2023. február 09., csütörtök - Abigél, Alex
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alföldi Kéktúra fontos tudnivalói és módosításai

Az OKT és az RPDDK után megújult az AK igazolófüzete is
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Az Alföldi Kéktúra igazolófüzetének és útvonalának megújulása egy hosszú hónapok alatt végzett, összetett és minden részletre kiterjedő szakmai munkának az eredménye, amelyre nagyon büszkék vagyunk! Most azonban mégsem arra buzdítunk benneteket, hogy húzzátok fel a túrabakancsot, és irány Petőfi szülőhazája! Nem. Arra kérünk benneteket, hogy a hazánkban érvényben lévő járványügyi intézkedéseket tartsátok be és maradjatok otthon! Ez most a legtöbb, amit tehetünk önmagunkért, a családunkért és a közösségért. A természet megvár, addig is tervezgessetek, gyűjtsetek ötleteket a termeszetjaro.hu és a Turista Magazin túraajánlatai közül.

Az Alföldi Kéktúra új igazolófüzetének megjelenésével egy időben a kiírásában is történnek változások, amelyeket az alábbi összefoglalóban osztunk meg Veletek.Az Alföldi Kéktúra új igazolófüzete 2020. március 23-ától megvásárolható a

                a Turistashopban (turistashop.hu) és

                az MTSZ viszonteladóinak üzleteiben.

Az igazolófüzet ára 1990 Ft, Természetjáró Kedvezménykártyával (TEKA) azonban csak 1592 Ft.


10 pontban összegyűjtöttük az új és a régi igazolófüzetre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat:

 

1. Az Alföldi Kéktúrán 2019-ben végzett karbantartási munkálatok eredményeként az útvonal szakaszolása megváltozott. A korábbival ellentétben a teljes túratáv 13 (közel egyforma hosszúságú) szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdag nyomvonalon halad.


2. Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20-szal bővült (Pörböly, Ólom-hegy, Császártöltés, Kis Keceli út, Jánostelek, Rúzsa-fa, Ördöngös, Túrkeve, Folyás-ér, Begécsi-víztároló, Szilaspuszta, Belec, Szentpéterszeg, Bojt, Pipóhegy, Fancsika, Petőrészi-kilátó, Gút, Rétközberencs, Karos), valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata: Bárányfok (AKPH_02), Ligeti-földek (Álmosd régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_49_02), Felsőberecki (Alsóberecki régi bélyegzőjét váltja ki, AKPH_67).


3. A fentiek már szerepelnek az új igazolófüzetben, és a bélyegzőhelyek a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján (www.mtsz.org) találjátok a „Kéktúrák bélyegzőhelyeinek aktuális táblázata” című hírben.4. A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség.


5. Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szüksége lesz majd a teljesítést ellenőrző kollégáinknak.


6. A 2020. március 23-a után ellenőrzésre leadott, régi és/vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez.


7. Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.


8. A régi kiadványokhoz online letölthető pótlapot biztosítunk, hogy az új bélyegzőhelyek igazolásai is elférjenek a füzetben. Ezt cikkünk csatolmányaként megtaláljátok.

9. Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni.


10. A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzetek esetében ugyanakkor még elfogadható 2021. június 30-ig.

 


2020. március 23. és 2021. január 1. között az új bélyegzőhelyszínek tekintetében úgynevezett türelmi időszak áll rendelkezésre mind a teljesítést ellenőrző kollégáink, mind a kéktúrázók érdekében. Ez a pár hónap lehetőséget biztosít mindenkinek a változások és újdonságok megismerésére.Az új igazolófüzet tartalmi adatait (nyomvonal, bélyegzőhelyek) a szerkesztés lezárásának (2020. október) időpontjában ismert állapot szerint rögzítettük. Ennek megfelelően az addig ismert változásokat már tartalmazza, a későbbiek pedig a soron következő kiadásokban szerepelnek majd. Az aktuális állapot megtalálható a www.kektura.hu oldalon.

 

A felmerült kérdéseiteket a kektura@termeszetjaro.hu ímélcímre várjuk.MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-03-23 13:03

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 134 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter