2020. május 29., péntek - Magdolna
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Beszámoló az NFI XXI. Kongresszusáról (Graz)

2011. szeptember 30. – október 2.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Utoljára 2008. szeptemberében ült össze a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) Kongresszusa Liberecben. Az elmúlt három évben sok olyan kihívással kellett szembenézni az akkor megválasztott vezetőknek, amelyek alapvetően befolyásolták a nemzetközi szövetség működését. Az ezekre adott válaszok jelentek meg a XXI. Kongresszus programjában is, amelyen Pusztay Sándor elnökhelyettes és Duró Imre igazgató képviselte a Magyar Természetbarát Szövetséget B. Mezei Éva segítségével, aki egyben újságíróként is tudósított a rendezvényről.

A csütörtöki beérkezést követően az elnökök értekezletére került sor, amelyen több, a kongresszust érintő eldöntendő kérdésre sikerült választ találni. Ezen a fórumon jeleztük mi is (ahogyan azt már többször megtettük), hogy a Nemzetközi Szövetség tagdíjemelési politikája alapvetően elhibázott és több más országhoz hasonlóan (pl. Szlovákia) mi sem tudjuk teljesíteni a feltételeit. Ígéretet kaptunk arra, hogy kétoldalú tárgyalásokon kialakíthatunk egy mindkét fél számára elfogadható tagdíjfizetési rendszert.


Erre a megbeszélésre a második nap estéjén sor is került, s így az ügyvezetés tájékoztatása és döntése után nyilvánosságra hozzuk a megbeszélés részleteit. 
 
A második napon két nagyszabású konferenciára került sor. A délelőtt folyamán a „Növekedés vége és egy fenntartható természetbarát jövő” címmel, több előadó közreműködésével tekintettük át az előttünk álló évek várható változásait, kihívásait, megoldandó feladatait.
 
A program összefoglalásaként annyit mindenképpen el kell mondanunk, hogy az elmúlt évtizedek erőltetett és minden területen tapasztalható növekedési üteme tovább már nem tartható fenn, s összeomlással fenyeget. Ennek egyenlőre „csak” a gazdaság és a társadalom egyes szegmenseiben tapasztalhatók a jelei, de rövidesen egész életünket alapjaiban meghatározzák. A világ egyes részein már ma is az új, erősen beszűkült feltételek között kénytelenek élni az emberek.
 

 
A délutáni konferencia a „Klímaváltozás és a téli sportok” címet viselte, s ez bár bennünket kevésbé érint (sajnos), annyit mindenképpen el kell mondanunk, hogy a klímaváltozás már ma is alapvetően befolyásolja több ország turizmusát, sőt gazdaságát is.

Tudniillik a magas hegységek, gleccserek évi havas napjainak száma nem csak turisztikai, idegenforgalmi kérdésként, hanem – jelentős ipari, mezőgazdasági, szolgáltatói rétegek kötődése kapcsán - komoly nemzetgazdasági problémaként jelenik meg. Számunkra mégis megszívlelendő tapasztalatokat jelentettek a konferencián elhangzottak, hiszen előrevetítettek egy olyan jövőt, amely kényszerpályára állíthatja hazánk gazdasági, társadalmi folyamatait.
 

Elég ha csak a vízkészletek változására, egyes területek elsivatagosodására, a természetes környezet egyéb változásaira, a biodiverzitás csökkenésére gondolunk. S a nálunk jóval fejlettebb, legalább is gazdagabb országos problémáinak megismerése elég sötét képet vetített elénk is.   
 
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Heinz Fischer köztársasági elnök úr is, aki meleg kézfogással köszöntötte a magyar delegációt és biztosította támogatásáról természetjáró mozgalmunkat.
 

 
Szombaton került sor a tulajdonképpeni kongresszus lebonyolítására, amely reggel 9.00 órától este 7 óráig számos olyan kérdést tárgyalt meg, és sok olyan döntést hozott, amelyek alapjaiban határozzák meg a nemzetközi szövetség elkövetkezendő éveinek irányát. Elfogadta az elmúlt időszak szakmai és gazdasági beszámolóit, középtávú munkatervet fogadott el, több ponton módosította az Alapszabályt, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatot, és nem utolsó sorban megválasztotta az új elnökséget és más tisztségviselőket is.
 
 
A választásokat követően újra Manfred Pils (Ausztria) lett az NFI elnöke,
Christian Baungartner (Ausztria) lett a főtitkár, akiknek egy öt tagú elnökség (Svájc, Olaszország, Belgium, Szenegál, Németország, ) segíti a munkáját. Ezzel kapcsolatosan két érdekességet érdemes kiemelnünk, hogy az általunk is támogatott Mirek Trokes (Cseh Köztársaság) nem került be az elnökségbe, ellenben a kongresszuson friss tagságot szerzett szenegáli Mamadou Mbodji alelnöki tisztséget szerzett.
 
A hivatalos program zárásaként egy gyönyörű grazi kastélyban rendezett állófogadáson köszöntötte a delegáltakat a tartomány országgyűlési képviselője, s köszönte meg a támogatást és a kongresszuson végzett színvonalas szakmai munkát Manfed Pils elnök úr.


Cikk első megjelenése: 2011-10-06 17:50
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 883 regisztrált felhasználó
 • 2 308 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 71 esemény
 • 2 776 megjelent cikk, hír
 • 260 belső oldal
 • 2 197 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter