2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az ötödik Év Fája verseny

Október végéig lehet a kedvencekre szavazni
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Ökotárs ötödszörre megszervezett versenyére májusban lehetett nevezni, ekkor bárki küldhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, amelyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeztek. Szeptember 10. és október 31. között idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét.

2010 óta több száz fát neveztek be az Év Fája versenybe különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A versenybe a fákat egy történet kíséretében kell nevezni, mely kifejezi, hogy az miért fontos az őt nevező közösségnek. Nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos a fa, közterületen áll vagy egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A szervező Ökotárs Alapítványnak a versennyel legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Év Fáját a közönség minden évben online szavazás keretében választja ki, a legtöbb szavazatot kapó fa elnyeri a megtisztelő címet és egy egészségvédő kezelést.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet a zsűri ítéli oda, s egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki. Különdíjat ad át egy általa választott döntősnek az Országos Erdészeti Egyesület is, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek.

A döntősökről részletes információ az Ökotárs weboldalán található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni.
A szavazás a Döntős fák oldalon szeptember 10-én indult, és október 27-től 31-ig titkos lesz. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával teszik közzé.

A döntős fákra a következőképpen lehet szavazni:
A kedvencnek választott fa képe alá be kell írni a szavazónak az email címét, majd rákattintani arra, hogy Ez a történet és a fa legyen a nyertes.
Ezután a szavazatot érvényesíteni kell úgy, hogy az email fiókba küldtött levélben lévő aktiváló linke rá kell kattintani, és máris megtörtént a szavazás. Ha valaki véletlenül elrontotta, és rossz fára szavazott, akkor annyi a dolga, hogy újra szavaz, így az előző szavazata érvénytelenné válik.

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen kétszer nyert magyar fa, idén pedig több mint 30 ezer szavazattal a gödöllői botanikuskertben álló vackor tíz közül a második lett!

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

- A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi- ) tölgy
- A kápolnai Három Hársak
- Mese az Alsóbogáti odvas fáról
- Kálmánházi hárs
- Hársfánk Bartóki legendája
- A Túlélés Fája - szattai hársfa
- A „rácpácegresi” Nagyszederfa, Lázár Ervin „égig érő fája”
- Budaörsi vadgesztenye
- Szomorú japánakác Budapesten
- Dunaújvárosi vadgesztenye
- Örkényi vadgesztenye
- Tatai nagy platán
- Újlipótváros hős fája
- A pilisvörösvári 300 éves eperfa
- Római parti fehér nyárfa

Az Év Fája vetélkedő célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra. A vetélkedő a nemzetközi Európai Év Fája versenyhez kapcsolódik, melyet az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi szervez. A verseny magyarországi partnerei az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, médiapartnerei a Szaad Föld és a Civil Rádió. A versenyt az Európai Unió támogatja.

TUDTA-E?
Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban elindította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat. Az Év Fája mozgalom nem egy konkrét fát hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fáival kapcsolatban.

2014 Mezei juhar - Acer campestre
2013 Házi berkenye - Sorbus domestica
2012 Zselnicemeggy - Padus avium
2011 Tiszafa - Taxus baccata
2010 Ezüst hárs - Tilia tomentosa
2009 Mézgás éger - Alnus glutinosa
2008 Törékeny fűz - Salix fragilis
2007 Szelídgesztenye - Castanea sativa
2006 Magyar kőris - Fraxinus angustifolia vahl subsp. danubialis pouzar
2005 Közönséges boróka - Juniperus communis
2004 Fekete nyár - Populus nigra
2003 Hegyi juhar - Acer pseudoplatanus
2002 Molyhos tölgyek - Quercus pubescens AGG.
2001 Bibircses nyír - Betula pendula
2000 Barkócaberkenye - Sorbus torminalis
1999 Hegyi szil - Ulmus glabra
1998 Vadkörte - Pyrus pyraster
1997 Kislevelű hárs - Tilia cordata
1996 Madárcseresznye - Cerasus avium

Forrás: Ökotárs
Cikk első megjelenése: 2014-09-21 13:21
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter