2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Egy megemlékezés margójára

140 éves a szervezett magyar természetjárás
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2013. augusztus 9-11. között a Szlovák Turisták Klubja (KST) megemlékezést tartott a Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) megalakításának 140. évfordulója alkalmából.

Mint arról a Turista Magazin augusztusi számában és annak weboldalán is olvashattunk, 1873. augusztus 10-én alakult meg az első magyar turista szervezet.

Az évforduló kapcsán a Magas-Tátrában nem csak a jelenleg működő Magyarországi Kárpát Egyesület szervezett vezetett túrákkal egybekötött megemlékezést, hanem a szlovák turistatársaink is.

Augusztus 9-én 12 órakor az ótátrafüredi Grand Hotelben a sajtó nyilvánosságának bevonásával nyitotta meg Peter Perhala, a KST elnöke az MKE és az első világháború utáni szlovák turistaság történetét felvázoló, december 31-ig látogatható kiállítást.
A kiállítás megnyitója után a KST vezetőségének tagjai és a meghívott vendégek felmentek a Nagy-Tarpataki-völgyben lévő Hosszú-tavi menedékházukba (Zbojnícka chata, 1960 m), melynek első épülete még az MKE támogatásával épült 1907-ben.
 


Másnap (az évforduló pontos napján) 11 órakor vette kezdetét az ünnepi megemlékezés, melynek meghívott vendégeit Dušan Valúch, a KST főtitkára mutatatta be a mintegy 130 résztvevőnek, akik feljöttek az eseményre.
Peter Perhala, a KST elnöke megnyitó beszédében visszatekintett az MKE működése során megindult turista mozgalom alakulására, kiemelve, hogy a KST is a régen kialakult eszmét folytatja a jelenlegi viszonyok és lehetőségek figyelembe vételével a turista infrastruktúra és a turista utak fejlesztése és fenntartása területén.
Igor Koller a Szlovák Hegymászó Szövetség (SHS JAMES) elnöke, a hegymászók nevében megköszönte az évfordulóról való méltó megemlékezést, és elemezte a turistaság kialakulásának gyökereit és az időközben történt szakosodását, megemlítve, hogy ezek az önállósodásuk ellenére együtt tudnak működni.
Ján Babnič, a Cseh Turisták Klubja alelnöke a cseh turisták üdvözletét tolmácsolta.
Kunos Gábor, a Magyar Természetjáró Szövetség kiküldöttje szlovák nyelven köszöntve a résztvevőket, az MKE megalakulásának kevésbé ismert előzményeiről adott történelmi összefoglalást Štefan Kuiš, a KST alelnöke tolmácsolásával.
Eva Puškárová Magas-Tátra város polgármesteri hivatalának képviseletében üdvözölte a jelenlévőket, méltatva a megemlékezés fontosságát és az MKE által végzett magas-tátrai turistafejlesztések jelentőségét.
Ifj. Peter Špitzkopf a TANAP igazgatóságának üdvözletét hozta. A nemzeti park munkatársait a Magas-Tátra jelzett turista útjainak karban tartása kapcsán a turisták kollégáinak nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a tátrai turistaházak a turistákat és a hegymászókat az MKE által bevezetett szellemben fogják továbbra is szolgálni.
Ernest Rusnák, a KST Lőcse-Branisko regionális tanácsának elnöke, turistatörténet kutató az MKE a megalakulása és az I. világháború vége közötti működés kiemelkedő személyeinek tevékenységéről emlékezett meg.
 


A beszédek között és után egy népszerű turista kamarakórus emelte az ünnepség fényét. Az évforduló zárásaként a kiemelt vendégek részére a menedékházban fogadást tartottak, a részvevőknek pedig bőven jutott a részükre feltálalt gulyásból és a sörből.
Mindenki megkapta az évforduló emléklapját és egy fából készült MKE jelvényes emléket.

Az eseményről a KST honlapján is lehet olvasni.
(Szöveg és kép: Kunos Gábor.)

Cikk első megjelenése: 2013-08-31 16:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter