2020. július 07., kedd - Apollónia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Biztonságban a turistautak mentén

Milyen a túrázó betlehemi csillaga?
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A cím elolvasása után első és legfontosabb leszögezni, hogy Magyarországon engedélyezett turistautakon koptatjuk a bakancsunkat. Néha azonban az a bizonyos konkoly bekeveredik a búza közé még a természetjárásban is. Azért, hogy a biztonságérzetünkön ne essen csorba, összeszedtük a turistajelzések általános ismérveit.Kezdő és haladó túrázók alapvető tudásanyaga a turistajelzések tartalmi és formai ismerete. Ezeket a fontossági sorrendben kék, piros, sárga és zöld színekkel jelölt alakzatokat fehér alapon találjuk a tereptárgyakon. Bizonyos esetekben előfordul lila és fekete színjelölés is.Kivitelezés tekintetében létezik vízbázisú festékkel festett, matricás, műanyag és fémlapos jelzés, útjelző oszlop, útvonaljelző tábla és egyéb ideiglenes megoldás. Céljuk és értelmük egységesen, biztonságot teremtve az egyértelmű tájékozódást segíteni, elérhetővé tenni a turisták számára a turistaútvonalakat.
Az idő vasfoga azonban nyomot hagy a jelöléseken, így nélkülözhetetlen a turistautak hálózatának folyamatos karbantartása.

Az érdeklődők és hozzáértők számára ehhez jogosultságot és lehetőséget ad a Magyar Természetjáró Szövetség egy minden évben kiírt
jelzésfestés pályázat keretében. A gyalogos turisták tájékoztatását elősegítő út és irányjelzések fogalom meghatározásait, alkalmazását, tervezési feltételeit az MSZ 20587/2-1988 számú szabvány foglalja össze.
Ugyanakkor a szabvány gyakorlati kivitelezésre vonatkozó szabályokat és javaslatokat, mint például a kötelezően használt sablonkészlet, a szükséges eszközök listája, a jelzésfestés technikája, a felület előkészítése, jelzések sűrűsége és folyamatossága, pótlása a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai füzeteiben találjuk.


A jelzésfestés írott szabályainak betartása és betartatása a túrázók közös érdeke, hiszen nem kisebb a tét, mint a biztonságos tájékozódás. Arra biztatunk tehát mindenkit, hogy tájékozódáskor a látszat alapján döntsön!


Ez így egyszerűen hangzik, miközben a kérdés már ott kopogtat a homlokunkon: túrázóként hogyan tudjuk eldönteni, hogy a tereptárgyon látott jelzés a szabványnak megfelelő kritériumok szerint került felfestésre?


A válasz egyszerű akkor, ha egy precíz és magabiztos kéz munkája előtt állunk: mindig a sablon kötelező vonalvezetését és méretét követő, festékelfolyás nélküli szimbólum legyen utunk betlehemi csillaga. Hagyjuk, hogy a szépen festett jelzések diszkrét bája magával ragadjon, mert az esztétikai élményen túlmenően biztosak lehetünk abban, hogy hivatalosan elismert túraútvonalon járunk.
Ha egy cseppnyi kétség is felmerül bennünk a jelzés eredetével kapcsolatban, akkor maradjunk a jól bevált domborzati tereptárgyak, térkép, tájoló esetleg GPS segítségével történő tájékozódásnál. Ezen túlmenően a bejelentes@termeszetjaro.hu címen vegyük fel a kapcsolatot a Magyar Természetjáró Szövetséggel, mint a természetjárásban megkerülhetetlen szakmai szervezettel és jelezzük felé észrevételünket.
A szakmai füzet tartalma
itt érhető el. A témával kapcsolataban megjelent korábbi írásunkat itt találjátok.

Kapcsolódó cikkek:

http://mtsz.org/cikk/illegalis_turistaut_letesites_a_budakeszi_kornyeki_erdokben

Fotó: MTSZ


MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-04-04 15:31
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 316 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 60 esemény
 • 2 796 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter