2023. március 31., péntek - Árpád
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átépítés alatt a Nagykanizsai kilátó

Hamarosan újra fel lehet menni a Csónakázó tó feletti toronyra
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Folyamatban van a nagykanizsai Csónakázó tónál lévő kilátó felújítása. A mintegy 125 millió forintból megújuló építmény az ígéretek szerint igazi turisztikai attrakció lesz, a megújult toronyban egy földszinti rendezvénytér és panoráma kilátó is lesznek, az építmény még díszkivilágítást is kap. A "Csótó" kilátótornyának átépítésével a tervek szerint szeptemberre végeznek, az ünnepélyes avatást októberre tervezi a Zalaerdő Zrt., a nagyközönség részére való átadására azonban várhatóan csak 2018 tavaszán kerül majd sor.
 
Az eléggé nehezen megközelíthető helyen lévő vasszerkezeten a nyílt pályázatban megjelent változások kivitelezését egy fővárosi cég végzi, ugyanis ők tették a legkedvezőbb ajánlatot a már hosszú évek óta balesetveszély miatt lezárt kilátó rekonstrukciójára.


A teljes felújításáról és átépítéséről szóló megállapodást március 24-én írta alá a Zalaerdő Zrt. Nem ez az alaptevékenysége nyilván a Zalaerdő Zrt-nek, de mivel jelentős állami vagyont kezel, erre is kell pénzt és energiát fordítani. És fordítanak is – szögezte le megnyitóbeszédében Tóth Nándor, Nagykanizsa alpolgármestere. A Zalaerdő Zrt. segítségével, rövid időn belül teljes egészében, kiépített úton lesz körbejárható és a Csónakázó-tó is körbekerékpározhatóvá válik. A megújuló kilátó várhatóan a fő látványossága lesz a tónak, és az egyik ékköve városnak.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: a zalai erdők kezelésére hivatott részvénytársaságnak mindig is fontos szempont volt a közjó szolgálata, az erdőkbe látogató turisták minél komfortosabb kiszolgálása. Ezért az erdészet saját költségén fogjuk újjávarázsolni a Csónakázó-tó felett magasodó, elöregedett kilátót.


Mint ismert, a kilátó fémszerkezete egy 48 méter magas, 11 tonna súlyú, amerikai típusú fúrótorony, amely utoljára Nagylengyelben, korábban Bázakerettyén és Dióskálon is szolgált, amikor még virágzott az olajipar Zalában. Az 1970-es évek elején a tornyot leselejtezték, átadták anagykanizsai önkormányzatnak, és itt kilátót építtettek belőle. Később több fejlesztés és beruházás valósult meg annak érdekében, hogy igazi kirándulóhellyé váljon a környék. A kilátó közelében épült egy erdei tornapálya az alkalomszerűen vagy rendszeresen mozogni vágyóknak. Szintén a tó környékén készült el az országban egyedülálló, épített olimpiai krosszpálya. A nemzetközi minősítésű kerékpárpálya magyar és horvát együttműködésben valósult meg .


Magyarországon ilyen magas direkt kilátószintű épitmény mindeddig még nem létesült, ugyanis a torony korábbi kilátóteresza fölé 42 méteren is kialakítanak egyet.

A felújítást végző cég március végén vomult fel a munkaterületre, feltárták és megerősítették a torony alapjait, majd nekiláttak a részleges bontásnak, egyártatják a szükséges új szerkezeti elemeket, aztán összeszerelik az egészet. A munkák nagy részének kivitelezéséhez egy nagy emelő magasságú daru és alpinisták is kellenek.

A Kanizsa TV készített helyszíni riportot az építkezésen (az első bő nyolc percben).

A beruházás látványosabb elemeinek elkészüllését többen is figyelemmel kísérik.

A kilátó az OSM térképen:


Forrás: Zalaerdő Zrt., zala megyei hírportálok.
Cikk első megjelenése: 2017-07-22 11:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 25 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter