2022. július 07., csütörtök - Apollónia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

DDK 2012 Vándorlás 15. nap

Nemesvid - Galambok. Zalába érkeztünk
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

2012.július 18-án 3 túravezető látott el túravezetői feladatokat: Somogy-megyét a szántódi Szent Kristóf Természetjáró Egyesület 2 túravezetője: Kozma Éva és Karsai Ilona képviselte, majd megyehatárváltáskor csatlakozott Kiss László Zala-megyéből.

„Széptájú Somogy! Szívemre nőttél!

S ha lódulok, a lelked visszaránt.”

- Takáts Gyula -

 

A 8 órás indulás zökkenőmentes volt, csupán a nemesvidi polgármester úrtól ajándékba kapott ládányi barack okozott némi megtorpanást, de miután mindenki kiszolgálta magát, elindult a 30 főnyi csapat, melyből 13 személy első naptól kezdve részt vett a vándorlásban.
 


 


A tervezett táv 13,5 km aszfalton. A legtöbb túramozgalomban vannak kényszermegoldások, ezt is nevezhetjük annak. De arra jó, hogy ismerkedjünk, beszélgessünk, tapasztalatot cseréljünk, közelebb kerülhessünk egymáshoz. Beszélgetés közben megelégedéssel nyugtáztam, hogy az új kiadású OKT turistakaluz - melynek megjelenésére régóta vártunk - nem csak számomra döbbenetes.

 

Számomra ezek a megbúvó, küszködő kis somogyi falvak kedvesebbek mint az OKT Írottkő-Kőszeg közti aszfaltozott erdei utak vagy éppen az egregyi pincesor és keszthely közti szakasz. Ez másképp szép. Mindenhol barátságosan köszöntenek, érdeklődnek honnan jöttünk - hova tartunk. Szekszárdról - Írottkőre hangzik a válasz. Csodálkoznak, nem értik, majd jó utat kívánnak.

Mivel a napi táv nem nagy kihívás egy természetjáró számára, próbáltam lassúra fogni a tempót, de a könnyű terepen észrevétlenül lódultak a lábak. Gyorsan magunk mögött hagytuk Nemesvidet, majd Somogysimonyit is, máris a megyehatáron találtuk magunkat.


 

 

 

 

Csoportos fényképezés alkalmából pár perc pihenő, s róttuk tovább utunkat az aszfalton, immár a Zalában otthon lévő Kiss Laci vezetésével. Ormándpusztánál bélyegeztünk, kis kitérőt tettünk a Somssich kastélyhoz, ahol a kastélyhoz tartozó kis tó még kisebb szigetén fogyaszthattuk el ebédünket 4 jóétvágyú házőrző társaságában. Az "öregek" nosztalgiával emlékeztek meg arról, amikor 1989-ben, a túraútvonal avatásakor itt táboroztak. Ha az a sziget mesélni tudna :)


 

 


 

Innen 11,45-kor indultunk tovább, szép napraforgó tábla kísérte utunkat. Átkeltünk az M7 autópálya felett, érintettük Zalakomárt, amelyet pár mondattal bemutatott túravezetőnk, majd meg sem álltunk Galambokig, ahol a falu elején található sporttelepen szállásolták el az arra igényt tartó társakat.

Itt megtörtént a "hivatalos" megyeváltás: Takáts Gyula somogyi születésű költő sorait idézve köszöntünk el túratársainktól bízván abban, hogy megragadta őket a szép tájú Somogy, s később is visszatérnek hozzánk.


Karsai Ilona túravezető


 Karsai Ilona felvételei


RP-DDK Nemesvid - Galambok
Cikk első megjelenése: 2012-07-18 21:06

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 267 belső oldal
 • 2 282 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter