2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Bronzjelvényes gyalogos túravezetői vizsga Városlődön

A VMTSZ 2015. évi tanfolyamának beszámolója
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Sikeres bronzjelvényes túravezetői vizsgát tett Veszprém megye szervezett természetjáró szervezeteinek 20 tagja gyalogos szakágban.

A természetjárás nem versenysport, hanem a szabadidősport körébe tartozik. Hagyománya már 1873-ra nyúlik vissza. A mai Magyarország területén már több mint 100 éve szövetségbe tömörültek a természetjáró szervezetek. Az idők folyamán sokat változott, de mindig közösségi tevékenység volt. Az ötvenes években kivált a tájfutás és önálló szövetséget alakított. Ennek ellenére a természetjáró szervezetekben megmaradt a versenyzés igénye. Egyre több turistautat létesítettek, vezetett túrákkal folytatták az ország majd egész Európa tájegységeinek megismerését. Ehhez képzett túravezetőkre van szükség, akik társaiknak megszervezik és le is bonyolítják a túrákat, táborozásokat. Hódít a teljesítménytúrázás is. Ezek rendezését is nagyrészt képzett túravezetők bonyolítják.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) Oktatási Bizottsága által ajánlott szabályzat alapján közép és felsőfokú képzést lehet meghirdetni, amelynek elméleti és gyakorlati vizsgája után vezethet a sikeresen vizsgázó a társainak túrát. Ezt általában gyalogos szakágban kerül meghirdetésre, de lehet vízi, kerékpáros és magashegyi szakágban is.

Ajkán 1974 óta kétévenként, sok éven keresztül sikerült lebonyolítani a gyalogos szakág mellett kerékpáros és vízi túravezetők képzését a Sportszervezés keretén belül. 2012-ben volt az utolsó. A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (VMTSZ) szervezésében folyamatosan indult képzés. Ehhez nagyon sokféle ismerettel rendelkező szakember szükséges. Olyan képzett túravezető szükséges aki meghirdeti, megszervezi és lebonyolítja egészen a befejezésig. Jó térképismeret, kultúrtörténet, művészetek, geológia, botanika, elsősegélynyújtás és turista egészségtan a legfontosabbak, de az adminisztrációs feladatok is nagyon szükségesek. Ehhez olyan tapasztalt szakemberek kellenek, akik a túrázó szemével látják a világot. Jó, ha ők is rendelkeznek természetjáró ismerettel.

A 2015 évi tanfolyamra 20 fő jelentkezett és tömbösített formában sikerült megrendezni. A kétnapos programok Ajka-Csingerben kétszer, majd Döbröntén és Szentbékkállán zajlottak. Ezeken a településen vannak olyan turistaházak, ahol ennyi embert el lehet helyezni és lehetőség van előadás megtartására is. Az elméleti előadások mellett mindig volt gyakorló program is. Megismerték az éjszakai túrázás nehézségeit, de a GPS használatát is. A program 5 hónapig tartott és mindenki végén sikeres vizsgát tett, amelynek Városlőd adott otthont. Ez alatt az idő alatt a jelöltek megismerték Veszprém megye egy-egy turisztikailag kevésbé ismert területét. Reméljük, hogy vezetnek majd túrát ezekre a helyekre is. Lehetőséget teremtettünk egy megváltozott képességű (hallás sérült) túratárs bevonására is, hogy majdan a társaik programját ő tudja szervezni. Neki az elméleti oktatáson végig jeltolmács segített.


Sikeres volt a tanfolyam és az azt követő vizsga. Bár a vizsgabizonyítvány csak a szervezett természetjárók túráinak lebonyolítására és a nyílt túrák megszervezésére jogosítja fel őket, de sok ismeretet tudnak átadni a túratársaiknak. Segítséget nyújtanak a turistajelzések karbantartásában is. Biztosítják az utánpótlást a természetjáró szervezetekben.

Mag Éva vizsgaszervező, aranyjelvényes MTSZ túravezető, a VMTSZ elnöke
Cikk első megjelenése: 2015-08-18 11:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter