2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Életveszélyessé vált az erdők látogatása

Frissített erdészeti közlemények a jegesedés után kialakult helyzetről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, a Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein valamint a Börzsönybenés a Gödöllői-dombság erdeiben is. Az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy a senki se induljon túrázni a kialakult viszonyok miatt! Károkról érkeztek jelentések a Gerecséből és a Mátrából is.

Egyéb hírek

  

A Mátrában, Galyatetőn is nagy pusztítást vitt véghez a jég. A települést a kidőlt fák elzárták a külvilágtól, sokan ragadtak fent a hegyen. Az épülő Turistacentrumban is keletkeztek károk, de a közelmúltban elkészült, átadás előtt álló kilátó kiállta az ónos eső okozta extrém terhelést is.

Katasztrófális károkat szenvedett a Gerecse erdősége is, ahol rengeteg fa kidőlt, többnek sérült a koronája. A kidőlt fák rázuhantak a szomszédos fákra, azokban is súlyos károkat okoztak (egy ezzel kapcsplatos cikk az Időkép oldalán).

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye

FRISSÍTÉS (december 5-én)
Hétvégére is érvényben marad a látogatási tilalom a Pilisi Parkerdő Zrt. területén
A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszélyes helyzet miatt a hétvégén is érvényben van a látogatási tilalom a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben.

 
Bár a jég csütörtök folyamán leolvadt a fákról, az érintett területen mindenütt fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák okoznak balesetveszélyt, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt gyalogosan is járhatatlanok. A turistautak nyomvonala nehezen követhető, a jelzett fák sok helyen kidőltek, így nagy az eltévedés veszélye.
Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő.
Nem látogathatók a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.

A Budakeszi Vadaspark a jégkárral érintett terület alsó határán fekszik, ezért ott a kármentesítést a héten befejezik, a Vadaspark a szombati napon már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasoljuk. A Vadaspark állatállománya nem sérült, az állatok ellátását kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezúton is szeretne köszönetet mondani a folyamatosan érkező önkéntes munka felajánlásokért. Az időjárási katasztrófa következményei mellett nagyszerű tudni, milyen sok civil érzi magáénak az erdőt, milyen sok ember hajlandó szabadidejéből az erdőre áldozni. Jelenleg az erdőkben uralkodó állapotok nem teszik lehetővé, hogy szakértelem és megfelelő védőfelszerelés nélkül bárki részt vegyen a munkálatokban, ezért a jelentkezők türelmét kérjük. A Parkerdő az önkéntesek számára civil szervezetek bevonásával a későbbiekben szervezi meg a csatlakozás lehetőségét. Kérjük, szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés előtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására!

A csütörtöki napra a legtöbb közutat sikerült járhatóvá tenni, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei megkezdhették az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség. A kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az utak megtisztítása után megkezdődik a sérült faanyag elszállítása az erdőből. Több helyen szükség lesz a koronájukat teljesen elvesztett, életképtelenné vált vagy derékban kettétört fák kitermelésére. Ez a munka várhatóan további hónapokat vesz igénybe. Az erdőterület járhatóságának mihamarabbi biztosítása érdekében a Pilisi Parkerdő folyamatosan végzi a kármentesítést, várhatóan a nyári időszakban is szükség lesz a munkavégzésre. Helyenként új erdősítésekre is szükség lehet, ezt a sérült faanyag eltávolítása után az erdészeti hatóság szakembereivel közösen határozzák majd meg a Parkerdőben.

Bár a jégkár nem ismeretlen fogalom az erdőgazdálkodásban, és a főváros környéki erdőket legutóbb 2004-ben, illetve 2011-ben érte erős jégtörés, ilyen mértékű károsításra több évtizede nem volt példa. A jég súlya teljesen egészséges, fiatal és középkorú erdőket, fákat tört össze a jégkárral érintett teljes területen.

FRISSÍTÉS (december 3-án)
Jelentős jégkár a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben

 
A Főváros környékén az alacsonyabban fekvő területeken szerda reggelre olvadás tapasztalható, magasabban azonban továbbra is tartja magát a jég, ezért még hétvégén is érvényben lesz az erdőlátogatási tilalom a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység, valamint a Gödöllői-dombság erdeiben. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén 20 ezer hektár erdőt érintett a jegesedés, a károk pontos felmérésére az erdészeti utak járhatóvá tételét követően a következő napokban, hetekben kerülhet sor.
 
  
Az utak felszabadítása Dobogókőn
 
Kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében, közösen szabadították fel a közutakat, biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét. A Parkerdő szakemberei a mai naptól kezdik meg az erdészeti utak megtisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. A Pilisi Parkerdő Zrt. által gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés a vasárnaptól keddig tartó időszakban. A következő napokban, hetekben derül ki, hogy a 20 ezer hektár erdő mekkora része tudja kiheverni a károkat, és mekkora területen lesz szükség a sérült fák esetleges további letermelésére, és azt követően újraerdősítésre; a jég okozta anyagi veszteség is ennek tükrében válik felmérhetővé. Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás akár további hónapokat igényel az erdőterületen.

Bár ma reggelre az alacsonyabb régiókban olvadást tapasztalhatunk, a magasabban fekvő területek továbbra is jég alatt vannak, az olvadás során pedig a lehulló jégdarabok jelentenek veszélyt, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. a teljes erdőlátogatási tilalmat továbbra is érvényben tartja a Budai-hegységben, Pilisben, Visegrádi-hegységben és Gödöllői-dombságban. Fenti területeken a jégkárral érintett erdők látogatása életveszélyes. Több közút is zárva van a térségben, ezért a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy útnak indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. Továbbra is zárva tart a Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum is.

A Budapesti Erdészet a jegesedés miatt telefonon nem elérhető. Szíves türelmüket és elnézésüket kérjük.

FRISSÍTÉS (december 2-án délután)
Lejjebb húzódott a jegesedés

A reggeli tudósításunkban jelzett, 400 méteres magasság alatt, a Pilis, a Budai- és a Visegrádi hegység 250-300 méternél magasabban fekvő részein is megjelent a fák ágain a jégpáncél. A Pilisi Parkerdő Zrt. mindenki figyelmét fel kívánja hívni, hogy Csobánka térségében, a Gödöllői-dombság számos területén és a II. kerületben Hidegkút környékén is fel kell készülni a kritikus helyzetre, ezért az erdőlátogatási tilalmat a 250 méteres magasság feletti erdőségekre is kiterjesztettük.

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a katasztrófavédelem munkáját segítve továbbra is az utak felszabadításán dolgoznak, a dobogókői úton például erdészeti munkagépekkel biztosítjuk a járhatóságot. Az időjárási helyzet alakulása szerint továbbra is hírt adunk a munkálatokról és a veszélyes területekről.
Dobogókő környékén is javában zajlanak a munkálatok, ahol a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai gőzerővel dolgoznak.
 
Fotó: MTI
 
Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy “közúti nyiladék” segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Az erdészek segítenek az utak megtisztításában
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének három fakitermelő brigádja tizennégy fővel és tíz terepjáróval segíti a Katasztrófavédelem munkáját Budapest XII. kerületében. A veszélyes fák kitermelésében járatos szakemberek a Normafa, a János-hegy és a Budakeszi út közötti térségben dolgoznak a közutak felszabadításán.

A Pilisszentkereszti Erdészet munkatársai a Dobogókő környéki utakon dolgoznak. Itt különösen kritikus a helyzet, hiszen a kidőlő fák az elektromos vezetékeket is leszakították, így a környéken problémás az áramellátás.
A budai erdőterület magasabban fekvő részein mindenütt kritikus a helyzet, a folyamatosan növekvő jégpáncél súlyától a János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében egyaránt folyamatosan törnek le az ágak és dőlnek ki a fák.

A december 2-án reggel kiadott hír:

Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.

Ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága a fákon, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai tegnap éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak felszabadításán, segítve a katasztrófavédelem munkáját. Budapesten húsz erdészeti szakember motorfűrészekkel és terepjárókkal dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében. Pilisszentkereszten már hétfő délután erdészeti traktorok is dolgoztak az utakon, az erdészet munkatársai pedig éjszakai ügyeletet láttak el. A Pilisi Parkerdő munkatársai mindenütt részt vesznek az operatív törzsek munkájában.

Az erdőállományban keletkezett kár összege még nehezen becsülhető, hiszen a legtöbb terület egyelőre megközelíthetetlen. Több száz hektáron azonban szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatalost is a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz milliós nagyságrendű kárösszegre lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

Előző napi hírük itt volt olvasható.

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye

FRISSÍTÉS (december 3-án)

A jég fogságából sikeres mentés
Még mindig nagyon komoly a jégkár a Börzsönyben, senki ne induljon el az erdőbe!
 

Sokan kérdezik, hogy hétvégén elindulhatnak-e kirándulni a hétvégén. A magunk részéről azt javasoljuk, hogy senki se induljon el a Börzsönybe! Ugyanis a magasabb térszintekben még mindig sok a jég, a turista és erdészeti utak nagy része pedig a bedőlt fák miatt járhatatlan!

Megdöbbentő - amikor felfelé megyünk a hegy belseje felé -, hogy 400 m fölött téli körülmények, az útra rádőlt fák és a jég birodalma fogadja az erdészt.

A Wenckheim házban maradt családot ilyen körülmények közül sikerült az erdészek, katasztrófavédők, civil mentők, helyi fakitermelő vállalkozók összefogásával három nap után lehozni a hatszáz méter magasan lévő házból, ahol a jég által bezárt erdő vette őket körül.

A mentést 9 órakor kezdték, amikor is első lépésben a hatalmas kidőlt bükktörzsektől kellett szabaddá tenni az erdészeti feltáró utat. A több órás megfeszített munka után quadok segítségével sikerült lehozni a fent rekedteket. Az erdő itt is további veszélyeket rejt, ahol néha fél kilós jégdarabok is lehullhatnak!

FRISSÍTÉS (december 2-án)

Életveszélyes a Börzsöny!
Nyomatékosan kérjük, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt!
 
Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, még a tegnapinál is rosszabb helyzet alakult ki a Börzsönyben. Mára azt tapasztaltuk, hogy az utakon és a fákon a jegesedés már 300 m tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 cm fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

Éppen ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy senki se induljon a hegység belseje felé a kialakult életveszély miatt!

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek! A hegység belsejében levő vendégházakban (Wenckheim, Királyháza, Nagy-hideg-hegy, stb.) rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt.A Börzsönyön kívül a Naszály magasabb régiói is érintettek!

Csak annyit tehetünk, hogy türelmesen megvárjuk, míg az időjárási helyzet konszolidálódik, addig is kérjük mindenki megértését!

Előző napi hírük itt volt olvasható.
Cikk első megjelenése: 2014-12-02 14:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter