2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Gemenc Vándorpontot

Új kerékpáros pihenőkomplexum létesült Baján
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Szeptember 27-én Baján ünnepélyes keretek között átadták a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. A komplexum információs pontként funkcionál, pihenő- és közösségi helyiséggel, valamint kerékpárjavító műhellyel rendelkezik, tisztálkodó helyiségeket, mosodát és toalettet foglal magába. A hétvégén került sor a Gemenc Természeti Napokra is.

Jelentős turisztikai csomópont területén épült meg az új komplexum: Baján, a IV. Károly rakparton, a Duna bal partján, a Türr István közforgalmú híd bajai hídfőjének közvetlen közelében alakították ki. Az új létesítményt érinti az Alföldi Kéktúra, a Magyar Zarándokút, valamint az EuroVelo 6 kerékpáros túraútvonal is. 

Az új kerékpáros pihenőkomplexumot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Fercsák Róbert, Baja alpolgármestere adta át.

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta: „A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális hely lehet, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni, hiszen ez a pihenő kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a vándorlókat.”

Az Európai Unió támogatásával, a Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) keretén belül készült el az új beruházás. A projektet több kedvezményezett – a Magyar Természetjáró Szövetség, a Gemenc Zrt., a Dalerd Zrt., a Kőrösök Völgye Turista Egyesület – közösen, konzorciumi keretek között valósítja meg. A projekt az Országos Kékkör Dél-Alföldi szakaszának felújítására, a túraútvonalhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére irányul.

A Duna-parti Kerékpáros Megállóhely, Központ szolgáltatásai:
- információs pont wifi-csatlakozással, internet terminállal, valamint nyomtatási lehetőséggel,
- kerékpárjavító műhely,
- pihenő- és közösségi helyiség,
- személyforgalmi (Gemenc személyszállító hajó) kikötő,
- személygépjármű és busz parkoló,
- szabadtéri pihenőhely, ideiglenes sátorozási lehetőség,
- kerékpártároló,
- tisztálkodó helyiségek, mosoda, toalett,
- személyzeti iroda


Az átadás hétvégéjén rendezték meg Baja központjában a Gemenc Természeti Napokat. A főtéren felállított hatalmas sátor többek között egy gyönyörű trófeakiállításnak adott otthont, de az érdeklődők megtekinthették a Gemenci Erdei Vasút modelljét, és a „Szelfizz Gemencen!” fotópályázat nyerteseinek pályaművét is.

A Lövész sátorban a látogatók kipróbálhatták a lézeres lövészetet, a kézműves sátor pedig a gyerekek számára nyújtott örömteli kikapcsolódást. A helyszínen bor- és mézkóstoló, valamint vadétel-kóstoló várta az ínyenceket.

A Nagysátorban a szombati nap folyamán Badari-Csiszár Angéla ökoturisztikai kereskedelmi előadó „Kalandozások a Gemenci Erdőben” címmel tartott beszédet, a közönség emellett értesülhetett a fekete gólya-populáció 2014-es állapotáról, és érdekes előadást hallgathatott végig a helyi kisvasút történetéről. A programot vetítések színesítették, a kisebbek pedig természetismereti játékokon vehettek részt.
A Vadászudvarban vadászkutya- és halászati eszköz bemutatót tartottak, és az érdeklődők kutyás szarvasgomba-keresésen is részt vehettek.

Forrás: Gemenc Zrt., kép: Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-09-29 15:43

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter