2022. augusztus 12., péntek - Klára
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Civilek is segíthetnek a bükki erdőkárok felszámolásában

Hamarosan lehet jelentkezni önkéntes munkára
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A töréskárokkal érintett helyszíneket és az azokon átvezető turistautakat jól ismerő B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség felvette a kapcsolatot az Északerdő Zrt.-vel, aminek köszönhetően megállapodás született a kárfelszámolási munkák önkéntes segítésével és annak részleges elvégzésével kapcsolatosan.

Tisztelt Természetjárók, Bükk-kedvelő kirándulók, szimpatizánsok!

A Bükk hegység magasabb régióit érintő április 19-20-i havazás következtében több mint 10.000 hektáron, több mint százezer köbméter fa dőlt ki, illetve tört el. A károk felmérése után megkezdődött a közutak, az erdőgazdasági feltáróutak, majd azon turistautak rendbetétele, amelyek vonalvezetése a feltáróutakhoz csatlakozik. Az erdőállományokon belül futó, elszigetelt, vagy ritkán járt turistautak felszabadítása mivel azok lényegében csak gépet igénylő fakitermeléssel oldhatók meg - azonban csupán az állományok kárfelszámolási munkáival egyidőben történhetnek meg. Ez több hónapos, akár 2018-ra is áthúzódó munkát jelent az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt erdőkben. Sajnos megnehezítette a munkálatokat, hogy a közelmúltban olyan szélviharos időjárás tombolt a már megtört faállományok körzetében, hogy a már megtisztított területek újra visszadőltek vagy újak keletkeztek. A kárfelszámolási munkák rendkívül ember, költség- és időigényesek, ennek ellenére a természetjárást, a kirándulásokat, az erdő rekreációs célú felkeresésének a lehetőségét az Északerdő Zrt. minél hamarabb szeretné biztosítani.


Az érintett helyszíneket és az azokon átvezető turistautakat jól ismerő B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség időközben felvette a kapcsolatot az Északerdő Zrt.-vel, aminek köszönhetően megállapodás született a kárfelszámolási munkák önkéntes segítésével, annak részleges elvégzésével kapcsolatosan.


Így a szeptemberben kezdődő, kizárólag kézi erejű takarítási, erdőtisztítási, munkafolyamatokat a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség koordinálja, illetve egyezteteti majd az Északerdő Zrt. területileg illetékes munkatársaival. Megkérünk ezért minden segítőszándékú civilt, jó akaró szimpatizáns erdőjárót, hogy ne kezdjen semmilyen önhatalmú munkálatba, hanem augusztus végétől, a kihirdetésre kerülő időpontoknak, helyszíneknek megfelelően keresse majd a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetséget.

Addig is megtörténnek a megtisztítandó útvonalak bejárásai és kijelölései, az időpontok és a szükséges emberi létszám hozzárendelése, illetve a pontos kommunikáció kiépítése.

Jelentkezni tehát e hónap végétől lehet a később közölt elérhetőségeken!

Képek: Északerdő Zrt.

MTSZ Országos Központ


B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség 2017. augusztus 3-án a Facebook oldalán közzé is tette a fentiekkel kapcsolatos felhívását:

Kedves Túratársak!
Az áprilisi hótörés okozta károk után a jelzett turistautak egy része részben az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkájának (elsősorban az ún. erdészeti feltáró utakhoz kapcsolódóak), részben néhány túratársunk önkéntes közreműködésének köszönhetően már járhatóvá vált.
Több útszakasz azonban még mindig felszabadításra vár.
Az erdőtisztítást az önkéntesek létszámától és kapacitásától függően szeptembertől újra folytatjuk.
Az ezzel kapcsolatos információkat a későbbiekben tesszük közzé (időpont, helyszín, stb.)
Addig is azonban azzal a kéréssel fordulunk hozzátok, hogy osszátok meg legyetek szívesek velünk legutóbbi másfél hónapos tapasztalataitok alapján, hogy mely jelzett turistautak azok, melyek még mindig járhatatlanok.
Minél több információ lenne, annál inkább tudna az erdészet is és jó magunk is tervezni.
Hasznos információ lenne a járhatatlan útszakaszok meghatározása pl. gps track-kel, vagy fényképpel, vagy pontos szöveges leírással, az állapot rögzítésének idejével.
Visszajelzéseiteket a hegyitura(kukac)eszaktura.hu e-mail címre várjuk.
Üdvözlettel:
Makár Richárd
elnök


Kapcsolódó július 31-i cikk a Bükki Nemzeti Park honlapján:
Még mindig vannak járhatatlan turistautak a Bükk-hegységben

Az utóbbi napokban több észrevétel, panasz érkezett igazgatóságunkra a bükki turistautak állapotával kapcsolatban, elsősorban azért mert a kirándulókat váratlanul érte, hogy a turistaúton nem, vagy alig lehet továbbmenni a kidőlt fáktól. Valóban sokkoló látvány lehet a helyenként az egymásra borult fák tömege, főleg akkor, ha az váratlan akadályt jelent a továbbjutásban.

Ahogy arról korábban (ITT és ITT) hírt adtunk, a hótörés miatt helyenként lehetetlen volt a kijelölt turistautakon haladni. Május eleje óta sokat javult a helyzet, ám még mindig vannak nehezen, vagy egyáltalán nem járható szakaszok.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kezelésében álló természetismereti tanösvények  állapotát nyomon követi, a szükséges javításokat, karbantartási munkákat folyamatosan elvégzi. A tavaszi rendkívüli időjárás nyomán a fakidőlésekkel érintett tanösvényein azonnal megkezdte a kárelhárítást, szilvásváradi a Millenniumi tanösvényt már megtisztította, az járható, de a Tamás-kúti tanösvény Imó-kő leágazása még nem látogatható és egyelőre nem javasoljuk a Rejtek-Répáshuta tanösvény Rejtek-Gyertyán-völgy szakaszának a látogatását sem

A Heves Megyei Természetbarát Szövetség a honlapján az alábbi közlemény található:
"Figyelem! A Bükkben és a Mátrában jelentős károkat okozott a szokatlan időjárás a turista úthálózatban. Ennek a következményeként az erdészet a hegységek jelentős részét lezárta, és megtiltotta a turista utak használatát. Felhívjuk a figyelmet, hogy a két hegységben csak előzetes információgyűjtést követően, és csak az engedélyezett utakon szervezzenek túrákat!"
A Szövetség három előre meghirdetett túráját is lemondta.

A B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség az alábbi tájékoztatással együtt mondta le egyik előre meghirdetett túráját:
Az április közepi extrém időjárást követően a teljesítménytúra által érintett útvonalak a fák kidőlése miatt nem járhatóak, fokozottan balesetveszélyesek.

Az Északerdő Zrt. a honlapján elsősorban a Bükk Miskolchoz közeli, alacsonyabban fekvő területein  javasolja a kirándulást, tekintettel a felsőbb részeken továbbra is fennálló veszélyhelyzetre. Megközelítően 500 méteres magasságtól felfelé kidőlt, megroskadt fák nehezítik a gyalogos közlekedést, s továbbra is borulhatnak ki törzsek, vagy szakadhatnak le ágak a meggyengült, esetenként a hó alatt megtört fákról.


Az Egererdő Zrt. Facebook oldalán található friss tájékoztatás szerint a turistautak egy kivételével járhatóak és megkezdődött a Szalajka-vögyben az Istállós-kői-barlanghoz vezető sétaút megtisztítása a kidőlt fáktól. Egyelőre, amíg a munkák tartanak, a területet a látogatók elől továbbra is zárva tartja az erdészet, melyet piros szalaggal körbehatárolt.

Általánosságban elmondható, hogy a Bükk-fennsík turistaútjai járhatók, azok a turistaútszakaszok, amelyek erdészeti szállító, közelítő úton vezetnek már járhatók, így már használhatók a jelölt erdei kerékpárutak is.

Ne felejtsük el, hogy továbbra is veszélyes az erdő látogatása és különösen növelheti a balesetveszélyt eső, zivatar után, a felázott talaj, amikor az utak nedvesek és csúszósak. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy viharos erejű szélben se menjünk idős erdőállományban a fák közé.

Felhívjuk minden kiránduló figyelmét, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben! Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás még a kijelölt tűzrakó helyeken is!

BNPI - Ökoturisztikai és Kommunikációs Osztály
Cikk első megjelenése: 2017-08-03 11:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter