2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az Év Önkétese lett Horváth Zoltán

Díjazták Komárom-Esztergom megyében az önkéntes munkát
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Komárom-Esztergom megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület idén december 5-én az Önkéntesség Világ Napján ötödik alkalommal adták át Tatabányán a Megyei Jogú Város  Tanácstermében az Év Önkéntese, az Év Önkéntes Szervezete, az Év Önkéntes Programja és az Év Jótevője díjakat.

A sportberkekben 1970-től, azaz 45 éve önkéntes munkát végző tatai Horváth Zoltán neve közismert, ezért is okozott nagy örömet, hogy ő kapta meg az Év Önkéntese díjat.

Horváth Zoltán 1970–1980 között a Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának titkára volt, tíz évig vezetett labdarúgó mérkőzéseket, országos utánpótlás szintjéig jutott, amikor sérülés miatt abba kellett hagyni a játékvezetést.

Mivel közben, mint természetjáró vizsgázott túravezető is lett, Papp Sándor akkori Megyei Sport osztályvezető őt kérte fel, hogy 1980 január 1-től legyen a Megyei Természetbarát Szövetség elnöke. Ebben a tisztségben kilencszer választották újra és ma is, 35 év után elnökként regnál.

Közben aranyjelvényes túrázó, aranyjelvényes túravezető lett, elvégezte a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakát és 17 évig a Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke is volt.

Ott volt a Tatai Tó-futások, a Tatai Minimarathon, a Bécs-Budapest futás szervezésein kezdettől fogva, 1990-től a Megyei Szabadidősport Szövetség titkára majd elnöke is lett, mely tisztséget jelenleg is betölti.

A Világ Gyalogló Nap, a Tatai 10 000 lépés, a Szilveszteri futás lelkes szervezője napjainkig.

A Nemzetközi Népsport Szövetség (IVV) és az Európai Népsport Szövetség (EVV) magyarországi elnöke 1995 illetve 2012 óta.

1982-ben Vadócz Miklósssal együtt kitalálója volt a már nemzetközi hírnevet szerzett Gerecse 50 (majd 10, 20 és 30) túráknak, amelynek 34 éve főrendezője. Büszke arra, hogy a Gerecse túrák első 400 fős létszáma folyamatos emelkedéssel idén hétezer fölé emelkedett, és a kezdeti 10 rendező önkéntes után most már évek óta több mint 100 önkéntest szervezett be a túrákra. Ennek létszáma idén elérte a 150-et (60-60 fő a Tatabányai Vulkán TSE és Tatabányai VOLÁN SE, 30 fő az MTSZ társrendező köreiből).

Élete a közösségért végzett önzetlen igazi önkéntes munka és erre neveli, tanítja utódjait is, családi példamutatással (édesapja az OKT 1. sz. teljesítője, jelenlegi 11 tagú családja – felesége, 2 fia, 2 menye és 5 unokája – minden tagja szabadidős és természetjáró önkéntes és szervezett tag).

Munkájának alapja a széles társadalmi összefogás szorgalmazása, az emberi és szakmai kapcsolatok erősítése (MTSZ, MSZSZ és a Vértesi Erdő Zrt., amely éppen itt az Önkéntes díjazáson vehette át az Év Jótevője kategóriában szintén az elismerő díjat, oklevelet).

Forrás: Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület
Cikk első megjelenése: 2015-12-09 21:36
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter