2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták a Fekete István kilátót

Hárskút közelében a Kis-Bükk hegyen
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Átadták Veszprém megyében a húsz méter magas Fekete István-kilátót és a nyolc állomásból álló tanösvényt. A fejlesztésre, amely A jövő kezünkben van beruházási program keretében készült, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 37,5 millió forintot fordított.

A 2014. július 16-án délelőtt tartott átadási ünnepségen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a kilátó névadóját, Fekete Istvánt méltatta, kiemelve szenvedélyes természetszeretetét. Reményét fejezte ki, hogy a kilátó méltó módon járul majd hozzá az ország természeti értékeinek megismertetéséhez.


Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a 2013-ban útjára indított közjóléti program keretében eddig 750 millió forintot fordítottak a 18 állomásból álló fejlesztésre, kilátók, kerékpárutak, tanösvények építésére. A most átadott Fekete István-kilátó a második a sorban, és az év végéig további tizenegy kilátót adnak át a természetjáróknak. Hozzátette, hogy összességében 5 milliárd forintot költ a 22 hazai erdőgazdaság a közjóléti beruházásokra ebben az évben.

A vezérigazgató a tervekről az MTI-nek elmondta: az év legnagyobb beruházásaként egy veszprémi zöld centrumot hoznak létre, amely keretében erdei tanodát, közösségi teret és erdészeti központot építenek 600 millió forintból. A beruházás várhatóan 2015-re készül el.

Bitay Márton Örs felidézte, hogy a kormányzati szerkezetátalakítás következtében (július 15-én) az ország 22 erdőgazdaságának szakmai felügyelete az MFB-től a tárcához került. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: az erdőgazdaságok tulajdonosváltása egyben szemléletváltást is jelent, és a szociális érzékenység továbbvitelének szándékát.


Videó az átadási ünnepségről.

  

A képek kattintással nagyobban nyílnak meg

A létesítményt Nagy Károly apát-kanonok úr szentelte fel, műsort adott a Veszprém-Bakony Táncegyüttes.

  

Az új kilátó a Bakony legmagasabban lévő településétől, Hárskúttól délre található 500 méter magas Kis-bükk hegyen épült. A 20 méter magas építményről csodálatos panoráma nyílik a Bakony nagy részére. Látható innen a Miklós-Pál hegy, a Hajag-tető, a Kőris-hegy, a Kab-hegy, továbbá tiszta időben a Somló és az Alpokalja is. A kilátó folyamatosan látogatható, belépő nincs.

MTI, FM, Fatáj

Korábi híreink:
Megújult az OKT kelet-bakonyi szakasza
Újabb kilátót adtak át a Bakonyban
Átadták a Vitéz Bertalan Árpd-kilátót
A Maderspach Viktor kilátó átadása
Közel 900 milló forint közjóléti fejlesztésekre
Erdei dioráma és szálláshely átadó

MTSZ
Cikk első megjelenése: 2014-07-18 14:30
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter