2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

December 21-én 13 órától Duró Imre igazgató egyeztetett a sportfinanszírozás jövőjéről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Hold utcai épületében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A találkozóra az ügyvezető elnökség megbízásából, az előzetes időpont egyeztetést követően került sor. A megbeszélésen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztály részéről Dechert Áron osztályvezető és Varga Ádám szakreferens vett részt.  Bár a vendéglátók már a tárgyalás kezdetekor elmondták, hogy még sok bizonytalan elem van a jövő évi sport sportfinanszírozással kapcsolatosan, nagyon hasznosnak bizonyult a megbeszélés.
Miután az MTSz igazgatója az ajándékba vitt kiadvány segítségével bemutatta a Magyar Természetbarát Szövetséget és néhány szóban ismertette a jövő évre tervezett nagyprojekteket, Dechert Áron Osztályvezető Úr több tisztázó kérdést tett fel a szervezet működésével, finanszírozásával kapcsolatosan. Ezekből kiderült, hogy a sportszakmai osztály vezetője nem csak a civil szervezetek felépítésével, általános működési rendjével, alapteremtő munkájával van tisztában, hanem a természetbarát mozgalomról is széleskörű ismeretekkel rendelkezik, s maga a természetjárás is közel áll a szívéhez. Ez reményeink szerint nagyban megkönnyíti majd a jövőbeni együttműködést
Ezt követően Dechert Úr bemutatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felépítését és ehhez kapcsolódóan a kiépítendő sportstruktúrát, majd részletesen szólt az új sportfinanszírozási alapelvekről és a leendő támogatási rendszer működéséről. Elmondta, hogy a jövőben a Borkai Zsolt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottság alá fog tartozni az összes sportterület, s ezen belül öt nagy szakterületet: az olimpiai sportok, a versenysportok, a diáksport, a fogyatékosok sportja és a szabadidősport területét „hozzák létre”. Az idézőjel oka, hogy ezek a területek ma is léteznek, de a struktúra ma még másként épül fel. Mindenesetre a jövőben ezen csatornán, illetve ezeken a csatornákon érkezik a finanszírozás a szervezetekhez.

A támogatás megítélésének szempontjai között kiemelésre került a közhasznú, illetve kiemelten közhasznú státusz, az állami feladatátvállalás és a széles körű társadalmi bázis, valamint az is, hogy a jövőben a működési támogatás rovására a projektfinanszírozást részesítik majd előnyben. Ennek elosztását egy jól átgondolt pályáztatási rendszer segítségével képzelik el a jövőben, így a minisztérium szakmai szerepe a stratégiaalkotás, az irányítás, a koordináló és az eddiginél jóval szigorúbb ellenőrzés-elszámoltatás területén továbbra is érvényesül. Sőt, egyes témákban, várhatóan megmarad a közvetlen pályáztatás lehetősége is. 

A megbeszélés zárásaként az MTSz igazgatója ígéretet tett arra, hogy néhány napon belül eljuttatja azokat a projektterveket, illetve támogatásra váró projektötleteket, amelyeket a jövő évben, vagy az azt követő években szeretne a szövetség megvalósítani.
Cikk első megjelenése: 2010-12-30 12:07
Módosítva: 2010-12-30 12:07
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter