2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Zebegényi Erdei Sátortábort

Újra él a Gründl-rét, sátorozni jó!
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Újabb közjóléti beruházás fejeződött be a Börzsönyben, az Ipoly Erdő Zrt.-nek köszönhetően újjáépült és megszépült a zebegényi táborhely. A csendes, gyönyörű erdei környezetben található régi úttörőtábor helyén most két modern épület várja a kirándulókat és a táborozókat, amely a jövőben erdei iskolák, osztálykirándulások tökéletes helyszíne is lehet.

Nagymaros és Zebegény mindig is közkedvelt kiránduló célpont volt az elmúlt évtizedekben, hiszen a Börzsöny és a Dunakanyar páratlan látnivalókban bővelkedik. Ahhoz azonban, hogy tartalmas, szép kirándulásban lehessen részünk, szükségesek elérhető árú szálláshelyek, táborhelyek.

Az Ipoly Erdő Zrt. felújította azt a tábort, amelyet már a második világháború előtt is használtak a cserkészek, később az úttörők is birtokba vették, de a hely állapota jelentősen leromlott és már nem volt alkalmas turisták, gyermekek fogadására. Mostantól végre kulturált, számos igényt kielégítő infrastruktúrát találunk zebegényi táborban, a felújításnál a magasabb szintű igényeknek igyekeztek megfelelni.
 

A táborban egy tucat, 5-6 személy befogadására alkalmas, hatalmas sátor található, valamint zuhanyzókat, mosdókat építettek ki. Az étkezések lebonyolításához jól felszerelt konyha áll a táborozók rendelkezésére, amelyhez egy fedett, árnyékos terasz is tartozik, ahová esős idő esetén is sokan behúzódhatnak.

Rendezték a környező területet is, hogy újra lehessen sátorozni, pihenni a Börzsöny egyik legszebb kirándulóhelyén. Az eredeti régi kőépület teljesen megújult, elkészült a szennyvízcsatorna, új tárolóhelység épült. Az újjáépült, megszépült zebegényi sátortábort Harrach Péter országgyűlési képviselő és a Magyar Fejlesztési Bank részéről dr. Jung László adta át, az Ipoly Zrt. vezetőivel közösen. Az átadáskor Kiss László vezérigazgató beszámolt a társaság közjóléti fejlesztéseiről, Nagymarostól Vácon, Diósjenőn, Balassagyarmaton át egészen Somoskőig. Megújuló kilátók (Julianus, Csóványos), felújított és felújítás alatt levő turista szálláshelyek árulkodnak a térségi erdészek elhivatottságáról. Ünnepi beszédében megköszönte a Magyar Fejlesztési Bank támogatását is a fejlesztési munkákban.
 

Az átadás legszebb pillanatai

Harrach Péter a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a térség felelmelkedését éppen az ehhez hasonló turisztikai fejlesztések jelentik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemsokára a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasút hiányzó szakasza is megépülhet éppen egy sikeres Ipoly Erdő Zrt-s pályázatnak köszönhetően.
 

Hutter Jánosné, Kiss László, Dr. Jung László, Harrach Péter

Dr. Jung László a legerdősültebb megye erdészeinek a munkáját is méltatta, ugyanakkor az országban levő igen nagyszabású turisztikai fejlesztésekre is felhívta a figyelmet. Ennek az egyik kézzelfogható megtestesülése az április 1-én meginduló erdeiszallas.hu weboldal, mely az erdőgazdaságok szálláshelyeit mutatja be, és népszerűsíti azokat a pinenni vágyók körében.
 

Thuróczy Lajos a természetjárók nevében átveszi a létesítményt

A létesítményt elsőként a magyar természetjárókat képviselő Thuróczy Lajosnak, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnökének adták át, aki megköszönte a rengeteg és áldozatos munkát és örömét fejezte ki, hogy végre egyre több helyen tapasztalhatjuk azt, hogy valóban odafigyelnek miránk  természetjárókra és ennek a tábornak a megújúlása is ékes bizonyítéka annak, hogy a tavaly Dobogókőn aláírt megállapodás valóban elindított egy folyamatot, amely segítheti a magyar természetjárás infrastruktúrájának bővülését, modernizációját.
 

Thuróczy Lajos beszéde
 
  

Szöveg és kép: MTSZ - Turista Magazin.
Az Ipolyerdő Zrt. beszámolója itt olvasható.
Cikk első megjelenése: 2014-04-03 15:38
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter