2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Berki Zoltán térképész Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott

Méltó helyre került a magas rangú állami elismerés
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott 2021-ben a természetjárás népszerűsítése, a turistautak fenntartása, és a turistajelzések fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért Berki Zoltán térképész.


Hosszú és olykor nagyon göröngyös út vezetett a magas rangú állami kitüntetésig, ám az akadályok csak újabb és újabb lendületet adtak az elkötelezett természetjárónak, aki mindig hittel és elszántsággal ment előre, legyen szó a turisztikai célú erdei kisvasutak működtetéséről, a Szentendre-Duna-ág hajóforgalmáról, a Spartacus ösvényről vagy a Nagyirtás-Márianosztra kisvasútszakasz átadásáról, csak hogy a legfontosabbakat említsük.


Hitvallása szerint „az államtól elvárható a természetjárás (ökoturizmus, aktív turizmus) alapfeltételeinek (marketing, térképek, kalauzok, közlekedési szituációk, turistautak, jelzések, erdei létesítmények stb.) védelme, biztosítása, hiszen a természetjárók civil munkája csakis e megbízható hátteret adó védernyő alatt nyerhet a társadalom számára fogható, érzékelhető, a rekreációban, a belföldi turizmusban hasznosuló eredményt.”


Hogy megértsük Berki Zoltán természet iránt érzett tiszteletét és szeretetét, a megálljt nem ismerő elszántságát, amivel a természetjárók érdekében végzi lobbimunkáját, tekintsünk végig eddigi életútján.

Kisgyermekként ismeri meg a Budai-hegység és a Dunakanyar hegyvidékeit, ugyanis vasárnaponként rendszerint, de a nyaralásokat is túrázással tölti a család idehaza vagy a Magas-Tátrában. Autó híján nagyon korán megtanulja a menetrendet jól használni, és összehangolni azt a túra kiindulási és végpontjaival.

Alig múlt 16 éves, amikor a Kartográfiai Vállalat állandó „turistatérkép lektora”, köszönhetően annak, hogy a cég által kiadott turistatérkép sorozat első kiadásainak hibáit nemcsak észreveszi, hanem azokat listázva és vázlatokkal kiegészítve személyesen beviszi a kiadóhoz. Ekkor nemcsak a térképészet szakmai tudnivalóiba, hanem a szervezett természetjárásba is bepillantást nyer, ugyanis a Kartográfiai Vállalat és a Magyar Természetbarát Szövetség akkoriban még szorosabban működött együtt. 1982. július 10-én festi fel az első turistajelzését Börzsönyben, Királyréten. A kartográfus majd térképész technikus képesítés és oklevél megszerzése után főállású térképészként dolgozik a turistatérképek pontosításáért és azok turistautakkal történő harmonizálásáért. Hosszú éveken keresztül részt vesz a Magyar Természetbarát Szövetség szakmai munkájában kezdetben a Turistaút Albizottság vezetőjeként, majd később a Kéktúra Bizottság tagjaként.

1993-tól elindítja egyéni vállalkozását, Térképker néven, mellette külsős munkatársként tovább dolgozik a Cartographianál. 1997-ben elkészül a spirálos turistakalauz sorozat első kötete, aminek nemcsak megálmodója és szerzője, hanem a mecénása is. 1998-ban belép a Magyar Turisztikai Egyesület (MATUR) Ökoturisztikai és Közlekedési tagozataiba.

A napjainkban már 13 részes turistakalauz sorozat egyes, aktualitásokkal frissített elemei újra és újra kiadásra kerülnek. A kiadványok megjelentetése egyrészt a természetjárás népszerűsítését szolgálja, másrészt pedig minél mélyebb rétegű ismeretanyaggal kívánja bemutatni a túrázóknak az adott tájegységet. 2013. november és 2015. december között a Cartographia Kft. kezdeményezésére Kovács Attila szerkesztőtársával teljes átdolgozással megújítják a sorozatot.

 


A természetjárás területén végzett kiemelkedő lobbimunkái és azok eredményei:

 • 1996-ban kezdeményezi a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány létrehozását az öt évvel korábban megszüntetett nagybörzsönyi kisvasút helyreállítása érdekében.


 • A műemléki védettségűvé nyilvánított Nagybörzsöny–Nagyirtás közötti szakaszon 2002-ben, 2009-ben pedig az újjáépített Szob–Márianosztra vonalrészen megindul a vasúti forgalom. 2016. június 2-án Nagyirtáson átadásra került a Nagyirtás–Márianosztra kisvasútszakasz, amely teljes vonalának menetrendjét - gyermekkori álma beteljesedéseként- elkészíti, sőt az első vonatot is ő indítja el. 
 
 
 • 2010-ben a kormány számára előterjesztést készít „A Börzsöny – Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió a Börzsöny természeti és kultúrtörténeti értékeinek megőrzéséért, ökoturisztikai fejlesztéséért, környezetbarát közlekedéséért, településeinek fejlődéséért” címmel, melyhez 20 börzsönyi önkormányzat, 9 civil szervezet és 6 turisztikai szolgáltató csatlakozott.
 
 • A Cuha-völgyi MÁV vonal bezárása ellen kezdeményezésére alakult (2006) civil védnökség eredményes küzdelmét követően 2011-ben (előterjesztésére) a Győr–Veszprém vasútvonal a Győr–Veszprém MÁV vonal a 2013 óta Nemzeti Vagyon része.

 
 • 2013-ban petíciót fogalmaz meg a Szentendre-Visegrád hajójárat és több dunakanyari hajóállomás visszaállításáért, amely kezdeményezéshez több önkormányzat is csatlakozott. Eredményként 2014-ben újra üzembe helyezték a Szentendrei Duna-ág hajóforgalmát.
 
 • 2014-ben a DINPI és a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával kezdeményezi a Szentendre-Dömörkapu buszjárat szezonális, hétvégi visszaállítását.
 
 • Munkájának köszönhetően 2015 szeptemberében a Pilisi Parkerdő Zrt. átadja a turistaforgalomnak a szintben vezető, hajdani vadász-cserkelő gyalogutat, a meredek hegyoldalakban, dunakanyari kilátásokkal kanyargó felújított Spartacus ösvényt, amely azóta a Visegrádi-hegység emblematikus útvonala.
 
 • 2016-ban a Közlekedéstudományi Intézet partnerségével tervezetet készít a Bükk turisztikai célú közösségi közlekedésének menetrendi összehangolására, amelynek első megvalósult eredménye ugyanabban az évben az Eger-Miskolc hétvégi buszjárat turistabarát menetrendje.

 

Kitüntetései


 • A természetjárás feltételeinek javításáért, a turistaútjelzés-hálózat karbantartásáért végzett munkájáért Czárán Gyula Emlékérem (1992.)
 
 • A turizmus érdekében kifejtett tevékenységéért MATUR-díj (2000.)
 
 • Nagybörzsönyért Emlékplakett (2002.)
 
 • A Föld Napja alkalmából a turistatérkép és turistakalauz sorozat elkészítéséért, átdolgozásáért, a turistautak fenntartása és a jelzéshálózat fejlesztése területén végzett munkájáért, a védett természeti területek népszerűsítését szolgáló kiemelkedő tevékenységének elismeréseként FM Miniszteri Oklevél (2016.)
 
 • Kimagasló természetjáró irodalmi, ismeretterjesztő tevékenységéért Dr. Thirring Gusztáv Emlékérem (2017.)

 • A természetjárás népszerűsítése, a turistautak fenntartása, és a turistajelzések fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért Magyar Ezüst Érdemkereszt (2021).
 

A Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége, munkatársai és önkéntesei nevében ezúton is gratulálunk Berki Zoltánnak a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéshez, a folytatásban pedig eredményes munkát és jó egészséget kívánunk neki!MTSZ Országos Központ
fotó: Berki Zoltán


Cikk első megjelenése: 2021-10-27 08:58
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter