2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Az Alföldi Kéktúra 1000. teljesítője

Interjú Ruff Róberttel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Alföldi Kéktúra. Az Országos Kékkör legfiatalabb és kissé mostohán megítélt tagjára ez idő alatt több, mint ezren voltak kíváncsiak. Ódzkodik tőle a túrázó a terepviszonyok és a hiányzó hegyvonulatok miatt, azonban a végtelen rónaság színvilága, az épített és természetes látnivalók, a kultúrtörténeti értékek hamar eloszlatnak minden kétséget vonzereje felől.

Ruff Róbert azon kevesek közé tartozik, aki nemhogy egyszer sem, hanem már másodjára járta végig az Alföldi Kéktúrát - éppen ezredikként. Az Országos és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát ugyanennyiszer, így az Országos Kékkört is kétszeresen teljesítő, siket túrázót írásban kérdeztük élményeiről és tapasztalatairól.MTSZ: Robi, mit jelent neked a túrázás?

 

Ruff Róbert: Kikapcsolódást és változatosságot. Városi ember vagyok, a hétköznapi stressz sajnos engem sem kerül el a munkám kapcsán. Ezért igyekszem csak annyit tartózkodni otthon, amennyit muszáj. Amikor tehetem, megyek túrázni, sportolni a szabadba.

 

MTSZ: Te is az a típus vagy, aki az anyatejjel szívta magába a természetjárást?

R.R.: Nem egészen. A klasszikus kirándulások persze nem maradtak ki az életemből, de az első igazi, komoly túrám 2005. október 19-én volt: akkor kezdtem el a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát. Rácsodálkoztam a látnivalókra, megtanultam összehangolni a közlekedést, a szálláshelyeket, a ki és beszállási pontokat. Nagyon sokat tanultam saját magamról is. Annyira megszerettem, hogy az Országos Kékkör további részeit is teljesítettem teljesen tudatosan, kétszer.

Belvízen átgázolva Geszt és a Begécsi víztározó között
Fotó: Toplak JózsefMTSZ: Az Alföldi Kéktúra 1000. befutója vagy 2020-ban. Milyen tapasztalatokat szereztél útközben?

R.R.: Ha jól számolom, akkor 25 túranap alatt gyalogoltuk le a 870 kilométernyi távolságot egy kedves barátommal, Toplak Józseffel. Ő nagyon sokat segített nekem az előkészületekben és a szervezésben is.

Folyamatosan nyolc volt a túrázással töltött napok száma. Tűző napsütés kísért minket akkor, árnyékot szinte sehol nem találtunk, szóval mentálisan teljesen megterhelt. De legalább ugyanilyen kihívásnak bizonyult az esőzés is, mert időnként beleragadtunk a sárba. Annak ellenére, hogy volt már tapasztalatom az alfölddel, hiszen 2009-2013. között kéktúráztam ott, mégis meglepett, hogy mennyire más nehézségeket rejt magában, mint mondjuk az Országos Kéktúra útvonala. Még fogytam is néhány kilót útközben.Bárányfok
Fotó:Ruff RóbertA nehézségek ellenére miért ajánlanád a síkvidéki túrázást?

 

R.R.: Nem ellenére, hanem a nehézségeiért is ajánlható egy olyan terep, ahol nincs szintemelkedés. Ahhoz, hogy megbirkózzunk a kihívásokkal, ismerni kell a határainkat, és nem árt fejben erősnek lenni. Tökéletes önismeret persze nem létezik. Egy olyan helyzetben, amiben nincs tapasztalatod, nem tudhatod előre, hogy fog reagálni a tested. Ilyenkor jön a mentális kitartás: a tűző nap és a szakadó eső ellenére is menni fogsz, mert eldöntötted. Szokták azt is mondani, hogy rossz időjárás nincs, csak nem megfelelő öltözet. Ez tökéletesen igaz.

Nekem egyébként tetszett a síkság és a pusztaság, a leköszönt tanyavilág megmaradt emlékei és a táj szépsége. Ezeket legalább egyszer mindenkinek látnia kellene.A Holt-Körös partján, Szarvason
Fotó: Ruff Róbert

MTSZ: Mennyire találtad optimálisnak az útvonalat és a bélyegzőhelyeket?

R.R. : Alapvetően elégedett voltam. A túraútvonal 2019-es felújítás során sok olyan megoldás született, ami a gyalogos kéktúrázók szempontjait, érdekeit tartja szem előtt.

Akadnak persze nehezítő körülmények – mint például a kóbor kutyák - amikre nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás. Illetve ha lenne rá lehetőség, akkor a kéktúrás bélyegzőhelyek számát vagy növelném, vagy átstrukturálnék egyet-kettőt a közlekedési csomópontok, szálláshelyek közelébe.
Holt-Körös, Szarvas
Fotó: Ruff RóbertMTSZ: Egyedüli siket kéktúrázó vagy?

R.R.: Csak az Országos Kékkör kétszeres teljesítésében vagyok egyedüli, az OKK részteljesítői között vannak rajtam kívül még páran. Az Országos Kéktúrát 17-en, ebből ketten kétszer, az RPDDK-t összesen hárman, ebből én kétszer, az Alföldi Kéktúrát szintén hárman – én kétszer jártam végig.  

MTSZ: Túrázáskor milyen nehézségekkel találod szembe magad siketként?

R.R.: Válogatott siket tájfutó voltam, ezért magabiztosan olvasom a térképet és tájékozódom, elég jó az állóképességem is. Bátran megyek egyedül túrázni, nincsenek félelmeim. Ha magam vagyok, akkor többször nézek a hátam mögé, mivel nem hallom, ha egy jármű a hátam mögött közeledik. A legnagyobb kihívásokat sötétedéskor, napfelkeltekor és napnyugtakor, valamint egy vaddisznóval történt találkozáskor éltem át. Mivel a zajok nem jutnak el hozzám, ezért aprólékosabban figyelem a környezetemet, mint a halló társaim. Ha barátokkal túrázom, akkor meg azért nézek hátra, mert a gyors tempóm miatt folyton lemaradnak.

 

MTSZ Országos Központ

Borítókép: Ruff Róbert

Cikk első megjelenése: 2020-12-17 16:03
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter