2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Borsodi diákturisztikai programok - október

A Herman Ottó Emlékév alkalmából
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Több mint 500 fős részvételi létszám mellett folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség „Herman Ottó Bükk hegységi kötődései” címet viselő turisztikai programsorozata.

A „Herman Ottó Emlékév – Miskolc, 2014” rendezvényhez kapcsolódva a szeptembertől decemberig megrendezésre kerülő gyalogos túrákon Herman Ottó emlékének tisztelegve keresik fel a tudós életútjához és munkásságához kapcsolódó kelet-bükki helyszíneket.
A túrákat minden alkalommal általános és középiskolák számára is meghirdetik, hiszen megyei diák természetjáró programjaik rendkívül kedveltek az oktatási intézmények körében.

A 2014. október 11-én a Garadna-völgyében lévő Pisztrángtelep érintésével szervezett túrát ez alkalommal minden várakozást felülmúló részvétel mellett sikerült megrendezni, melyben természetesen szerepet játszott a B.-A.-Z. Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület sikeres pályázata is. Ennek köszönhetően ugyanis 212 fő nem miskolci diák és kísérő pedagógusa számára nyílt lehetőség az autóbusszal való utazás költségének teljes összegű – pályázatból történő – megtérítésére és ezáltal a túrán való részvételre.

A kellemes őszidő és a gyönyörű Bükk hegység azonban további 105 főt is a természetbe csalogatott a túrára regisztrált iskolák diákjai, családtagjai közül, így végül 526 fő teljesítette a különböző távokat, melyek megtételét a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség öt tagszervezetének (Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesülete, Kazincbarcikai Természetbarát Egyesület, Miskolci Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztálya, Diósgyőri Természetbarát Sport Klub, Vasutas Természetjárók Bükki Egyesülete) 15 fős túravezetői csapata is segítette.


A rövid túra 8,2 km-es Lillafüred – Hámori-tó – Lencsés-nyereg – Udvarkő-barlang – Csókás – Pisztrángtelep – Pisztráng tanösvény – Szövetség-forrás – Garadna útvonalát a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Emődi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Hunyadi Mátyás Iskola, Nagy Lajos Király Általános Iskola, Miskolc, Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola, valamint a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola diákjai és kísérőinek összesen 288 fős csapata teljesítette.

A közép túra Miskolc-ómassai célpontú 11,6 km-es távjának a középiskolák közül 48 fővel a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vágott neki.
A Pisztrángtelep – Hárs-kút – Csókási elágazás – Lencsés-nyereg – Szeleta-tető – Szeleta-barlang – Szeleta-tető – Majálispark 8,5 km-es pót túraútvonalat pedig miskolci iskolák összesen 190 fős csapata teljesítette (Bulgárföldi Általános Iskola és Erenyői Tagiskola, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola, Avasi Gimnázium).

  

A program különlegességéhez a nagy részvétel mellett az is hozzájárult, hogy a Pisztrángtelep érintésekor szakvezetéssel biztosított rövid tájékoztatást kaptak a csoportok a pisztrángok telepítéséről, tartásáról, a halfogyasztás fontosságáról.


A túra során látottakról, hallottakról játékos formában lehetett számot adni az útvonal ellenőrzőpontjain kitöltésre váró feladatlapok kérdéseinek megválaszolásával.

  

A minden bizonnyal különleges élményeket nyújtó programon minden célba érkezett teljesítő kitűzőt és emléklapot kapott ajándékba, melyhez még egy piros alma is járt.
  
 

  

Ezúton is köszönik valamennyi túrázó részvételét és tisztelettel várunk mindenkit következő „Herman Ottó Bükk-hegységi kötődései” gyalogos túrán.
A túrasorozat november 15-én folytatódik.
 
Szöveg: B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség, kép: Garadnay Sándor.

A szeptemberi Herman Ottó túráról megjelent beszámoló ITT OLVASHATÓ.
Cikk első megjelenése: 2014-10-29 19:52
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter