2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az összes hazai via ferrata egy helyen a Természetjáró.hu-n

Tudnivalók kezdőknek és haladóknak
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A „ferratázás” Magyarországon is egyre népszerűbb. A Természetjáró.hu-n és a Természetjáró applikációban összegyűjtötték mindegyik magyarországi helyszínt praktikus információkkal, fotókkal és falrajzokkal – sőt, a fontosabb sziklamászóhelyeket is megtaláljuk benne.


Az egyik legkülönlegesebb hegyi sport, a sziklamászás könnyített formájaként leírható via ferratázás alig néhány éve jelent meg Magyarországon. A 2010-es években megnyitott útvonalakat az utóbbi években újabbak kiépítése követte, így országszerte már 7 helyszínen hálóznak be drótkábelek magasba törő sziklafalakat.

A Magyar Természetjáró Szövetség digitális útikönyve, a Természetjáró.hu és az ahhoz tartozó Természetjáró applikáció pedig az összes helyszínt, és azok összes via ferrata pályáját tartalmazza nehézségi és hosszadatokkal együtt. Az elengedhetetlen információkra kiterjedő helyszínleírások, az egyes vasalt utak ismertetése és a megmászható falak geológiai jellemzése mellé igényes és terjedelmes képanyag társul, így a ferratázni indulók mostantól mindent megtalálnak egy helyen. A felületen fellelhetők a via ferrata-helyszínek megközelítési és parkolási lehetőségei vagy éppen a felszerelés-kölcsönzési pontok is, az eligazodást falrajzok segítik. Aki pedig most ismerkedne meg ezzel a sporttal, a Természetjáró.hu és a Természetjáró app tematikus oldalán részletes ismertetőt olvashat a via ferratázásról és annak történetéről.

A Cuha-patak szurdokjának vasúti viaduktjai felett, Csesznek festői várfalai körül, Tatabánya Turul-szoborral ékesített mészkőszikláin, Demjén természetes mászófalán, Felsőtárkány sziklaszirtjein, az Esztramos kárpáti díszletei között, vagy a Megyer-hegyi Tengerszem tükre fölött kapaszkodva új szemszögből, új oldaláról ismerhetjük meg a tájat. Ehhez az élményhez segíti hozzá a Természetjáró mindazokat, akik most húznak először beülőt, vagy az alpi ferratákra gyakorolnának hazai terepen.

Emellett a Természetjáró mostantól Magyarország legnépszerűbb és legfontosabb sziklamászó helyeit is tartalmazza. A klasszikus mászókalauzok szellemében a helyszínismertetők mellett az egyes falak és fontos mászóutak leírása, kiépítésük története is fellelhető az oldalon és az applikációban, az eligazodást, útválasztást pedig gyakorlatias tippek és geológiai leírások segítik. Gyűjteményünk a Bakonytól a Tokaji-hegységig, a Róka-hegy sűrűn mászott kőfejtőjétől a dédesi Kisvár félreeső mészkőváráig összesen 21 mászóhelyet ismertet az összes út nehézségi szintjével és falrajzokkal kiegészített fotógalériákkal.

A hazai sziklamászás lehetőségeiről és a technikai tudnivalókról a Természetjáró.hu és a Természetjáró app sziklamászásnak szentelt, térképes megjelenítéssel is ellátott oldalán tájékozódhatnak a sport iránt érdeklődők.

Cikk első megjelenése: 2022-04-28 15:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter