2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót

2015. szeptember 19-én
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A közel 500 millió forint uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés nyomán hazánkban egyedülálló ökoturisztikai szolgáltatóközpont született, amely nemcsak korszerű, de környezetbarát is.

A szombat délelőtti megnyitó Dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatójának beszédével kezdődött, utána Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet.


Ezt követően Beer Miklós katolikus püspök, Hegedűs Béla református püspökhelyettes és Győri Tamás József evangélikus lelkész áldotta meg a turistacentrumot.


A kormány.hu képes beszámolója.
Orbán Viktor beszéde videófelvételen és szövegesen:


Összefoglaló filmfelvétel az átadásról:


Képek az ünnepségről és az előkészületekről:

     

  

    
 
     

          

    

A Turista Magazin Galyatető különszáma ismerteti az elkészült Turistacentrumot:
 
Lapozható Galyatető különszám
 
A turistacentrum épületét azzal a céllal emelték 1937-ben, hogy a galyatetői Nagyszálló kialakítása előtt kipróbálhassák, milyen módon célszerű felépíteni a javarészt andezitből álló falakat. A létesítmény számos funkciót töltött be az évek során: volt építési iroda, a hotel személyzetének a szállása, pékség, síkölcsönző, iskola és kocsiszín is, ám az utóbbi időben kihasználatlanul állt. Felújításához a tavalyi évben fogtak hozzá Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építészek tervei alapján.

Az épület földszintjén családias közösségi tér található, és étterem üzemel, valamint itt helyezkedik el az akadálymentesített szoba is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, különálló, fürdőszobával ellátott szobában térhetnek nyugovóra a vendégek, a második szintet pedig a bakancsos szállás uralja. Az egylégterű helyiségben összesen 32-en férnek el a négyesével elszeparált emeletes ágyakon.

Kint sátrazni is lehet, az erre alkalmas területen körülbelül 10-15 sátor felverésére van lehetőség. Az épület udvarán találunk zárható szekrényeket, illetve vizesblokkot, a zarándokokat pedig az elmélyülésre alkalmas csendes helyiség várja. Szintén itt helyezkedik el a tesztközpont, ahol a legújabb bakancsok, kerékpárok, túrafelszerelések kipróbálására van lehetőség. A biciklivel érkezőknek tárolóhelyiség, bringamosó és szerviz áll a rendelkezésére.
 
 
A Péter-hegyesén már 1934 óta áll kilátó. Az eredetileg 17 méter magas torony tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A közel 84 millió forintból megvalósult felújítás során – melynek terveit szintén Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük – a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak.

A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után – amit a karbantartásra fordítanak majd – 162 lépcsőfokot kell leküzdenie a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony azonban nem csak emiatt különleges; a belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott szoba várja a bivakolni vágyókat.

Kapcsolódó cikk:
A Galyatető Turistacentrum megújulása.

MTSZ Országos Központ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-09-19 14:29
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter