2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Hideg-völgyi parkolót és pihenőhelyet

Biztonságosabb lett a parkolás a Csergezán Pál-kilátó felkeresésekor
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Pilisi Parkerdő Zrt. 25 férőhelyes parkolót és egy erdei pihenőhelyet épített, parkot és romos épületeket újított fel a Budai-hegység-beli Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátó közvetlen közelében, a Hideg-völgyben. Az idén nyáron indult beruházás nem csak a természetjárók kényelmét, hanem a biztonságukat is szolgálja.

A pihenőhelyet Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója dr. Tarnai Richárd, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia és Csenger-Zalán Zsolt jelenlétében október 9-én adta át a turista fogalomnak.

  

  

A kilátóhoz vezető zöld háromszög-jelzésen, a Telkibe vezető közút melletti Hideg-völgyi erdészháznál eddig is sokan parkoltak a kilátóhoz igyekvők közül, ami – tekintettel az út nagy forgalmára – balesetveszélyes volt. A most kialakított parkolóba való ki- és behajtás biztonságossá vált, ráadásul a buszmegállót is másik helyre tették át, így a gyalogosok számára is egyszerűbbé, veszélytelenebbé vált a közlekedés.
 
  A parkoló bejárata a Telki és Budakeszi közti úton
 
  

Az erdőgazdaság a helyszínről nagy mennyiségű szemetet szállíttatott el, miután a parkoló melletti, 4000m2-es elbozótosodott parkrészt is megújította és kitakarította. A Pilisi Parkerdő Zrt. egy új erdei pihenőhelyet is kialakított, ahol öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok és asztalok, fedett pihenőhely várja a látogatókat.
 

Öt tűzrakóhely, hinta és homokozó, padok és asztalok, valamint fedett pihenőhely várja a látogatókat

A közeljövőben a régi épületek felújításával büfét és bemutatóteret terveznek kialakítani. Az eddig elvégzett fejlesztéseket a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség közreműködésével az OPAL Tartálypark Zrt. és a Terméktároló Zrt. támogatta.
 
 
A parkolótól a zöld háromszög-jelzés a már útközben is szép látványt kínáló Tarnai-pihenőn vezet keresztül a mintegy két és fél kilométerre található Csergezán Pál-kilátóhoz, ahonnan teljes körpanoráma nyílik a Budai-hegységre és a Zsámbéki-medencére.

A Csergezán Pál-kilátóról


A 2006-ban átadott kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon áll. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A megfigyelőhely beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők jóvoltából egyszerre akár 150 fő is tartózkodhat az objektumban.
 

A pontosan 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé, tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni a Mátrától a Pilisen, a Zsámbéki-medencén és a Gerecsén át a Velencei-hegységig. Sőt, az Esztergomi Bazilika még felhős időben is szabad szemmel látható. (A jól beazonosítható látnivalók irányát egyébként a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.) A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.

A Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg két új kilátó építésén dolgozik: október 28-án adják át az emblematikus Pilis-tetőn készülő kilátót, a piliscsabai Nagy-Kopaszon pedig az elmúlt napokban indult el egy beruházás.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt., képek: Pilisi Parkerdő Zrt., Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-10-11 18:14
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter