2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Beszámoló az Országos Útjelző Vezetői Találkozóról

Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott az MTSZ
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség Turistaút Szakbizottsága szervezésében az MTSZ Országos Útjelző Vezetői Találkozót és Turistajelzés-festő Nyílt Napot tartott 2014. február 9-én Budapesten. A találkozóra 108-an jöttek el az ország különböző részeiről.

A megjelenteket az MTSZ részéről Malárik Attila műszaki-szakmai vezető köszöntötte.

Győri Tamás József MTSZ igazgató a természetjárás megújulásáról, az MTSZ szervezeti megújításáról és a Kéktúra projektről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a jelzésfestés terén egységes rendszer létrehozása szükséges, aminek alapja az, hogy a turistautak jelzéseinek karbantartásáért felelősöket képezzük és nyilvántartsuk, és az egész hálózatra teljes lefedettséget biztosítsunk.

A találkozó fontos célja volt a szakmai-stratégiai partnerségek erősítése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelmi szakterületének képviseletében Kiss Gábor beszélt az ökoturizmus, a természetjárás és a természetvédelem kapcsolatáról; a tanösvények létrehozásáról, fenntartásáról, jelzéseiről; Fontosnak tartja, hogy a tanösvények minősége egyenletes legyen és a tanösvények lehetőség szerint interaktív tanulásra nyújtsanak lehetőséget.

Az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében Ripszám István beszélt az erdészek országos tevékenységéről a természetjárókkal való együttműködési lehetőségekről. Hasznos erdészeti szempontokat mutatott ahhoz, hogy a turistajelzések a megfelelő fákra kerüljenek. A turista- és erdészeti jelzésekről, a természetjárók és az erdészek közötti közös „jelnyelv” megteremtésének szükségességéről. Ehhez az erdészeti jelzésekről ígért tájékoztató anyagot.

Az előadások után lehetőség nyílt kérdések feltevésére. A jó témáknak köszönhetően hasznos párbeszéd indult.

Nikl István, a Természetjárók Térinformatikai Rendszerének fejlesztésével foglalkozó cég ügyvezető igazgatója bemutatta a TTR tervezését, működését, a rendszer felépítését, kiemelt figyelmet szentelve a jelzésfestők számára a jövőben hasznos eszközként szolgáló okostelefonos „back office” felületnek.
Paár Ferenc, az MTSZ térinformatikai munkatársa a TTR számára történő, a turistautakkal kapcsolatos adatintegrációs munka folyamatát mutatta be.

A turistajelzésekkel kapcsolatos jó gyakorlatokról, mint újdonságokról a részvevők a témák között hallhattak. Kipróbáltuk a turistajelzés-párosító játékot, megnéztük a jelzésfestés főbb mozzanatairól készült kisfilmet. Malárik Attila arra biztatta a résztvevőket, hogy az önkéntes munkába vonják be a közösségi szolgálatot teljesíteni akaró középiskolásokat, és ajánlják a jelzésfestést a környezetükben lévő vállalatok társadalmi felelősségvállalás programjait szervező vezetők figyelmébe.

Dr. Molnár András József, az MTSZ Turistaút Szakbizottságának vezetője beszámolt az elmúlt év jelzésfestéssel, turistautakkal kapcsolatos fontos változásairól, újdonságairól, beszélt útjelzési módszertani kérdésekről és az útjelző vezetői minősítés rendszeréről. Bemutatta a Turistaút Szakbizottság, valamint a nemrégiben létrehozott munkacsoportok működését, tagjait.
 


A technikai szekció után regionális műhelybeszélgetésekre került sor, ahol a jelzésfestők megvitatták a saját területük jelzéskarbantartási beosztását, a regionális koordináció kérdését. A találkozó a csoportban felmerült feladatok, kérdések megbeszélésével zárult.
 


A találkozón bemutatott új útmutatók (Turista úthálózat és jelzésrendszer, Turistajelzés-festés, Turista útvonalak útjelző táblarendszere, Útjelzések terepi értékelése) az MTSZ holnapján érhetőek el.

Az előadások vetített anyagai a csatolt mellékletekben tekinthetők meg.
 

Cikk első megjelenése: 2014-02-17 18:15

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter