2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Beszámoló az ATK tavaszi programjairól

Ami az online híreinkből kimaradt, most lehet olvasni az azokon történtekről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának tagjai 2017. április 26-án a Börzsönyben emlékeztek meg az ötven évvel ezelőtt kitüntetett aranyjelvényes túravezetőkről, majd május 26-án részt vettek a dr. Roller Kálmánról elnevezett forrás és emlékhely ünnepélyes avatásán. A történtekről a beszámolók csak a Turista Magazin számaiban jelentek meg.

ARANYJELVÉNYES TÚRAVEZETŐK A BÖRZSÖNYBEN


Az Ipoly Erdő Zrt.-nek köszönhetően egy jó hangulatú különvonatozással ünnepelték meg az aranyjelvényes túravezetők a kitüntetés fél évszázados fennállását.
A 2017. évi programajánlatunkban április 26-ára – elsősorban dr. Tóth Imre klubtársunk javaslatára – Kisvasutazás a Börzsönyben címmel kirándulást terveztünk klubtagjainknak és egy kísérőnek. Megkeresésünkre az Ipoly Erdő Zrt. elvállalta a túra megszervezését (program, különvonatok) és lebonyolítását.
Az aranyjelvényes túravezetői cím bevezetésének 50 éves évfordulójára tekintettel az erdészet meghívta és vendégül látja a résztvevőket a következő program szerint.

Kisvasúttal a Börzsönyben
Az Ipoly Erdő Zrt. jubileumi rendezvénye az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja részére.
- Résztvevők találkozása 11 órakor Kismaroson, a kisvasút állomásán.
- Utazás kisvasúttal Királyrétre. (A „Gördülő tanösvény” erdei iskolai program rövid bemutatása, a királyréti fejlesztésű napelemes kisvasúti motorkocsi megtekintése.)
- Utazás busszal Márianosztrára. (A tavaly helyreállított Márianosztra–Nagyirtáspuszta-pályaszakaszt, az új végállomást és a turistaszállást a Nagymarosi Erdészet mutatja be.)
- Kisvasúttal Nagyirtáspusztára.(Ismerkedés az új turisztikai létesítménnyel, majd továbbutazás.)

Kisirtáspusztán
- Az erdei vasút megállóhelyén, a tolmács-hegyi csúcsfordító tőszomszédságában található, felújított hegyi menedékház és tábor bemutatása.
- A Csongrád megyei Természetbarát Szövetség képviselői bemutatják a „TOBOZ” kulcsosházukat, amelynek történetét dr. Tóth Imre ismerteti, aki az 1960-as években a megyei szövetség elnöke és a turistaház létrehozásának kezdeményezője volt.
- Az 50 évvel ezelőtt aranyjelvényes túravezetői fokozatot kapott tagok köszöntése.
- Terepi ebéd, majd utazás kisvasúttal Nagybörzsönybe.
- Innen busszal tovább Szobra, majd hazautazás vonattal.

A kisirtáspusztai rövid megemlékezésen Jancsó Ottó, a klub elnöke köszöntötte a szövetség elnöksége képviseletében jelen lévő Csiba Ágoston elnökségi tagot és Tassy Márkot, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatóját.
Megköszönte az Ipoly Erdő Zrt. vezetőségének áldozatkész vállalását, valamint munkatárai és a Csongrád megyei szövetség képviselőinek közreműködését.
Tassy Márk méltatta az aranyjelvényes túravezetők immár 50 éves tevékenységét. Külön köszöntötte az 1967-ben aranyjelvényt kapott – és még ma is tevékenykedő – túravezetőket, Bokody Józsefet (Budapest), Székely Lászlót (Győr), dr. Tóth Imrét (Szeged) és Thuróczy Lajost (Budapest), akiknek a szövetségi emléklap mellett Burger Barna Kékvándor című, nagyszabású fotóalbumát is átadta.


Megj.: Bokody József nem volt ott a kiránduláson, így ő az MTSZ irodájában vette át az emléklapját és az ajándék könyvet.

Valamennyi résztvevő hálásan köszönte a rendezvény „forgatókönyvét” az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatójának, az előkészítést a Váci Erdészetnek, a lebonyolítást a központnak, valamint a Királyréti és a Nagymarosi Erdészet lelkes munkatársainak, illetve „valakinek” az időjárást is.

Thuróczy Lajos
az MTSZ tiszteletbeli elnöke, az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának tagja


EZ TÖRTÉNT:
"A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége 1967. április 7-i ülésén a Magyar Testnevelési- és Sportszövetség Elnökségének – a szakkáderképzésre vonatkozó – 6/1964. sz. határozatában foglalt felhatalmazása alapján – figyelembe véve, hogy ... – elhatározta, hogy hazánk felszabadulásának 22. évfordulója alkalmával a "Felsőfokú túravezetői" címet és az ezzel járó aranyjelvényt adományozza az alábbiaknak: ..."
A 104 név felsorolása a TURISTA 1967. májusi számában jelent meg.
Az április 9-én rendezett Felszabadulási Emléktúrán, Vöröskőn Tausz János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, az IBUSZ vezérigazgatójának ünnepi beszéde után Székely Miklós, a Magyar Természetbarát Szövetség főtitkára felolvasta az elnökség (fentebb leírt) határozatát, és átadta az ekkor adományozott arany túravezetői jelvényeket.


Jancsó Ottó, az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja elnökének beszámolója a Magyar Turista júliusi számában jelent meg Fő hajtás egy erdész emléke előtt (sic!) címmel.

EMLÉKTÁBLA-AVATÁS A DR. ROLLER KÁLMÁN-FORRÁSNÁL
 

A szegedi székhelyű civil szervezet, a GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület 6 tagja az elmúlt nyáron egy hétig közhasznú tevékenységet végzett dr. Roller Kálmán szülőföldjén, Borsodnádasd környékén. A Heves–Borsodi-dombságban közel 100 természetes forrást helyszíneltek. Ekkor határozták el, hogy a külföldre menekülés 60. évfordulójára is tekintettel Borsodnádasd, dr. Roller Kálmán szülőfaluja (2001 óta város) környékén egy forrást neveznek el róla. A szervezésben az Egererdő Zrt. és a helyi önkormányzat egyaránt nagy segítséget nyújtott.
2017. május 26-án délután emlékülést tartottak Borsodnádasdon, és azt követően egy dr. Roller Kálmánról elnevezett emlékhelyet avattak (VIDEÓ a történtekről).

Dr. Tóth Imre
aranyjelvényes túravezető, a GEO-ENVIRON KE elnöke


Dr. Roller Kálmán (1913–2004)

Az 1956-os forradalom leverése után a Soproni Egyetem erdészhallgatói, tanárai és családtagjaik (több száz fő) dr. Roller Kálmán vezetésével Kanadába emigráltak.
A British Columbia tartomány vezetői és Vancouver egyeteme lehetőséget biztosítottak, hogy a menekültek közül 140 hallgató magyar nyelvű erdőmérnöki diplomát szerezzen.
Dr. Roller Kálmánt támadások sora érte, tankönyvét bezúzatta az itthoni minisztérium, mivel kivezette a magyarokat Kanadába – hazaárulónak tartották.
A dékán 3 szakkönyvet, 100 tanulmányt írt Kanadában angol nyelven, és megbecsült tagja volt több kanadai egyetemnek, továbbá éveket töltött Hollandia és Kolumbia egyetemein, miután a magyar hallgatók megszerezték diplomájukat.
2002-ben dr. Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki az akkor 89 éves professzort. Egy évvel ezt követően Sopron városa is kitüntette Dr. Roller Kálmánt, aki azonban betegsége miatt már nem tudta azt értékelni. 2004. január 4-én hunyt el Ontarióban.

A Soproni Egyetem anyaga dr. Roller Kálmánról, a Sopron Division (Wikipédia).

További sajtómegjelenések az emlékhely avatásáról:
Fatáj online,Országos Erdészeti Egyesület, Nemzeti Emlékezet Bizottsága.
Cikk első megjelenése: 2017-07-12 09:58
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter