2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az Országos Kéktúra meghirdetésének 60. évfordulóját ünnepelte a Lokomotív Turista Egyesület

Túramozgalom és emléktúra a jubileumi évben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Lokomotív Turista Egyesület 2012. március 3-án a MÁV Keleti pályaudvari kultúrtermében Emléküléssel ünnepelte meg az Országos Kéktúra mozgalom meghirdetésének 60. évfordulóját. Az ünnepségen részt vett Szabó Imre, a Magyar Természetbarát Szövetség elnöke, Horváth Zoltán, az MTSZ Komárom megyei Bizottságának elnöke, Kovács Tamás, az MTSZ Kőbányai Bizottságának elnöke, Peták István, a Magyar Turista Egyesület elnöke, Pálmai Vencel az MTSZ Gyalogtúra Bizottságának elnöke és Mészáros János, a Téry Ödön Baráti Társaság elnöke. A vendégek között voltak: Papp János színművész, valamint többen a Másfél millió lépés c. filmsorozat készítői közül.

Az Emlékülés Áprily Lajos: A csavargó a halálra gondol c. versével kezdődött, melyet Papp János színművész szavalt el, nagy sikerrel. Ezt követően Imrik Márta, a LTE elnöke, majd Ispánovity Márton ügyvezető elnök köszöntötte következett.


Az Országos Kéktúrát dr. Vízkelety László ötlete alapján a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztály vezetősége (az alapítók: Bokody József, Forgó János, Thuróczy Lajos és dr. Vízkelety László) 1952-ben, éppen 60 esztendeje hirdette meg, kezdetben a szakosztály tagjai számára. Már az első évben Bokody József elkészítette az első kiadványt, Víg Tibor pedig megalkotta a kéktúra jellegzetes szabálytalan négyszögű jelvényét.

Az Országos Kéktúra jelvényszerző túramozgalom – hangzott el – a Lokomotív turistáinak „márkanévvé” vált szellemi terméke és öröksége, azt nem lehet összekeverni a Szent István Vándorlással, hiszen alapvetően eltérő volt a szervezés módja és maga a lebonyolítás is.


A megemlékezés fő szónokaként, az alapítók nevében, Thuróczy Lajos szólt az ünnepség résztvevőihez. Bevezetőjében felelevenítette az Országos Kéktúra meghirdetésének körülményeit, a túramozgalom eredeti céljait, melyek napjainkig vállalhatók és előremutatók. Összefoglalta a kéktúrázás hat évtizedes történelmét, kitérve a legjelentősebb eseményekre, az MTSZ öt évtizedes tevékenységére, a legnagyobb egyéni teljesítményekre, az 1979-ben készült „Másfél millió lépés Magyarországon” c. filmsorozatra, valamint az elmúlt évtized jubileumi ünnepségeire.

A megjelenteket ezt követően köszöntötte Szabó Imre, az MTSZ elnöke, Peták István, az MTE elnöke, Mészáros János és Horváth Zoltán. Szót kapott Bokody József, aki elmesélte hogyan találkozott a pécsi vonaton a „Vizessel”, és hogyan fogtak hozzá a kéktúra szervezéséhez.


A beszédeket, hozzászólásokat követően sor került a kéktúra alapítók és az első teljesítők köszöntésére. A Lokomotív TE és az MTSZ elnöke – az Országos Kéktúra meghirdetésében játszott kiemelkedő tevékenységükért – oklevelet nyújtott át Bokody Józsefnek, Thuróczy Lajosnak és Víg Tibornak. Emléklapot kaptak azok, akik az elsők között – 1952 és 1959 között – teljesítették a kéktúrát: Bokody József, Hermann Imre, Szepesi Hajnal, dr. Tóth Imre és dr. Vízkelety Lászlóné (Angyal Csilla). Minden kitüntetett átvehette a jubileumra készített egyedi – az eredeti jelvény alapján készített – jubileumi zománcjelvényt. Bokody József és Víg Tibor még átvehette a Lokomotív TE tiszteletbeli tagja oklevelet is.


A Lokomotív TE – az Emlékülés megrendezésén túl – további jubileumi programokkal, rendezvényekkel tiszteleg az Országos Kéktúra mozgalom meghirdetésének 60. évfordulóján:

1. 2012. március 3. és december 31. közötti időszakra meghirdetésre került a „60 éves az Országos Kéktúra” jelvényszerző túramozgalom, melynek keretében a résztvevőknek 60 km-t kell megtenniük a kéktúra tetszőleges szakaszán 60 órán belül. A teljesítők megkapják az 1952-ben készült eredeti kéktúra jelvény kicsinyített (zománc technikával készített) mását.

2. 2012. április 28-án rendezik mag a „60 éves az Országos Kéktúra” teljesítménytúrát a Börzsöny-hegységben Szokolya versenyközponttal.

3. 2012. május 11-én Hűvösvölgyben avatják fel Dr. Vízkelety Lászlónak, az Országos Kéktúra szülőatyjának és a háború utáni turista mozgalom kiemelkedő alakjának emlékére készült emléktáblát.

4. 2012. május 13-án Magyarkút és Szokolya térségében első ízben megrendezik dr. Vízkelety László Emléktúrát, melynek keretében kéktúra Magyarkút és a Nagy-Kő-hegy közötti szakaszát az ünnepeltről nevezik el.Az Emlékülés résztvevői megtekinthették az ünnepségre előkészített kiállítást, két tárlóban Bokody József gyűjteményét, míg egy tárlóban Horváth József legszemélyesebb eszközeit, jelvényeit, melyet Horváth Zoltán hozott el az ünnepségre.
Cikk első megjelenése: 2012-03-12 22:26

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter