2022. július 05., kedd - Emese, Sarolta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Big Jump – A Nagy Ugrás

Az akció során több százan ugrottak vízbe Herenden is
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Lelkes természetbarátokkal népesült be a herendi dísztó környéke a hétvégén. A helyi HATESZ (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület) itt rendezte meg a hagyományos, BIG JUMP – A Nagy Ugrás elnevezésű sportmozgalmát, amelyet a környezetvédelem jegyében szerveztek. A természetvédő egyesület délutánja a WWF Magyarország felhívásához idén is csatlakozva több száz résztvevőt vonzott.

Európa szerte több mint 160 Nagy Ugrás esemény zajlott július 8-án 15 órakor 18 ország részvételével, százezrek ugrottak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Elsősorban arra, hogy milyen fontos az ember és a természet közötti harmónia újjáélesztése és teremtése a természettel.

A szervező települések, illetve közösségek között rendhagyó versenyben vettünk részt, ahol igyekeztünk a legegyedibb, legizgalmasabb és természetes vizeink védelmét leginkább kihangsúlyozó programtervvel készülni. 2005-ben az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson több mint 250 ezer embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban. 2017-ben Herend csapata első helyezést ért el a programról készült kisfilmjével, melyet fiataljaink alkottak és jutalmul a település iskolájába látogatott az Élő Duna turné – mondta el Bácskai Péter a HATESZ elnöke.

A hétvégi programon a település központjának tóparti zöld övezete játékos sport programoknak, valamint a népszerű 417 méter hosszú, (Duna 417km-es hazai hosszát jelképezve) Séd-patakbéli vízitúrára adott helyszínt. A vízi pisztolyos csapatok hősiesen küzdöttek a vizes élőhelyekért. A nyitott beszélgetésen Gyurkó Alexandra úszó Európa bajnok, a rendezvény háziasszonya szólította meg interjúalanyait, Somodi Ferencet a Bakonykarszt Zrt. üzemmérnökség vezetőjét és Somodiné Kaliczka Csilla vízépítő mérnököt a vízről, a vizes területek fontosságáról. Mórocza Balázzsal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bándi képviselőjével a vizes élőhelyek madárfajairól, védelméről esett szó. BIG Csónakok és PET palackból készült tutajok szálltak vizre az ideiglenes kikötőben, volt tűzoltó bemutató, lángos party, fagyizás. A kérdések vizes élőhelyekről megoldandó totó kitöltői mindannyian ajándékokat kaptak támogatóink jóvoltából a program zárásaként. A rendezvény alatt Vizi tündérek és Pet-kalózok vigyázták a herendi tavat és a Séd-patakot, mindezek közben a veszprémi Re-Ze-Da citera együttes vízről, folyókról szóló citerás népdalokkal rezegtette meg a vízfelületet.

A HATESZ Egyesület ezzel a programmal ünnepelte fennállásának három éves jubileumát, mely idő alatt 100 programmal és 10000 látogatóval büszkélkedhetnek.

A vidám, vizes délután szervezéséért, figyelem felhívásáért Áder János köztársasági elnök is elismerését fejezte ki a HATESZ Egyesületnek, aki egyben a nemzetközi Vízügyi Elnöki Testület tagja is egyben.

Szöveg és további fotók: Jákói Bernadett
a VMTSZ kommunikációs felelőse

Kapcsolódó cikkek:
HATESZ BIG JUMP.
WWF Magyarország honlapja.

Cikk első megjelenése: 2018-07-12 18:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 160 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 089 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 281 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter