2022. szeptember 30., péntek - Jeromos
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az MTSZ vezetőségének hírei - 2010. dec. 10-11.

Túravezető képzés - Pannon TBSz - Székesfehérvár
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2010. december 10-én a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában Duró Imre igazgató és Farkas György a BTSSZ oktatási bizottságának vezetője a két szervezet túravezető-képzési koncepciójának összehangolásáról egyeztetett.

A megbeszélés során megegyeztek abban, hogy a jövő év elején életre hívnak egy olyan munkacsoportot, amely a tavaly megjelent Túravezető Ismeretek című kiadványban megjelent tudásanyag értékelésével, továbbgondolásával párhuzamosan javaslatokat dolgoz ki a Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége számára egy új képzési stratégia és szabályzat megalkotására.


A munkacsoport többek között foglalkozik majd a képzések elméleti és gyakorlati ismereteinek aktualizálásával, a kimeneti szintek szabályozásával, az előadókkal, oktatókkal és vizsgabiztosokkal kapcsolatos személyi és szakmai elvárásokkal, valamint a képzések akkreditálásának, illetve a pedagógus továbbképzési rendszerbe történő beépítésének lehetőségével. 


A bizottságba azokat a túravezető szakembereket hívják meg, akik széleskörű elméleti ismeretekkel, és friss gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek a túravezetőképzés terén.
 2010. december 11-én Duró Imre igazgató részt vett a Pannon Természetbarát Szövetség (PTSZ)  Dombóvár – Gunarasfürdőn megrendezett háromnapos tanácskozásán. A rendezvényen a PTSZ elnökségének tagjai, közgyűlésének küldöttei és a Dunántúli megyék természetbarát szövetségek elnökei vettek részt.

Mivel a szombat délelőtti program a Magyar Természetbarát Szövetség jelenével és jövőjével foglalkozott, a jelenlévők több órás beszélgetés és vita során cserélték ki elképzeléseiket és tapasztalataikat a témában. Dománszky Zoltán PTSZ elnök megnyitóját követően Györfi Gyula, az NCA Tanácsának alelnöke beszélt az NCA jövőjéről és a kormányzat várható civil politikájáról.

Az általa elmondottakból kiderült, hogy az MTSZ számára sem lesz kedvező a az NCA által szétosztható források drasztikus csökkentése, az elszámolási határidők öt hónapra történő módosítása, és a támogatások odaítélésének bevezetésre váró egyéb szempontjai sem.
Az igazgató, a bizonytalan gazdasági helyzet kapcsán azzal egészítette ki a Györfi Gyula által elmondottakat, hogy az állami sportfinanszírozás az NCA támogatáshoz hasonlóan elég bizonytalan, így a szövetség országos központjának jövője, a jelenlegi struktúrában – kilátástalannak tűnik.


A résztvevők, a megbeszélés további részében, az MTSZ Országos Központjának tevékenységéből a szakmaiságot, azaz a szervezett természetjárással kapcsolatos kezdeményező, szervező és koordináló tevékenységet hiányolták elsősorban, megértve azt, hogy ilyen bizonytalan működési feltételek között igen kevés energia jut a színvonalas szakmai munkára.


Az igazgató azzal a kéréssel fordult a jelenlévőköz, különösen Baronek Jenő alelnökhöz, az ügyvezető elnökség tagjához, hogy a tanácskozás határozatait, javaslatait foglalják írásba és terjesszék a Magyar Természetbarát Szövetség döntéshozó szervei elé.
2010. december 11-én Székesfehérváron közel másfél órás megbeszélést tartott az Év vidéke rendezvénysorozat kerékpáros programjairól Duró Imre igazgató és Kondor Attila a Magyar  Kerékpáros Túrázók Szövetségének elnöke.

Az egyeztetés során áttekintették az eddigi programokat, a szlovák – magyar tárgyalások korábbi eredményeit, majd részletesen beszéltek a közösen rendezendő, határon áthaladó kerékpártúráról és a kiépítésre váró kerékpárút terveiről.

A rendezvények áttekintése után úgy döntöttek, hogy a végleges programtervet még ez évben egyeztetik a KST (Szlovák Turista Klub) és az NFI (Nemzetközi Természetbarát Szövetség) képviselőivel.
 2010. december 11-én a Székesfehérvári Vízivárosi LSE évzáró rendezvényén megjelent Asbóth Katalin a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke és Duró Imre MTSZ igazgatója.

Az évzárón, az igen sikeresen működő MTSZ tagszervezet elismerő címeinek átadására is sor került. Ezek keretében az MTSZ igazgatója nagy örömmel tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy Berta Gábor sporttársnak, a túravezetőképzés terén kifejtett szakmai munkája és a túrakerékpározás népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége alapján beadott Aranyjelvényes túravezető-i pályázatát a Gyalogtúra Bizottság elfogadta, majd a szakági döntést az MTSZ elnöksége jóváhagyta.

A programon nemcsak az egyesület aktív túrázói, hanem támogatói köre is megjelent, ami követésre méltó példa lehet a többi MTSZ tagszervezet számára is.

Cikk első megjelenése: 2010-12-15 12:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter