2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Bemutatkoznak a Gerecse 50 teljesítménytúra pontőrei

A Turista Magazin riportsorozata összegyűjtve
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Április 19-én harmincharmadik alkalommal kerül megrendezésre Gerecse 50 teljesítménytúra. A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításában az MTSZ immáron második alkalommal vesz rész. De a nagyszámú résztvevő elindításához és a célba érkeztetéséhez, valamint az ellenőrző pontok működtetéséhez sok-sok önkéntes rendező áldozatkész munkája szükséges. Közülük mutat be néhány aktivistát a Turista Magazin riportsorozata.

* - * - * - * - * - * - * - * - * - *GPS track letöltése


Több mint 30 éve minden év április 3. szombatján rendezik meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát. Nem lesz ez az idén sem másképpen. Így 2014. április 19-én ismét próbára tehetitek magatokat a Gerecse változatos útvonalain.
Beharangozó cikk a Turista Magazinban
.


Videóriport Horváth Zoltánnal, a Gerecse50 egyik megalkotójával:
Magyarország egyik legnépszerűbb teljesítménytúrája az elmúlt évtizedek alatt a pontőröknek is köszönhetően lett az a megmozdulás, amelyre talán a legtöbb teljesítménytúrázó adja le nevezését.
Az 1982-ben indult Gerecse 50 évről évre képes volt még jobb szolgáltatásokat felmutatni, és ezzel még több hívet szerezni. A siker mögött egyértelműen egy jól felkészült és lelkes szervezőcsapat áll, a Vulkán TSE aktivistái, akiket mindenki ismerhet, ha valaha végigjárta ezt a csodálatos teljesítménytúrát. Ők várják az indulókat az állomásokon és a frissítő pontokon!


Ilóczkiné Sipos Márta
és férje Ilóczki János már a kezdetek óta dolgozik a Gerecse 50 sikeréért. Mártika a pontőrök csoportvezetője, János pedig az útvonalak tisztaságáért felel.  2010-ben, az egyik alapító -  Vadócz Miklós - halála után vették át a szervezéssel járó feladatokat. A kedves és energikus hölgy a Vulkán TSE természetjáró szakosztályának vezetője. Ő fogja össze a remek tatabányai közösséget, akik nemcsak a természetjárás kapcsán találkoznak és tartanak össze már évtizedek óta.


Tovább - Generációról generációra.


Ebben a riportban két urat, Somogyi Imre és Kovács Lajos pontőröket ismerhetjük meg. A Vulkán TSE két oszlopos tagja közül Imre a zsíroskenyerek mestere, a frissítőállomáson szolgál, míg Lajossal minden Gerecse50-en túrázó találkozik, mert a legelső állomásnál, a János-forrásnál dolgozik.


Tovább - Borász bányász és a zsíroskenyerek mestere.


A tardosi Bánya-hegy a paleontológusok egyik kedvenc hazai lelőhelye, a Gerecse 50 túrázói számára azonban a holtpontot jelenti. Aki ezen túljut, már a célban érezheti magát. Kovács István és felesége itt, a legkritikusabb helyen látja el a szolgálatot.


Tovább - A holtpont állomása.


Vadóczné Tesenyi Hedvig, Vadócz Miklós, a Gerecse 50 egyik alapítójának özvegye is a pontőrök csapatát erősíti. Hedvig egy frissítőállomáson várja a túrázókat.


Részletek - Felfrissülés a vértestolnai elágazásnál.


Sorozatunk újabb epizódjában a túravezető Pollágh Piroskával ismerkedhetünk meg, aki a Gerecse50 utolsó előtti ellenőrző pontján fogadja a résztvevőket.


Tovább - Piroska, aki sosem téved el az erdőben.


A Volán SE természetjárói már évtizedek óta jönnek lelkesen a Gerecse 50 mezőnyét elrajtoltatni és fogadni őket a célban. A hatalmas munkát végzők közül elsőként a szakosztály jelenlegi, valamint korábbi vezetőjével készítettünk interjút.
Horváth Zoltánné nevéhez fűződik a Volán SE természetjáró szakosztályának újraélesztése, a becsülettel megszervezett és szépen felépített közösséget nyugdíjazásakor jó kezekbe adta. Most Pápai Lászlóné viszi tovább a szép hagyományokat.


Részletek - Az indítóállomás mozgatórugói 1. rész.


Homoródi Józsefné, Marika a Gerecse 50-en a táv feléhez közeledőket fogadja egy varázslatos helyszínen. Pusztamaróton emlékhellyel jelölték meg az évszázadokkal ezelőtti tragédia helyszínét, ahol a XVI. században 20-25 ezer magyar menekültet mészárolt le a török. A Gerecse 50-en ez mégis egy vidám és különleges helyszín.


Tovább - A medvehagyma-illatú Pusztamarót őre.


Farkas Ferenc, felesége Kati és Hartmann Mihályné Marika évek óta egy helyen pontőrködik a Kisréti vadászháznál. Igaz a vadászháznak ott már csak a hűlt helyét találjátok, de a pont nevét nem változtatták meg.


Részletek - A szürke Skoda és a jó modor legendája.


A Volán Természetjáró Szakosztályának szinte valamennyi tagja ott van áprilisban a Jubileum parkban és segít a Gerecse 50 teljesítménytúra lebonyolításában. Nélkülük nem lenne ilyen sikeres ez a rendezvény.
Nagyné Andai Angéla a hosszútávon indulókat rajtoltatja - Kovács Lászlóné a férjével együtt írják rá az indulási időket a nevezési lapokra - Himschitz Jánosné szedi be a nevezési díjakat, a férje a ruhatárban dolgozik, majd a beérkezést követően a jelvények kiadásáért is ők felelnek - Horváth Zoltánné a korábbi szakosztályvezető - Ábrahám Józsefné is ott segít, ahol tud - Ábrahám József a pakolásból veszi ki osztályrészét.


Részletek - Az indítóállomás mozgatórugói 2. rész.

     

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-04-10 16:48
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter