2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Balesetveszélyes az erdők látogatása

Jégdarabok hullanak és ágak törnek a magasabban fekvő régiókban
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az erdőgazdaságok figyelmeztetik az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a magasabban fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben valamint a Börzsönyben is.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye

A jegesedés miatt balesetveszélyes a pilisi erdők látogatása
A Pilisi Parkerdő Zrt. figyelmezteti az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a 400 méteres tengerszint feletti magasság fölött fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben.

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken. Olvadáskor sem veszélytelen még az erdő látogatása, hiszen a magasból akár kilónyi jégdarabok hullnak le.

    

Dobogókő környéke 2014. december 1-jén 07 óra 30 körül 

Az erdőben futó utakon közlekedők is fokozott figyelemmel vezessenek, több helyen, főleg Dobogókő térségében kell számítani útra hullott ágakra, kidőlt fákra.
  
Budapesten lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, amelynek megtisztításán a tűzoltóság dolgozik.

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye

Börzsönyi kép (fotó: Urbán Edit)
 
Veszélyes lehet a jegesedés a Börzsönyben is!
A jelenlegi időjárási helyzetben a 400 m tengerszint fölötti magasságokban számíthatunk eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkorona törésre!

Kirándulásunkat, erdei tartózkodásunkat célszerű a megváltozott időjárási viszonyok figyelembe vételével tervezni. Egyes helyeken, mint például a Csóványosi kilátó, megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok komoly veszélyt jelenthetnek! A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, vagy akár kidőlt fák zárhatják el utunkat. Ilyen útszakaszok a Diósjenő - Kemence völgyi út, ahol még Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is komoly problémákkal számolhatunk. Várhatóan az éjszaka és reggel sem fog javulni a helyzet, sőt annak rosszabra fordulása sem kizárt! Gyalogosan és egyéb járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő!

Így arra kérjük a tisztelt erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül mindaddig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fog fordulni!

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-12-01 12:41
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter