlegi problémák kellő akarattal megoldhatóak. Ő ehhez tudja biztosítani a kormányzati támogatást és a forrásokat, ha az kell.
 
Hasonlóan nyitott volt Horkay úr is, aki a házigazdája volt a megbeszélésnek. Látszott rajta, hogy kellő tárgyalási rutinja van. Kettőjük munkáját segítette Zambó Péter úr, aki az Országos Erdészeti Egyesületet és a Pilisi Parkerdőgazdaságot képviselte. Ő sem most kezdte a szakmát, és nem nyeretlen kétéves, ha állami pénzek megszerzéséről van szó. Láthatóan közel van a tűzhöz.
 
Velük szemben ott ültünk mi, a legfontosabb turista szervezetek képviselői és nagyon őszintén azt kell mondjam, nem voltunk egy súlycsoportban. Soroltuk azokat a problémáinkat, amelyek valós tapasztalatból adódnak, és rendszeresen felmerülnek például az MTSz Turistaút Albizottságában is, a megyék beszámolóinál is. Egy baj volt: ezen a fórumon nem ezt és nem így várták tőlünk.
 
Itt a konkrét problémákból kiindulva, de attól elrugaszkodva stratégiát, koncepciótervet vártak volna tőlünk. Ebben nem voltunk jók, elmerültünk a problémáinkban. Lakógyűlés voltunk sok sértett lakóval. Nem voltak komplett, kész anyagaink, amiket ott helyben be tudtunk volna mutatni. A természetbarát mozgalomban gyakran hallom, hogy „mi csak túrázni szeretnénk”.
 
Be kell látni, hogy ez az egyesületi szinten túl nem elég. Jó, hogy vannak olyan egyesületek, akik sok munkát végeznek.  Én is egy ilyennek vagyok a tagja. De annak vannak következményei, ha az országos „közösbe” igyekszik mindenki a lehető legkevesebbet beleadni. Akkor nincs országos „közös”, még akkor sem, ha valaki egy zsák pénzzel a zsebében keresné rajtunk. Most ez a helyzet.
 
Azért esetlegesek a jelfestő pályázatok, azért nincs a döntéshozóknak halvány segédfogalma sem, hogy a kéktúra az MTSz „terméke”, mert mi „csak” túrázni szeretnénk. Sokat dolgozunk, sok időnk megy el a természetbarát mozgalomra, de kevés a látható, felmutatható kimenet. Szinte mindent úgy csinálunk, ahogy eddig megszoktuk „jó volt ez eddig is”, de nem úgy ahogy azt másokat érdekelne. Papír alakú kiírásokban, füzetkékben gondolkodunk az internet és a telefonba épített GPS korában.  Ezen kell változtatni, ha úgy tetszik, össze kell szedni magunkat.
 
A meghívóink alapvető gondolata, hogy kell egy, a turistákat összefogó országos szövetség. Mintha az MTSz nem is létezne. Ezen nekünk nagyon el kéne gondolkodjunk. Azt várják ugyanis, hogy legyen egy állami szerv és EGY tárgyalóképes országos szövetség, aki minden felmerülő kérdésben illetékes.
 
Volt olyan felvetés is Zambó úrtól, hogy az összes magyarországi erdei turistaút szakasz fenntartása kerüljön az erdészetekhez – természetesen a pénzzel együtt. Mit tudunk erre mi most mondani? Ki tudjuk mutatni, hogy mennyi munkánk van a turistaút hálózat jelenlegi karbantartásában? Nem. Szervezünk sokféle rendezvényt, de nem írjuk össze, mennyi munkát fektettünk bele. Órában, emberben. Most, amikor kellene, nem tudunk semmit felmutatni.
 
Sok, erős felvetés elhangzott a megbeszélésen. Vannak nagyon pozitívak is. Vannak nagyon negatívak is. Az tény: keresik a turistaság felé a kapcsolatot. Ha viszont stratégia nélküli szervezeteket látnak együttműködési képesség nélkül, akkor bajban leszünk. És ezért csak magunkat okolhatjuk.
 
A következő megbeszélés június 7-én, kedden lesz.

A kiadott „házi feladatok”:
-          további lehetséges résztvevők megnevezése (pl.: természetvédelem képviselői)
-          javaslatok a tanácskozás szervezeti felépítésére
-          javaslatok a kialakítandó munkacsoportokra (pl.: jogi szabályozás, nyilvántartás, …)
-          javaslatok az elvégzendő feladatokra, kidolgozandó stratégia irányaira
 
Lehet, hogy érdemes lenne a következő alkalom előtt csak nekünk, a turista szervezeteknek külön egyeztetnünk.
Cikk első megjelenése: 2011-05-26 11:23

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 926 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter