2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átmenetileg lezárták a Makovecz-kilátót

A kis-hárs-hegyi kilátó állapota indokolja annak műszaki felülvizsgálatát
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Budapesti Erdészet tájékoztatja az erdőlátogatókat, hogy a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz Imre-kilátót átmenetileg lezárják időszaki műszaki felülvizsgálat miatt.

A nagy-hárs-hegyi tavaly renováláson átesett Kaán Károly-kilátó azonban továbbra is várja a túrázni vágyókat.

OSM TURISTATÉRKÉP

Az erdészet kéri és köszöni a kirándulók megértését.

Pilisi Parkerdő Zrt.

A Budapestre gyönyörű rálátást nyújtó, több mint hat méter magas kilátó fából és vasból készült 40 éve, Makovecz Imre tervei alapján. Vázát vascső alkotja, amelyen két egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki. A gyermekvasút Szépjuhászné megállójától 10 percnyire található 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, de látszik a Belváros a Dunával, a Vár és a Citadella is. Északi irányba a Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A kilátóhoz vezető sétautak nagy része a XX. század elején kiépített turisztikai, történelmi emlék.


A Kis-hárs-hegyen épült kilátó névtáblájának avatása 2012. május 11-én történt a Makovecz-család tagjai és Makovecz Imre egykori kollégái jelenlétében, amely azóta Makovecz Imre Kossuth-díjas építész emlékére a Makovecz Imre-kilátó nevet viseli.
Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen tartott beszédében "a magyar organikus építészet megteremtőjeként, az erdő, a természet által ihletett emberként" emlékezett meg Makovecz Imréről.

Makovecz mukáiban ismét felfedezte a faanyagot, amelynek szeretetét aztán tanítványainak is átadta. Nevéhez fűződik a Pilisi Parkerdőben például a Hoffman fogadó, a mogyoró-hegyi kemping, a dobogókői síház, a visegrádi mócsai tanya, és az idők során több mint százezer gyerek által látogatott Madas Lászlóról elnevezett erdei iskolai épület kialakítása.

A szakmai körökben "a Mesterként" is emlegetett Makovecz Imréről megemlékezett Turi Attila Ybl-díjas építész „Makovecz Imre épületeket és közösséget épített, … elvégezte az ember legfontosabb küldetését, a teremtés folytatását” mondta a tanítvány. A leleplezés után Kertész József erdőmérnök Makovecz Imre versét, majd Szabó Lőrinc versét szavalta.


A 75 évesen, 2011. szeptember 27-én elhunyt Kossuth-díjas építész 1977 és 1981 között dolgozott a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítészeként, ahova az akkori állami vezetés elől tért ki. „Tudatos döntés volt ez a Pilisi Parkerdőgazdaságot 1969-ben megalapító legendás igazgató, Dr. Madas László részéről, és tudatos döntés a korabeli hatalom elől kitérő művész részéről. Alámerültem – jellemezte később ezt az időszakot a Mester. Alámerült, de nem elsüllyedt, hanem gyönyörködött az odalent látottakban, töltekezett a természet és az erdő örök szépségével, formáival, amit később, egész pályafutása során beépített művészetébe.” mondta Zambó Péter.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Képek: Kirándulási tippek, Pilisi Parkerdő Zrt., MTI.
Cikk első megjelenése: 2017-03-07 18:55
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter