2023. április 02., vasárnap - Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a felújított Fekete-hegyi Kulcsosházat

Megújulnak a Dunakanyar turisztikai szálláshelyei
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt. beruházási programjának keretében valósult meg. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található ház Magyarország egyik legszebb panorámájával hívogatja a turistákat, ablakaiból, teraszáról belátni majdnem a teljes Dunakanyart.

Felújításakor az volt a Pilisi Parkerdő Zrt. törekvése, hogy felszereltségét, kényelmi fokozatát a lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazítsák, de a ház megőrizze eredeti, bakancsos menedékház jellegét. A felújítási munkák során kicserélték a tetőt, felújították a kéményt, szigetelték a falakat, kialakítottak egy jól felszerelt konyhát, egy vizesblokkot és építettek egy új cserépkályhát is. Az elektromos áramot napkollektorok és napenergia, illetve egy aggregátor biztosítja, emellett az épület új bútorzatot kapott. A kulcsosház felújítását, korszerűsítését a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 25 millió forintból valósította meg.

A ház 1933-ban épült. Többféle elnevezése is ismert, hivatalos neve Fekete-hegyi Kulcsosház, de József Attila-díjas költőnk, Berda József tiszteletére – akinek ez volt az egyik kedvenc kirándulóhelye - Berda József Kulcsosháznak is nevezik. A turistatérképeken pedig sok helyen a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlan környezetnek, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet. A II. világháborút követően az alaposan megrongálódott épületet helyre kellett állítani - ekkor az építők lovas kocsival, illetve sokszor háton vitték fel a szükséges építőanyagokat. A ház a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdona, üzemeltetését a Dorogi Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya végzi.


Május 30-tól ismét a hazai turistatársadalom rendelkezésére álló Fekete-hegyi Kulcsosházat ünnepélyes keretek között Győri Tamás, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere, Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója közösen avatták újjá.

        

Videó:Győri Tamás köszöntője az átadást követő ünnepségen
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja keretében tavaly és idén négy turista- és menedékházat újított fel, 200 millió forintos összköltséggel. A Som-hegyi Turistaház, a Mogyoró-hegyi Tábor és Jurta kemping, valamint a Kőhegyi Menedékház után most már a Fekete-hegyi Kulcsosház is újra várja a turistákat, kirándulókat.


A Pilisi Parkerdő Zrt. videóösszeállítása:


Az átadáson készült képek a PP képgalérájában.
 
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Turistaünnep a Sasfészeknél - a Turista Magazin cikke.

Ezt követően volt a Kisirtáspusztai Menedékház átadása.


Videóösszefoglaló az átadásokról:


Állami erdőgazdaságok a hazai turizmusért

Az állami erdőgazdaságok 2013-14-ben mintegy négymilliárd forintot fordítanak közjóléti, turisztikai beruházásokra.

A program keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt időszakban összesen négy turista- és menedékházat újított fel, a Rám-szakadékban új tanösvényt alakított ki, és megújította az Országos Kéktúra területén áthaladó mintegy 110 kilométeres szakaszát, melynek során 2013 őszén megszépült a II. kerületi Látó-hegyen található Árpád-kilátó.

Az Ipoly Erdő Zrt-nél négy helyszínen újulnak meg a turistaházak és erdei táborok, ugyanakkor a Nógrád-Novohrad Geopark két bemutatóhelye is kiépült, felújították a Julianus-kilátót, és ez évben a Csóványosi kilátót is át fogják adni a nagyközönségnek.

2014 tavaszán az állami erdőgazdaságok elindították közös honlapjukat, a www.erdeiszallas.hu oldalt, melyen keresztül az ország bármely pontján lehet az erdőgazdaságok kezelésében lévő szálláshelyekről információt kapni.
Cikk első megjelenése: 2014-05-31 10:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter