2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták az új kilátót Piliscsabán

A Bedő Albert-díjas erdészről, Dévényi Antalról nevezték el
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Piliscsaba feletti 447 méter magas Nagy-Kopasz tetején létesült különleges, egyedülálló építményt a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a jenga alapján tervezték. Hivatalos átadására 2015. június 12-én került sor.

A 11,5 méter magas, főként vörösfenyőből összeállított kilátó Dévényi Antalról, a Bedő Albert-díjas erdészről kapta nevét. Az avató ünnepségen Habsburg Mihály főherceg, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint szövetségünk tiszteletbeli elnöke, Thuróczy Lajos mondott köszöntőt.

Az átadó díszvendégei

A kilátóról

     

A jenga-torony padlószintje 11,5 m magasan van, a közel 17 m2 alapterületű kilátószintről szép kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Megközelítőleg 270 fokos panorámára számíthattok. Az épület egy 4,2 x 4,2 m alapterületű hasáb, amely tömör, egymásra rakott fenyőgerendákból épül fel. A kilátóhoz 132 m3 gerendát használtak fel. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján, de világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. A kilátó mellé a turisztikai fejlesztés keretében tűzrakóhely, padok és asztalok, valamint egy információs tábla is készült.

  
Játékosan szép a piliscsabai kilátó

A Dévényi Antal-kilátó tervezése és kivitelezése, műszaki ellenőrzése, a hozzá kapcsolódó tereprendezés, pihenőhely-kialakítás és útkarbantartás közel 40 millió forintos nettó összköltségvetésből valósult meg, amit a Pilisi Parkerdő Zrt. részben saját, részben pályázati forrásból finanszírozott.

     

Az avatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: „A beruházás beleillik a Parkerdő közelmúltbeli fejlesztéseinek sorába. Fontos, hogy ember és természet egymásra találjon, és sokan találkozzanak környezeti értékeinkkel, ezért 2013-tól kezdődően közel 7 milliárd forintból létesülnek erdei kiránduló- és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók.


Habsburg Mihály főherceg meghatottan beszélt a kilátó névadójáról, Dévényi Antalról, akihez személyes barátság fűzte. Az idős erdész még a világháború előtt került kapcsolatba a Habsburg családdal, a pilishegyvidéki uradalmaiknak alkalmazottjaként József főherceggel közösen számos vadászaton vett részt.


Dr. Tarnai Richárd örömét fejezte ki, hogy egyre több megújuló kilátó, turistaház épült, újult meg hazánkban. A kormánymegbízott maga is lelkes túrázó, fontosnak tartja, hogy mindenki számára hozzáférhető, elfogadható színvonalú, és elérhető árú szállások létesüljenek a jövőben. Beszédében kiemelte, hogy a kormányzatnak folytatnia kell a megkezdett utat, és a jövőben is támogatnia kell a természetjárással kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését, hogy még több ember számára legyen vonzó ez az egészséges szabadidős tevékenység.


Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke a tőle megszokott jó kedéllyel és humorral köszönte meg az építőknek, tervezőknek és a kivitelezőknek az új kilátó létesítését.

  
 

A szalag átvágását követően az ünnepségre érkezett közel száz fős tömeg birtokba vette a kilátót. A természetjárókon és a helyi lakosokon kívül több erdész is érkezett ezen a napon Piliscsabára, hogy közösen emlékezzenek meg a nagy elődről, Dévényi Antalról.


Sokan leemelték otthonuk falát díszítő régi emlékeket, fényképeket, okleveleket, amelyek őt ábrázolták, vagy életútjával kapcsolatosak.

A Dévényi Antal-kilátó annyira új, hogy a felhasznált vörösfenyő gerendákból sok helyen még szivárog a gyanta, ezért nem árt figyelni ruházatunkra a kezdeti időszakban.

A névadóról:


Dévényi Antal (1910-1994)

Dévényi Antal neve szakmai körökben mindörökre összeforrt a kopárfásítással. Magyarok és külföldiek ezrei tekintették meg vezetésével az ezerhektáros pilisvörösvári kopárokon kialakított híres fenyőállományt, amelyet ma a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozatosan lombos erdővé alakít.

A piliscsabai kopárfásításban édesapja is részt vett, melyet 1927-28-ban, eleinte csemeteültetéssel kezdtek. A gyengébb területeken próbálták meg először a magvetést. A sikereket követően, 1930-31-ben már csak így erdősítettek. 1950-ben kezdődött a magvetéssel történő kopárfásítás bevezetése üzemi méretekben. Dévényi Antal 1955-től a Pilisi Állami Erdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének, majd a jogutód Pilisi Parkerdőgazdaság Piliscsabai Erdészetének erdészetvezetője lett, s ebben a munkakörben dolgozott 1982-ig.

1957-ben az Országos Erdészeti Egyesület a kiemelkedő szakmai és egyesületi tevékenységért járó rangos Bedő Albert-díjjal tüntette ki az addigra 300 hektáron végzett kopárfásításért. Szakmai kuriózum volt a kopárfásítás, hiszen volt olyan esztendő, hogy az éves növekedési időszak alatt mindössze 116 mm csapadék esett. A kopárfásítás célja az volt, hogy termőképessé alakítsák a területeket a fenyő és az elegyfajok (pl. tölgy, cser és akác) segítségével. Dévényi Antal terve az volt, hogy 40-50 év múlva elég mély humuszos réteget alakít ki a fenyő ahhoz, hogy lombos fafajokat lehet ültetni a helyére. Ez az időszak napjainkra bekövetkezett, így mára az erdőgazdaság fokozatosan át tudja alakítani a fenyveseket a kopárosodás előtt itt állt, őshonos fajokból álló erdőállományokra.

Dévényi Antal egész pályafutását Piliscsabán, az erdők szolgálatában töltötte. 55 év alatt 9 igazgató alatt dolgozott, 117 műszaki és adminisztratív alkalmazottja volt. Vezetésével a Piliscsabai Erdészet 3180 ha erdőfelújítást és 1617 ha erdőtelepítést végzett.

1994. március 2-án temették el Piliscsabán, ahol utcát is neveztek el róla – hozzá és munkásságához méltóan az erdő szélén.


A Pilisi Parkerdő Zrt. közjóléti és turisztikai fejlesztései 2013-2014-ben

- Rám-szakadék tanösvény kialakítása, 2013.
- Som-hegyi Turistaház felújítása, 2013.
- Mogyoró-hegyi Tábor fogadóépületének felújítása, 2013.
- Pilisi Parkerdő Zrt. területén futó Országos Kéktúra útvonal felújítása, 2013.
- Kőhegyi Menedékház felújítása, 2014.
- Pilismaróti Miklós-deák-völgyi tavak felújítása, 2014.
- Hármashatár-hegyi Erdei Iskola kialakítása, 2014.
- Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása, 2014.
- Az Országos Kékkörhöz kapcsolódó 3500 kilométernyi turistajelzés-rendszer újrafestése és felújítása, 2014.
- Pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó kialakítása, 2014.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt., MTSZ, TM
Cikk első megjelenése: 2015-06-12 19:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter