2020. október 01., csütörtök - Malvin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram

Fő cél az egészséges életmódra nevelés, az igény megteremtése a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a hazai turizmus fejlesztése.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Elkészült a bejárható Magyarország keretprogram (BMP), amelyet most egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, majd a társadalmi vitát követően véglegesítik - mondta Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A program lényege, hogy az ország egész területe része legyen a belföldi turizmusnak, a finanszírozás pedig a szolgáltatók fejlesztésein keresztül valósul meg.

Az országot gyalog, kerékpárral, lóval és vízen is be lehet járni a program keretében - mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a tájékoztatón. Hozzátette, ezért kapcsolódik a programhoz a Magyar Természetjáró Szövetség mellett a lovas-, a vitorlás-, a kerékpáros és a kajak-kenu szakmai szervezet is.

A helyettes államtitkár elmondta, az NGM elkészítette a 2024-ig tartó turizmus stratégiát, ebben célul tűzte ki, hogy az időszak végére a GDP 10 százalékát adja a turizmus. Jelenleg a beutazó turizmusból származik a bevétel 70 százaléka, míg a maradék 30 százalék lényegében a belföldi keresletre támaszkodó vidéki turizmusé. Ennek fejlesztését segíti a BMP - tette hozzá.

A fejlesztések elsősorban a minőség javítását szolgálják, miután szálláshely és vendéglátóhely van elegendő. Olyan új, attraktív turisztikai termékeket kell bevezetni, mint a tematikus túrák, vagy a lovas-, illetve vízi túrák. Ma az erdőtörvény olyan, hogy a magánerdőkön is át lehet lovagolni, így az egész ország bejárható lóval. Tematikus túra lehet a világörökség részeinek a felkeresése, vagy éppen a római kori limes végigkísérése, illetve a zarándokturizmus is - fejtette ki Horváth Viktória.

A BMP beépült a nemzeti alaptantervbe, illetve a keret-tantervekbe is - erről Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója beszélt a tájékoztatón. Legkorábban - a 3. osztályban - a bringa akadémia és a lovas oktatás kezdődik, majd az 5. osztálytól része a tantervnek a kajak-kenu és a vitorlás oktatás. Ezekhez azonban külső forrásra lesz szükségük az iskoláknak - vélte a főigazgató.

Balatoni Monika az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy most zajlik a 2014-2020-as uniós pályázati ciklus tervezése, ezért a BMP-re fordítható támogatás konkrét összege még nem ismert. Kiemelte, hogy a BMP előkészítése kapcsán eddig is több milliárd forintot költött a központi költségvetésből az állam. Így például a turista utak felmérése 990 millióba, a jelzések újrafestése 50 millióba került. Az infrastruktúra - például a kisvasutak, erdei kerékpárutak - felmérésére 150 millió forintot fordítottak, de 500 millióba kerültek az eddig elkészült kerékpárutak, valamint 1,6 milliárd forint a költségvetése a szilvásváradi lovas központnak, a hozzá kapcsolódó Szalajka-völgyi turista központtal együtt.

Forrás: MTI / KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság.


A február 19-én tartott sajtótájékoztatón a Turista Magazin is jelen volt.
Cikk első megjelenése: 2014-02-21 14:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 929 regisztrált felhasználó
 • 2 338 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 26 esemény
 • 2 831 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 209 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter