2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Balesetveszélyes a Rám-szakadék látogatása

Hasznos tanácsok kirándulás előtt
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A tavaszi időjárás beköszönte ellenére a Rám-szakadékban még téli viszonyok uralkodnak. A turistaút egyes szakaszai, valamint a kihelyezett létrák jéggel borítottak. A Rám-szakadék látogatása nem ajánlott! A hosszú hétvégén kirándulni indulóknak a Pilis magasabban fekvő részein szintén télies viszonyokra, a városi hőmérsékletnél akár 10 fokkal hidegebbre kell felkészülniük.

   Közelgő nemzeti ünnepünk miatt hosszú hétvége elé nézünk. A meteorológusok által ígért tavaszi idő várhatóan sok kirándulót fog kicsalni a szabadba.
   A Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő Rám-szakadék a turisták egyik kedvelt célpontja. Bizonyára sokan tervezik, hogy az előttünk álló hétvégén ide látogatnak. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete felhívja a figyelmüket, hogy a Rám-szakadék a korábbi téli időjárás miatt még mindig rendkívül nehezen járható! A régen várt tavaszi idő megérkezése megtévesztő lehet, ugyanis földrajzi adottságai miatt a szakadék egyes részeire egyáltalán nem süt be a nap, ezért a tél folyamán kialakult jégpáncél csak nagyon lassan olvad el. A turistautat, valamint a kihelyezett létrákat sok helyen még mindig jég borítja, ami a túraútvonalon való közlekedést fokozottan balesetveszélyessé teszi! A nehezen járható szakaszok előtt az erdészet táblákon is figyelmezteti a kirándulókat a csúszásveszélyre.
 
   Emlékezetes, hogy 2010 tavaszának heves viharai a Rám-szakadékban is komoly károkat okoztak. A túraútvonal helyreállítása, és a megsemmisült korlátok pótlása rövid időn belül megtörtént, azonban a természeti erők hatására a turistaút több helyen új nyomvonalra helyeződött át. Ezáltal a szakadék a korábbinál is nehezebben járhatóvá vált.
 
   Szintén télies viszonyokra lehet számítani a Pilis magasabban fekvő részein is. Bár a hótakaró a legtöbb helyen elolvadt, a városból indulóknak akár 8-10 fokkal hidegebb hőmérsékletre is fel kell készülniük. Továbbra is ajánlott a réteges, meleg öltözet és a meleg ital.
 
   A kerékpárosoknak a még zajló fakitermelésekre kell figyelniük. Az erdészeti utakon a hétvégén is bárhol lehet erdészeti járművekre, farakásokra számítani. A burkolt utak a ráhordott sártól helyenként csúszósak lehetnek. Fontos ezért a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakon a vonatkozó szabályok betartása. Ezek közül is a 30 km/órás sebességkorlátozás a legfontosabb.
 
   Szintén a fakitermelésekkel kapcsolatban hívjuk fel elsősorban a szülők figyelmét arra, hogy a farakások nem mászókák. A kitermelt faanyag, aminek legnagyobb része tűzifaként hasznosul, sok helyen még rakásokban áll az erdei utak mellett. A farakásokra felmászni balesetveszélyes és tilos! Kérjük, vegyék komolyan az erre figyelmeztető feliratokat!
Cikk első megjelenése: 2011-03-10 15:18
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter