2022. december 07., szerda - Ambrus
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az OKT útvonal módosításokhoz használt térképek

Ezeket is használták a felmérők
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A sokszor éjszakába nyúló tanácskozásokon a Kéktúra Szakbizottság az MTSZ központjában a legmodernebb térinformatikai rendszerek és hagyományos térképek segítségével döntött az útvonal módosításokról.

A turistatérkép-részletek alapja a Cartographia Kft. kiadásában megjelent Országos Kéktúra turistakalauzok (2012: I. kötet: Hollóháza – Nagymaros ; 2013: II. kötet: Visegrád – Írott-kő) térképszelvényei. Ezek a turistatérkép sorozat állományaiból (Zempléni-hg., Gömör-Tornai-karszt – Cserehát, Bükk, Mátra stb.) aktualizált szerkesztéssel, egyes szakaszokon (pl. Sümeg – Írott-kő szakasz) friss helyszínelési állapotfelméréssel készültek.

A TTR adatbázis felmérői is használták a turistakalauzokat, hiszen ezek a hagyományos, a legtöbb természetjáró által ma is használt turistatérképek, minden törekvésünket meghálálva, jól szolgálják a természetjárókat.” – hangsúlyozta Berki Zoltán, a bizottság oszlopos tagja.

A falra egy projektor segítségével pedig kivetítették az MTSZ nemsokára már minden természetjáró számára nyilvánosan használható digitális térképét is, ahol műholdfelvételek és a felmérők által megjelölt lehetséges alternatívák elemzésével igyekeztek a legjobb megoldásokat megtalálni.

Természetesen azokra a helyszínekre, ahol nem volt minden egyértelmű a bizottság tagjai személyesen utaznak el ezekben a napokban és maguk is meggyőződnek arról, hogy a kiválasztott új útvonal valóban megfelel-e arra, hogy kiváltsa a korábbi, módosításra szoruló útszakaszt.

Sok esetben személyesen egyeztetnek az adott területek tulajdonosaival, önkormányzatok, erdészetek vezetőivel és természetesen a nemzeti parkok vezetőivel is, hogy igazán körültekintően hosszútávú, biztos megoldásokat találjanak a Kéknek.

Munkájuk azonban soha nem ér véget, ahogy az OKT útvonalát sem leszünk képesek örökké ugyanazon a nyomvonalon tartani, hiszen az időjárás és a természet által okozott változások, az emberi érdekek és a civilizáció terjeszkedése folyamatosan rákényszerít minket, hogy új, szebb, biztonságosabb szakaszokra fessük fel a kék sáv jelzést.

Egy biztos. Az MTSZ kezében lévő eszközök és munkamódszerek segítségével ezek a jövőbeni változtatások már gyorsabban és hatékonyabban lesznek megvalósíthatók.

Szöveg: Berki Zoltán / Dabis Balázs Silvius, Turista Magazin.
A Turista Magazin cikkében a módosítási javaslatokhoz használt térképkivágatok képei is megtalálhatók.


Kapcsolódó cikkek:
- Kéktúra útvonalváltozás
- Bemutatjuk a Kéktúra Szakbizottság tagjait
- Útvonalváltozások és csatlakozó módosítások
Cikk első megjelenése: 2014-01-02 11:37

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter