2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Barlangász emlékünnepet tartottak Bódvaszilason

Díszpolgárrá avatták Dr. Dénes Györgyöt, az MTSz barlangászainak vezetőjét
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Két jeles eseményről is megemlékeztek az elmúlt időszakban Bódvaszilason:egyrészt 
100 éves az Alsóhegyi szervezett barlangkutatás, másrészt idén 50 éve tárták fel a Meteor-barlangot. Ez alkalomból rendeztek szakmai találkozót, illetve megnyitásra került egy állandó kiállítás.
 
A rendezvény Bódvaszilason került megrendezésre, 2011. szeptember 23. és 25. között Bódvaszilas Község Önkormányzata és az Alsóhegyi Barlangkutatás-történeti Társaság rendezésében. Már az első este 81 fő regisztrálta magukat az Esterházy-Koós kastély kertjében, majd az ismerkedés az erre az alkalomra megnyitott nagy sikerű „Pince-borozóban” folytatódott éjfélig. Sokan 20-30 év után találkoztak újra össze, így volt mit bepótolniuk.
 
Másnap további 22 résztvevő érkezett, így a 11 órás megnyitó ünnepségen már 103 regisztrált résztvevő nézhette végig Dr. Dénes György Bódvaszilas Díszpolgárává avatását, mely címet Fülöp József polgármester adott át.


Ezt követően Dr. Dénes György visszaemlékezett az Alsóhegy zsombolyainak első bejárására, a víznyelők megfestésére és a Meteor-barlang feltárására. Tóth Álmos átadta Dr. Dénes Györgynek a 88. születésnapjára kiadott üdvözléseket és tanulmányokat tartalmazó kötetet, melyben közel 50 szerző publikációja található.

A Meteor TTE részéről Dénesné Mészáros Anita ügyvezető méltatta az 1957-től „Meteorosok” által is végzett kutatást, és a Meteor-barlang feltárásának 50 éves jubileumára 25 barlangkutatónak emléklapot adott át.

Végül Stieber József ismertette a kastély épületében létrehozott állandó kiállítást és annak készítését, majd 25 ember áldozatos munkájának mondott köszönetet, akiknek neve szintén felkerült egy tablóra. Ők azok, akik saját szabadidejüket és pénztárcájukat nem kímélve bebizonyították, hogy 2011-ben is lehet önerőből a múlt emlékét ápolni és színvonalas módon bemutatni az utókor számára.

Ezután Dr. Dénes György ünnepélyesen megnyitotta az Alsóhegyi Barlangkutatás-történeti állandó kiállítást, melyen az első látogatók számára Stieber József a gyűjtemény összeállítója vállalt szakvezetést.
 

A 2 teremre osztott kiállítás összesen 13 nagy tablón mutatja be az egyes kutatási területen elért eredményeket, mintegy 100 db fotó, térkép, táblázat és grafikon felhasználásával. 8 db vitrinben 72 db tárgy és dokumentum, valamint a bemutatótérben további 30 db eszköz került elhelyezésre, köztük 2 db bábu is, a korabeli eszközök és ruházat bemutatására.
 

A kiállítás megtekintése után a vendégek felavatták a Kultúrház mellett felállított Emlékkövet, és részt vettek az Önkormányzat által támogatott díszebéden. Ezt követően Dr. Dénes György, Stieber József, Székely Kinga, Dr. Frojimovics Gábor, Vámos Péter, Koleszár Krisztián, Dr. Bajomi Dániel és Hegedűs Gyula tartottak vetítéssel kiegészített szakmai előadást a Kultúrház nagytermében. Több előadó méltatta Dr. Kósa Attila zsomboly-kutató munkásságát, és jó hangulatú képeken mutatták be az egykori kutatótáborok hangulatát.

Dicséret illeti a hallgatóságot is, mivel töretlen lelkesedéssel ülték végig az előadásokat egészen este 8 óráig.
 
A rendezvény időtartama alatt 2 db Meteor-barlang emléktúrára került sor, összesen 20 fő részvételével. A vasárnap délelőtti túrán Dr. Frojimovics Gábor is részt vett, aki annak idején, 1961. augusztus 6-án elsőként jutott be a barlangba. Szintén vasárnap Koleszár Krisztián, az Alsóhegyi zsombolyos tanösvény megalkotója felszíni emléktúrát vezetett, melyen 11 fő vett részt.
 

 
Az időjárás kegyes volt hozzánk, és akik eljöttek, nem bánták meg. Aki úgy érzi, hogy hozzá tudna járulni régi kutatási naplóval, mérési eredménnyel, eszközzel, felszereléssel, kiadvánnyal, stb. a kiállítás színvonalának emeléséhez, azt megköszönjük!
A kiállítással kapcsolatos szakmai felvilágosítást a 06-30-685-8311-es számon, Stieber Józsefnél lehet kérni, vagy a stieber@stieber.hu email címen.
 
Az állandó kiállítás megtekintését hétköznap a Bódvaszilasi Önkormányzat által biztosítják, a hétvégi kulcs-felvételt a kiállítási ajtón megjelölt telefonszámon kell intézni. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők szándékuk szerint jövőre is megszervezik a találkozót, ugyanitt.
 


 
 
Cikk első megjelenése: 2011-09-28 21:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter