2022. december 02., péntek - Melinda, Vivien
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az MTSZ is részt vett a covid utáni első V4-es találkozón

Mindegyik V4-es országban azt tapasztalták, hogy a koronavírusos időszakban jelentősen emelkedett a túrázók száma.
Szeptember 8-11. között tartották a V4-es országok Nemzetközi Nyári Turista Találkozóját a lengyelországi Beszkiydekben, Ustrzyki Gorne központtal. Az MTSZ-t Csiba Ágoston és Klenczner István elnökségi tagok képviselték.

A lengyel turista szövetség Sanok-i tagszervezete szervezte meg a covid utáni első V4-es Nemzetközi Nyári Turista Találkozót amelyen mintegy 140-en vettek részt. Magyarországról 20 fő csatlakozott a programhoz, legnagyobb létszámmal a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület képviselte magát az eseményen.

Az első napon (8-án) városnéző kulturális programokat ajánlottak a szervezők, majd este 7 órától vette kezdetét a megnyitó ünnepség, ahol mind a főszervező, mind a meghívott Szövetségek képviselői beszédet mondtak.
A megnyitó után vezetőségi tanácskozáson Pristyák János (Szondi Honvéd SE) tolmácsolt, amit ez úton is köszönünk neki! Valamennyi Szövetség vezetője örömét fejezte ki, hogy a pandémia miatt tavaly elmaradt rendezvényt ezen a hétvégén pótolni tudták, továbbá reményüknek adtak hangot, hogy a V4-es rendezvénysorozat tekintetében is visszatér minden a rendes kerékvágásba, azaz 2 évente megrendezésre kerülhet.


Mindegyik V4-es országban azt tapasztalták, hogy a koronavírusos időszakban jelentősen emelkedett a túrázók száma! A Lengyel Szövetség mintegy másfélszáz turistaház, illetve turistaszállás pályázati koordinációját kezeli, amelyet továbbra is komoly feladatnak és értékes küldetésnek tart.

 

A közösen megtett túrák:


Péntek

 

Majdanról kisvasúttal fel Balnica-ra, majd mintegy 16 km-es hosszúságú túra a lengyel-szlovák határ mentén. Érintett kilátópontok: Balnica – Czerenin (929 m) – Stryb (1011 m) – Rypi Wierch (1003 m) – Przełęcz nad Roztokami (801 m).A csapatról több fotó is készült a kilátópontokon, a túraútvonalak mentén pedig a szeder volt népszerű, mint energiapótló. Érdekesség volt a régi magyar-lengyel-csehszlovák hármas határ érintése is. A túra végén Roztoki Gornéból vitte vissza a busz a csapatot a bázisra.


 

Szombat


A pénteki eső, szombatra már viharossá fordult sárga riasztással, így a kenu és kerékpár túrákat törölték a szervezők, a gyalogtúrákat pedig csak a legelszántabbak vállalták a viharban, ám ott is előfordult, hogy rövidítettek a társaság egy részének (csak az első kilátópontra mentek fel).

A szervezők szerencsére ötletes alternatív programokat találtak ki a résztvevőknek, amihez különbuszt is szerveztek. Ilyen volt, a bivalyrezervátum, állatmúzeum, vagy az UNESCO világörökség részét képező Smolnik templom felkeresése.
Szombat este tartották a táborzáró beszédet, amelyben megköszönték a szervezők kiváló munkáját és a programokat. A V4 vándorbotot a cseh elnök vette át a lengyel kollégájától, majd zenés mulatság következett. 2024-ben Csehországban kerül megrendezésre a V4-es országok következő Nemzetközi Nyári Turista Találkozója.

 

 

Köszönet a szervezőknek a színvonalas lebonyolításért!

 

Klenczner István szövegét kiegészítette Csiba Ágoston

 

 

 

 

Cikk első megjelenése: 2022-09-27 16:33
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter