2022. január 27., csütörtök - Angelika
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Báró Eötvös Lorándra emlékeztünk

Születésének 170. évfordulóján is történtek koszorúzások
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Idén tavasszal, Eötvös Loránd halálának a napján történt koszorúzáskor többen megállapodtak abban, hogy a nagy turista előd születésének eme kerek évfordulóján is találkozunk a Fiumei úti Sírkertben. Emellett a Ság-hegyen a Hegyek Vándorai Turista Egyesület rendezvényén is lehetett a jeles tudósra és a turista vezetőre emlékezni.

Az évfordulóra Eötvös Loránd sírján új virágok kerültek beültetésre, és a temetőgondnokság a már egy ideje bedőlt útszegélyt is felújította. A résztvevők ez után még Dr. Téry Ödön és dr. Cholnoky Jenő rendbe tett sírjait is felkeresték egy-egy koszorúval.


Ugyanezen évforduló jegyében a Hegyek Vándorai Turista Egyesület (HVTE) 2018. július 28-ra Eötvös Loránd Emléktúrát szervezett a Celldömölk melletti Ság-hegyre, amely sok résztvevőt vonzott.


Az esemény részleiről itt adtunk tájékoztatást.

A világhírű tudós 1891-ben a Ság-hegyen végezte torziós ingakísérleteinek leghtelesebbjeit az új műszerrel, mivel a hegy szabályos alakja és jól ismert geológiai felépítése nagyon alkalmas volt a mérési eredmények számításokkal történő ellenőrzéséhez. 1971. október 17-én az itt végzett kísérleteire emlékezve emlékoszlopot avattak, amelynek tábláját az Eötvös nevét viselő intézmények és iskolák képviselői is megkoszorúztak.

Most a fenti esemény keretében Pálmai Vencel, a Hegyek Vándorai Turista Egyesület és Matolcsi György, az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület elnöke helyezték el ott az emlékezés koszorúit.


Rövid visszatekintő

170 évvel ezelőtt, 1848. július 27-én született Budán vásárosnaményi báró Eötvös Loránd, fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (1889–1905), a Matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke, főrendiházi tag, vallás- és közoktatási miniszter, a Magyar Turista Egyesület első elnöke (1891–1899), a Magyar Tanítók Turista Egyesületének védnöke.

A világhírű tudós korának egyik legismertebb hegymászója is volt, kedvenc túraterülete a Dolomitok hegyvilága, ahol több csúcs első megmászását ő végezte, nevét a Cadin-csoport Eötvös-csúcsa viseli. A Magyar Turista Egyesület mindkét dobogókői menedékházát róla nevezte el.


2019-ben lesz Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója, és arra a jubileumi megemlékezésre a turista és a tudományos körökben is országszerte megkezdődött már a szervezés.

Összeállította: Kunos Gábor
Cikk első megjelenése: 2018-07-31 12:24
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 131 regisztrált felhasználó
 • 2 463 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 15 esemény
 • 3 038 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 265 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter