2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták az Őrtorony kilátót Tihanyban

Ezzel az őrtoronnyal most Tihany kilátásai jelentősen javulnak.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Bakonyerdő Zrt. kilátót létesített a Tihanyi-félsziget központi részén, az Apáti-hegyen Tihany Község Önkormányzata és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével. A római őrtorony ünnepélyes átadására november 2-án került sor.

Kora délután az Őrtorony kilátó lábánál dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter köszöntötte elsőként a megjelent vendégeket és érdeklődőket. A miniszter beszédében elmondta, hogy vélemény szerint ez a kilátó Magyarország egyik legszebb táján található. Rengeteg kirándulót és turistát vonzanak ide Tihany évszázadokra visszanyúló emlékei, és történelme. Most pedig egy kilátóval lett gazdagabb a település. Ez a kilátó gazdagítja az amúgy is gazdag kikapcsolódási és pihenési repertoárt. Egy új perspektívát, új szemléletmódot ad a tájra és benne az alkotó emberre. Érdemes nekünk is megkeresnünk azt, hogy miképpen tudjuk gazdagítani mindazt az örökséget, amely akár a tájban, akár az épített környezetben rendelkezésünkre áll, melyben generációk munkája és odafigyelése is testet ölt. Miképpen tudunk hozzátenni ehhez mi is, hogy harmóniában legyünk a természettel, és elődöknek a munkájával.


Tósoki Imre, Tihany polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy most kicsit nehéz megszólani, és ez nem szófordulat, hanem maga a valóság. Hiszen, ha körbenéznek erről a kilátóról, akkor egy fantasztikus panoráma fogadja önöket. Eddig is az Apáti-tető volt az egyik kedvenc helyem, hiszen ha fel akartam töltődni vagy egy kicsit pihenni akartam, akkor ide kigyalogoltam, és az a látvány, ami itt szokott fogadni mindenért kárpótol. A Külső-tó látványa, az Apátságra a rálátás, a településsel. Az, hogy különböző ponton látjuk a Balatont ez egy fantasztikus érzés, és ennek a kilátónak köszönhetően ez a tér még egy kicsit kitágul, hiszen láthatjuk a Balaton-felvidéknek a dombjait, és a környező településeket is. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy ez a kilátó az egyik legjelentősebb balatoni panorámával van megáldva, és nagyon örülök neki, hogy ez itt megvalósulhatott településünkön. Az őrtorony kilátó nem csak térben, hanem időben is egy kicsit kitágítja a látókörünket, hiszen már a római korban az 5-600 m-re lévő Csúcs-hegyen római kori őrtornyok álltak. Nem is véletlen, hogy a tervezők a római őrtoronyhoz hasonló tervet készítettek, és az valósult itt meg Tihanyban. Azt hiszem, hogy ezzel a kilátóval a múltunk egy pici darabja újulhatott meg. És turisztikai szempontból is óriási a jelentősége, hiszen egy turizmusból élő település számára elengedhetetlenül fontos, hogy mindig újabb és újabb turisztikai attrakcióval rukkoljon elő. Biztos vagyok ennek a kilátónak a sikerében. Hivatalosan holnaptól lesz látogatható a kilátó. Mivel ekkora nagy az érdeklődés már most, ezért egy parkolót fogunk kialakítani, melyet a tavaszra tervezünk, és onnan táblák fogják útbaigazítani az idelátogatóknak, hogy felérjenek a kilátóhoz.


Varga László a Bakony Zrt. vezérigazgatója elmondta hogy Bakony Zrt. úgy végzi a munkáját, hogy közben megóvja a természetet, megőrzi történelmi emlékeit, vadász és turista házai helyet adnak a vadászni, túrázni vágyóknak, a kikapcsolódni vágyó embereknek. Erdei iskoláiba, vadasparkjaiba hívja a feltörekvő generációt. Ennek a következetes szerepvállalásnak egy újabb állomásához érkeztünk. A kilátó egy jelkép is, mely nevében az ókori múltra emlékeztet, de magasságával a távolba tekintést szolgálja, de egyben lehetővé teszi a balatoni táj, a Tihanyi-félsziget szépségének átélését is. A lelkeket semmi sem hozhatja egymáshoz annyira közel, mint a természet szépségeiben való együttes gyönyörködés. A tájképfestő keresi a táj szépségét, a turista rátalál. Mert a természet templomában a turisták a hívők.


Dr. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Tihany és a térség országgyűlési képviselőjeként két gondolatot tennék hozzá a mai ünnepélyes megnyitóhoz. Gratulálok az összefogáshoz, Tihany Önkormányzatának, a Bakonyerdő Zrt.-nek és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Hármójuk összefogásaként készült el ez a csodálatos kilátó. A másik pedig az, hogy a rómaiak idejében is állt itt őrtorony, amely vigyázta az itt élőket. Mi pedig most vigyázunk az őrtoronyra, hogy száz év múlva is itt álljon, és így az utánunk jövő nemzedék is megcsodálhatja azt a panorámát, amit most mi is megcsodálhatunk. Ezzel az őrtoronnyal most Tihany kilátásai jelentősen javulnak.


A megnyitó végén, dr. Korzenszky Richárd perjel áldotta meg a kilátót. A perjel az ima előtt arról beszélt, hogy egy kilátónak jelképes értéke van. Amikor itt őrtornyok voltak, jeleket tudtak adni egymásnak az emberek. Néhány percen belül végig tudott futni a jeladás, a hír. Legyen az jó vagy rossz. Az elmúlt években azt tapasztalom, hogy egyik kilátó a másik után nő ki itt a Balaton környékén. A Kilátó a következőt jelzi a számomra, az ember szeretne felülemelkedni önmagán, és amióta világ a világ, ez így van. Nem akar beleragadni a hétköznapi kisszerűségbe. És ha az ember tud felülemelkedni, akkor azt veszi észre, hogy ami lent zajlik, sokszor egymás gyilkolása, nyugtalanág, békétlenség, az felülről nézve, egészen rendezett, egészen más, mint ott lent. Erre az egészen másra figyelmeztet bennünket minden kilátó. Arra, hogy figyeljünk egymásra. Mi, akik felmegyünk egy-egy magaslatra, és minél többen tudjunk felmenni, minél több magaslatra. És onnan fentről (bocsássanak meg) nem lehet tudni, hogy melyik a jobb oldal és melyik a baloldal. Onnan fentről lent, emberek vannak, akik élni szeretnének, és szeretnék meghaladni önmagukat. Őrzők vigyázzatok a strázsán! Emberek, mondja nekünk a kilátó, vigyázzatok egymásra, mert itt a Kárpát-medencében és szűkebb pátriánkban a Balaton-felvidéken ez a vidék mindannyiunk hazája.


A köszöntők után került sor a nemzeti-szalag átvágására, majd szép lassan birtokba is vették a kilátót a meghívott vendégek, érdeklődők, túrázók.


Mondhatni, hogy megvolt a kilátó teherbíró próbája, és jól vizsgázott a római őrtorony kilátó, amely holnaptól várja vendégeit. Olyan panoráma tárul elénk, ami maradandó élményt nyújt. (Esős időben a kilátó nem látogatható.)

Szöveg: balaton.vehir.hu, képek: MTSZ


A Tihany Község Önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. által felkarolt civil kezdeményzés alapján a kilátó helyének kiválasztása és kialakítása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen történt. A Magyar János tervei szerint felépült három szintes (3,5, 7 és 10,5 m-en), felfelé szélesedő kilátó teljes magassága 16,5 méter. Az alsó, bazalttufa burkolatú tartószerkezet és az első szint vasbetonból, a felépítmény fából (fűrészelt vörösfenyő, keményfa járópallókkal és lépcsőkkel) készült.  Építése 40 millió forintba került, amelyhez 15 millió forintot a Földművelésügyi Minisztérium biztosított.


A környező fák főlé jutva gyönyörű a körpanoráma: látható a nagy kaldera, a Külsó-tó, a kisebb Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, a Csúcs-hegy, a Nyereg-hegy, Örvényes, Aszófő, Balatonudvardi és a Sajkodi-öböl. Tiszta időben szinte a teljes Balaton megcsodálható odafentről.

Körpanoráma (redphoto.hu)
Az Őrtorony kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található. Északról az Apáti templomtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton közelíthető meg. A kilátóhoz vezető turista utak kialakítása és jelzésekkkel való ellátása a lilátó megépítését is kezdeményező Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület munkája révén készült el.


TÁJÉKOZTATÁS

Minden Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő közjóléti objektum szabadon és térítésmemtesen látogatható. Mint a kilátó építtetője felhívja a figyelmet arra, hogy a nem szed és nem is fog szedni belépőjegyet a kirándulóktól, így aki önjelölt jegyszedővel találkozik, kérik ne fizessen neki!

További cikkek az átadásról:
Pazar a panoráma Tihany új kilátójából.
Őrtorony a félszigeten.

Későbbi kapcsolódó cikk:
Látogatási tilalom a tihanyi kilátóban (2017.03.15.)
Cikk első megjelenése: 2016-11-03 09:41
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter