2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Élet a Kéken DDK 5. rész

Kaposmérőtől Abaligetig - Fekete István nyomában
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A DDK-t bemutató sorozatunk ötödik részében Kaposmérőről folytatjuk az utunkat, hogy bebarangoljuk az Észak-Zselic, majd a Dél-Zselic dimbes-dombos tájait. Túránkat a Mecsek lábainál, Abaliget vasútállomásán fejezzük be.

Szenna szabadtéri néprajzi gyűjteménye


Kaposmérőről indulva alig kétórás túrával érkezünk meg a völgyek ölén megbúvó kis faluba, Szennára. Itt érdemes egy pihenőre megállni a kéktúra útvonalától mindössze pár percnyi letérőt jelentő skanzennél. A kis múzeumfalu Szenna 1785-ben épült, kazettás mennyezetű, műemlék református temploma köré települt – célja a somogyi népi építészet emlékeinek megőrzése az utókor számára. Az 1978-ban megnyitott múzeumban már öt, teljesen valósághűen berendezett porta áll, eredeti gazdasági épületekkel. Az házakat Belső-Somogyból, a Zselicből és a Dráva mentéről telepítették ide. A szabadtéri néprajzi gyűjtemény egész évben várja a látogatókat. Bejáratánál szép, fafaragású bélyegzővel szerezhetünk pecsételést a füzetünkbe.

Patca, Katica Tanya


A szennai skanzentől nagyjából egy óra alatt érhetjük el a következő falut, Patcát. A település déli végén, ahol magunk mögött hagyjuk az utolsó házakat, pillantjuk meg a domboldalban fekvő Katica Tanyát. Meglátogatását elsősorban a gyermekekkel túrázóknak javasoljuk, hiszen az egész komplexum az ő számukra épült ki fokozatosan az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül sorolva a látnivalókat találunk itt fedett csúszdaparkot, kötélpályákat, lovagvárat, falabirintust és több mint negyvenféle házi- és haszonállatot, „akikkel” az állatsimogatóban lehet közelebbi ismeretséget kötni. Természetesen mindezt falusias környezetben, a paraszti gazdálkodás bemutatásával. Viszonylag olcsón kaphatunk itt szállást Katica Tanya turistaházában, illetve mellette sátrat is üthetünk.

Kulcsosházak, turistaházak a Zselicben


Zselici túránkat érdemes úgy szervezni, hogy utunk során turistaházakban, kulcsosházakban keresünk szállást magunknak. A patcai Katica Tanya turistaházán kívül akad más lehetőség is. Patcától pár kilométerre fekszik Zselickisfalud: itt a Vándor kulcsosházban szállhatunk meg, amely a Kaposvári Természetbarátok Turistaegyesületének tulajdonában van már 1985 óta. A házban is kérhetünk szállást, de sátrat is állíthatunk a füves udvaron. A turistaház DDK-igazolóhely. Érdeklődni a +36-30/581-6353-as telefonszámon lehet.

Simonfán két kulcsosház közül választhatunk. A Meteor kulcsosház a Meteor Természetbarát Turistaegyesület tulajdonában van. Jutányos áron szállhatunk meg az épületben, ugyanakkor itt is van arra lehetőség, hogy az udvarán sátorozzunk. A másik opció a Zselic Kulcsos Turistaház, amely szintén a Meteor tulajdonában van. Simonfa is DDK-igazolóhely: füzetünkbe ragasztható matricákat a Meteor kulcsosház villanyóraszekrényében találunk. Szállásügyben a +36-70/203-5752-es telefonszámon tudunk érdeklődni. Az említett turista- és kulcsosházak gyakorlatilag a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán állnak, felkeresésük semmilyen kerülőt nem jelent, csak a Katica Tanya turistaházához kell egy mindössze 200 lépéses kitérőt tenni.

Csillagoségbolt-park


A DDK nyomvonalán Kardosfapuszta után érkezünk meg – egy keskeny erdei aszfaltúton – a nemzetközi csillagoségbolt-parkhoz vezető letéréshez. A Vörös-domb tetején álló, a maga nemében egyedülálló létesítményt idén június közepén adták át, és különféle nappali, valamint éjszakai programokkal várják a látogatókat. A nappali vendégek számára a planetáriumi filmvetítéseket és a Vörös-domb tetején épült kilátót ajánlják, ahonnan szép idő esetén a Mecsek csúcsai és a Balaton-felvidék tanúhegyei is látszanak, az éjszakai látogatók pedig távcsöves bemutatókon vehetnek részt, de akit érdekel az élménypark összes szolgáltatása, az lapozzon párat!

Fekete István zselici kötődése


Fekete István, számos ifjúsági regény és állattörténet írója, több évet töltött el a Dél-Zselicben, Bakóca környékén. Fiatal mezőgazdászként 1926-ben került ide, és Mailáth György birtokán kapott segédtiszti állást. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Piller Edittel is. Az ifjú házasok 1929-ben költöztek el. Neves írónk emlékét méltóan őrzi a Fekete István-emlékösvény, amelynek indítótáblájával Felsőkövesden találkozunk. Az út együtt halad a Dél-dunántúli Kéktúrával több kilométeren keresztül, egészen a Zselic legmagasabb „csúcsáig”, a 358 méter magas Hollófészekig.

Érdemes megállnunk az emlékösvény állomásainál, amelyeknél bepillantást nyerhetünk Fekete István életébe a leveleiből, regényeiből és novelláiból vett idézetek segítségével. A Hollófészek dombhátán álló utolsó táblától a kék négyszögjelzést követve rövid, mindössze pár száz méteres kitérőt tehetünk a Nagy Máté vadászház csodálatos füvészkertjéig, ahol egy tanösvény mellett neves írónk bronzszobrát is megtekinthetjük, valamint a kert kis filagóriájánál extra matricát is ragaszthatunk igazolófüzetünkbe.


TÚRAINFÓK

Érintett szakasz: Kaposmérő–Abaliget
Táv: a 2013-as kiadású igazolófüzet szerint 67,69 km
Szint: a 2013-as kiadású igazolófüzet szerint 1464 méter szintemelkedés, 1405 méter lejtés
Pecsételőhelyek: Kaposmérő, Szenna, Zselickisfalud, Simonfa, Gálosfa, Felsőkövesd és Abaliget vasútállomás.
Fontos: A táv- és szintadatokból látszik, hogy egy dombságot járunk majd végig, és bár a dombhátakra vezető kaptatók nem túl jelentősek, sík szakaszokkal sem fogunk találkozni. A korábban bemutatott Belső-Somoggyal ellentétben itt ritkán vezet utunk megművelt területeken, a táv nagy részét erdőkben tesszük meg jól kijárt földutakon, keréknyomokon.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. augusztusi számában.

Szöveg: Horváth Béla, képek: Horváth Béla, Burger Barna és Gulyás Attila

Kapcsolódó cikkek:
Élet a Kéken DDK 1. rész – Írott-kőtől Molnaszecsődig.
Élet a Kéken DDK 2. rész – Molnaszecsődtől Zalalövőig.
Élet a Kéken DDK 3. rész – Zalalövőtől Palinig.
Élet a Kéken DDK 3. rész – Palintól Kaposmérőig.
Cikk első megjelenése: 2015-09-08 17:39
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter