2022. december 06., kedd - Miklós
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Bakonyi túravezetők közreműködésével készült el a Kalandozásaim a Bakonyban című túrakönyv

Újabb kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

2021 tavaszán új kiadvánnyal bővült a természetjáró irodalom, ugyanis megjelent Müller Nándor könyvsorozatának következő része. A Barangolások a Bakonyban nemcsak a Bakony gyönyörű tájait, annak változatos élővilágát és kulturális értékeit mutatja be, hanem túraútvonalakat is ajánl a természetjárás szerelmeseinek és a kezdő túrázóknak. Utóbbi kapcsán Bánhidi Árpád arról mesélt nekünk, hogy barátjával és túravezető társával Varga Zoltánnal, helyismeretük és a gyakorlatias túravezetői tapasztalataik alapján hogyan segítették a könyv megjelenését.


MTSZ: Hogy csöppentetek bele a túrakönyv elkészítésébe?

Bánhidi Árpád: Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség volt elnöke azzal keresett meg, hogy Müller Nándornak segítségre van szüksége a Barangolások a Bakonyban című könyv befejezéséhez. Örömmel töltött el az együttműködés és a közös munka lehetősége, és ez csak fokozódott akkor, amikor Varga Zoli barátom is csatlakozott a csapathoz. A könyv megjelenését két éves előkészítő munka előzte meg, amelyben a helyi erdészetek és az érintett nemzeti parkok is közreműködtek.

Zolival a könyv lektorálásában vettünk részt, tehát a szerző által megírt szöveget ellenőriztük, véleményeztük és korrektúráztuk. A legfontosabb szempont az volt, hogy a túraajánlók hitelesek, a leírások egyértelműek, a megnevezések és az útirányok pedig pontosak legyenek. Ezen kívül segítettünk kiválasztani a két év alatt összegyűjtött túraútvonalak közül a legérdekesebbeket, és lehetőségünk volt javaslatot tenni arra, hogy néhány kevésbé ismert – jellemzően a Kelet-Bakonyban lévő – látványosság is bekerüljön a kiadványba.

Milyen módszerrel dolgoztatok?

B.Á.: Mindketten helyi és gyakorlott túravezetők vagyunk, rendszeresen járjuk a Bakonyt, ezért Nándor a helyismeretünkre alapozott. Minden túraajánlót megkaptunk külön-külön dokumentumként, ezek tartalmait és útvonalait összevetettük papír alapú és online térképekkel. Erre azért volt szükség, mert az ajánló rögzítése és a mi ellenőrzésünk között eltelt hónapok alatt történt néhány útvonal-változtatást. A könyv anyagát a szerző több részre bontotta, így a Kelet-Bakony útvonalai Zoli barátomhoz kerültek, a többivel pedig én foglalkoztam. Nagyon sokat egyeztettünk online és telefonon egymással.

Hozzátok is érkeztek olvasói visszajelzések a könyv megjelenése után?

B.Á.: A könyv tavasszal jelent meg, de csak ősszel tudtuk a könyvbemutató megtartani, amire Veszprémben, Zircen, Várpalotán és Balatonarácson került sor. A négy eseményre több mint százan jöttek el, nagyobb részt egyéni túrázók, de a szervezett természetjárás képviselői is megjelentek, igaz kisebb létszámmal. A könyv célcsoportja egyébként mind az előbb, mind az utóbb említettek. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan érdeklődnek a könyv iránt. A könyvbemutatók végén úgy éreztük, hogy sikerült valamit átadni abból az élményből, ami a túrázót a Bakonyban várja.
MTSZ Országos Központ
Fotó: illusztráció (MTSZ/Gulyás Attila)

Cikk első megjelenése: 2021-10-21 16:49
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter