2022. augusztus 17., szerda - Jácint
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Szent László Emlékhelyet és Látogatóközpontot Mogyoródon

A projekt részeként a Szent László tanösvény is megújult

Mogyoród főterének közvetlen közelében átadták a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot. A 100 m² alapterületű épületben helyet kapott a település létrejöttében és történetében is fontos szerepet játszó lovagkirályunk életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, helytörténeti tárlat, illetve egy, a Budapest környéki turisztikai és természeti értékeket bemutató gyűjtemény.


A tanösvény egyik állomásaként a Mogyoródi-patak és a Csíkvölgy forrásvidékén mezítlábas ösvény létesült. A 150 méter hosszú mezítlábas ösvény különlegessége – azon túl, hogy csörgedező patak mentén, szép, erdei környezetben található –, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes-burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag.A Szent László tanösvény másik figyelemre méltó új állomása, a Természetes Energia Állomás fantázianévre hallgató napelempark és innovatív pihenőhely, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér és szélmalom is szerepel.

A Szent László látogatóközpontot és a Somlyó-hegyen található felújított Szent László-kilátót és kápolnát is érintő tanösvényen a gyönyörű kilátások mellett a túrázni vágyók felkereshetik a mogyoródi pincesort, a faluházat vagy a Szent Mihály arkangyal-plébániatemplomot, valamint a református templomot is.


AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A Mogyoródon átadott Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, valamint tanösvény uniós forrásból valósult meg a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” elnevezésű, VEKOP-4.1.1-15 kódszámú Európa Uniós projekt keretei között, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és Mogyoród Nagyközség Önkormányzatával közös konzorciumi együttműködésben. A projekt mogyoródi összköltségvetése: 129 831 959 forint, melyhez további több tízmillió forint önkormányzati saját erő összpontosult. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.szöveg és forrás: Turista Magazin

 

 

Cikk első megjelenése: 2022-06-30 12:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 095 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter