2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Digitális útitárs a Mária-úton

Okostelefonokra letölthető túravezető alkalmazás kalauzol a Mátrában
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A mátrai Mária utas csapat vezetőinek és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) fejlesztőinek együttműködésével készült el az első digitális útitárs természetjárók és zarándokok számára a Kalló-völgyről.

„A piros sáv és a Mária út viola m jelzését követve indulunk Mátrafüredről Mátraházára. Utunk a Kalló-völgyön át vezet, ahol ha szerencséd van néhány Mátra-manóval is találkozhatsz. De hogy kik is azok a Mátra-manók? Ezt és sok más érdekességet is megtudhatsz, ha útitársadul fogadsz!”

A mobil útikalauz segítséget nyújt a gyakorlott és kezdő természetjáróknak, zarándokoknak egyaránt. Bátran elindulhatnak vele azok is akik még sosem tapasztalták meg a természetjárás örömét. Különösen is ajánljuk mindazoknak akik színes tartalma által mélyebb bepillantásra vágynak az út és a környék múltjába és jelenébe.

GUIDE@HAND, MINT DIGITÁLIS ÚTITÁRS

A GUIDE@HAND alkalmazás GPS-es mobil eszközökön érhető el, amely nemcsak pontosan azonosítja a zarándok aktuális helyzetét, hanem menet közben megismerteti vele az adott terület látványosságait. Használata során a természet felfedezése közben a vándort a séta útvonalán látványosságtól látványosságig vezeti és érdekes történeteivel teszi felejthetetlenné a természetjárást, kiváltva ezzel az útikönyvek és térképek használatát.

A GUIDE@HAND sétáinak az a célja, hogy a séták során elegendő legyen csak zsebre vágni a készüléket, ami hangos útikalauzként használható, de ha kedvünk tartja, követhetjük és visszanézhetjük képekben és szövegben az elhangzottakat.


A mátrai magyar nyelvű sétában egy offline turista térképen nyomon követhetjük utunkat, de hamarosan majd rögzíthetjük saját élményeinket (képek és gondolatok) is, hogy ezeket később megosszuk barátainkkal.

Megközelítve egy látványosságot, automatikusan elhangzik a legfontosabb információ, történet, érdekesség, amelyeket képekben és szövegben követhetünk nyomon. A program lehetőséget biztosít akár a környéken található szolgáltatások megjelenítésére is a térképen (turisztikai szolgáltatók, események, rendezvények).

A SÉTÁK VIRTUÁLIS BEJÁRÁSA

Az alkalmazás weboldalán keresztül: www.guideathand.com a séta rövid leírása, az útvonal menti látványosságok a hozzájuk tartozó leírások és képek is megismerhetők. Lehetőséget nyújt akár arra is, hogy a teljes sétát előre, virtuálisan, akár 3D-ben, be is járjuk.

A honlapon keresztül ingyenesen letölthető a GUIDE@HAND mátrai sétája okostelefonkra (iPhone és Androidos készülékek). Folyamatosan bővülő sétalistából hazai és külföldi, nagy- és kisvárosok sétáiból választhatunk magunknak új úticélt.

HOGYAN TOVÁBB? CSATLAKOZZ TE IS A RÉGIÓDDAL!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy hasonló séták készülhessenek a természetről és egyben a Mária út további szakaszairól a Te régiódban is!

KAPCSOLAT

MTA SZTAKI eLearning Osztály

H-1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Telefon: +36 1 279 6193
e-mail: info@guideathand.hu

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik önzetlen és önkéntes munkájukkal hozzájárultak az első digitális, mátrai mintaséta elkészítéséhez:
•    Merva László és Eszter (Mária út Egyesület – Mátrai régió vezetői),
•    Lánczi Ágnes (Magyar Rádió),
•    Molnár András József (Mária út Egyesület – Útvonalbizottság, MTA SZTAKI)
•    Kolesár András és a turistautak.hu térképrajzoló önkéntesei
Cikk első megjelenése: 2011-06-25 21:12
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 926 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter