2020. július 12., vasárnap - Izabella, Dalma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Eger - Miskolc autóbuszjárat

Minden vasárnap 2010-ben is
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetbarát Szövetség Gyalogtúra Bizottsága felhívja a Bükki Nemzeti Parkot felkeresni szándékozó kirándulók, túrázók figyelmét, hogy az Agria Volán 2010-ben is egész évben vasárnaponként (!) közlekedteti a Bükkön átvezető Eger – Felsőtárkány – Tamás-kútja – Bánya-hegyi (bánkúti) elágazás – Répáshutai elágazás – Hollóstető – Lillafüred – Miskolc buszjáratot.

Az autóbusz a Budapestről 6:15-kor induló gyorsjárathoz csatlakozva 8:30-kor indul Egerből, a Bükk-fennsík, a Nagy-mező elérését legkönnyebben lehetővé tevő, 700 m magasan lévő Bánya-hegyi elágazás buszmegállót 9:14-kor éri el.

Innen kiindulva a Bükk-fennsík legvadregényesebb turistaútjai barangolhatók végig a Nagy-mező, Jávorkút, Bánkút felé, viszonylag könnyen felkereshetők a Bükk varázslatos sziklaormai, a Három-kő és a Tar-kő, de el lehet jutni a mesés szépségű, fenyvesekkel tarkított, gyepes, sziklás, borókás Sugaró völgyteknőjébe is.

A változatos, a buszvonal bánya-hegyi, vagy más-más megállójához visszatérő túraprogramok mellett ki kell emelni a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, a májustól szeptemberig hétvégén közlekedő felsőtárkányi kisvasút stimeczházi végállomására, valamint a lillafüredi kisvasút Garadna végállomására tartó gyalogtúrákat is, így a kirándulások kisvasúti utazással is színesíthetők, egyúttal hozzájárulunk környezetvédelmi, ipartörténeti és persze turisztikai célból kívánatos fennmaradásukhoz, fenntartásukhoz.. (Részletesen lásd a Bükk turistakalauzt.)

Az Agria Volán bükki, vasárnapi járata Miskolcról 15:15-kor indul vissza Egerbe, a turisztikailag kiemelkedően fontos Bánya-hegyi megállót 16:31-kor érinti.

Autósoknak is kiváló, környezetbarát program, ha a gépkocsit Eger–Felnémeten hagyva busszal utaznak a Bánya-hegyig, onnan a Bükk-fennsíkon, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra túráznak, ahonnan vonattal térnek vissza Felnémeten hagyott autójukhoz.

A Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) köszönetét fejezi ki az Agria Volánnak, hogy a közösségi közlekedés nem könnyű helyzetében is fontosnak tartják a Bükki Nemzeti Parkba irányuló öko- és aktív turizmus, a természetjárás segítését, egyúttal felkéri a turisztikai médiát, az egri Tourinformot, az Észak-magyarországi RMI-t, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot és a felsőtárkányi ill. a szalajka-völgyi kisvasutat üzemeltető Egererdő Zrt.-t a vasárnapi „bükki” buszjárat és a közlekedéséhez kapcsolódó túraprogramok (pl. kiadványaikban történő) propagálására.

Cikk első megjelenése: 2010-01-05 13:40
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 317 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 59 esemény
 • 2 797 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter