2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Elkészült a Julianus-kilátó

a Hegyes-tetőn
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Megújult, biztonságossá vált, így újra fogadhat látogatókat a Dunakanyar egyik legszebb panorámáját nyújtó Julianus (Hegyes-tetői) kilátó Nagymaros fölött.
 

Felújítás előtti állapot a kilátó szinten.
Újra látogatható a kilátó, illetve a turista jelzés elterelését is visszaállították az eredeti állapotnak megfelelően az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai, miután megtörtént a műszaki átvétel. Biztonsági okokból a zsaluzat még néhány napig fennmaradt, majd ezt is eltávolították a toronyról.
A kilátó biztonságos, megszűnt az életveszély, így látogathatóvá vált, azonban a jövőben fontos lehet még további elsősorban esztétikai célú felújítási munka.

A felújításra azért volt szükség, mert az 1939-ben az Encián Turista Egyesület által épített, középkori hangulatú torony állapota erősen leromlott; repedések keletkeztek rajta, nem lehetett tudni, mikor omlik le esetleg a mellvéd.
A szakértői vélemény alapján először ezt bontották el, a közvetlen életveszély miatt, majd immár megerősítve építették vissza a nagymarosi Hód kft. kivitelezésében, így a felső kerengőszint teljesen megújult. Kijavították, illetve pótolták a fugázást, stabilizálták a mozgó köveket.

A Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló kilátó két ütemben újult meg az Ipoly Erdő Zrt. és a nagymarosi erdészete révén. Az első ütemben az életveszélyes kerengőt hozták rendbe, majd idén a tornyot renoválták: a lépcsők, a külső homlokzat és a belső részek teljesen megújultak, és a tereprendezés, valamint a környezet megszépítése is megtörtént – tájékoztatta az MTI-t Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.

A Dunakanyar legszebb körpanorámáját kínáló, csaknem tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátó látványában, stílusában mintegy válaszol a visegrádi várnak. Tetejéről nemcsak a Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik.


A tornyot 1939-ben az Encián Turista Egyesület építette megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, melyre egy emléktábla emlékeztet a kilátón. Az egyesület annak idején minta turisztikai térséget hozott létre a Börzsönyben, és szívesen nevezett el helyeket magyar történelmi személyiségekről.

  

(Forrás: MTI, Ipolyerdő Zrt., turistautak.)
Cikk első megjelenése: 2013-07-24 23:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter